TABUNG EMAS

MAI JENGUK

Selasa, 14 Februari 2012

14 FEB 2012

Katakan TIDAK pada valentine day.

SEJARAH VALENTINE:
 
Sungguh merupakan hal yang ironis(menyedihkan/tidak sepatutnya terjadi) apabila telinga kita mendengar bahkan kita sendiri 'terjun' dalam perayaan Valentine tersebut tanpa mengetahui sejarah Valentine itu sendiri. Valentine sebenarnya adalah seorang martyr (dalam Islam disebut 'Syuhada') yang kerana kesalahan dan bersifat 'dermawan' maka dia diberi gelaran Saint atau Santo.
Pada tanggal 14 Februari 270 M, St. Valentine dibunuh karena pertentangannya (pertelingkahan) dengan penguasa Romawi pada waktu itu iaitu Raja Claudius II (268 - 270 M). Untuk mengagungkan dia (St. Valentine), yang dianggap sebagai simbol ketabahan, keberanian dan kepasrahan dalam menghadapi cubaan hidup, maka para pengikutnya memperingati kematian St. Valentine sebagai 'upacara keagamaan'.
 
Tetapi sejak abad 16 M, 'upacara keagamaan' tersebut mulai beransur-ansur hilang dan berubah menjadi 'perayaan bukan keagamaan'. Hari Valentine kemudian dihubungkan dengan pesta jamuan kasih sayang bangsa Romawi kuno yang disebut “Supercalis” yang jatuh pada tanggal 15 Februari.
 
Setelah orang-orang Romawi itu masuk agama Nasrani(Kristian), pesta 'supercalis'  kemudian dikaitkan dengan upacara kematian St. Valentine. Penerimaan upacara kematian St. Valentine sebagai 'hari kasih sayang' juga dikaitkan dengan kepercayaan orang Eropah bahwa waktu 'kasih sayang' itu mulai bersemi 'bagai burung jantan dan betina' pada tanggal 14 Februari.
 
Dalam bahasa Perancis Normandia, pada abad pertengahan terdapat kata “Galentine” yang bererti 'galant atau cinta'. Persamaan bunyi antara galentine dan valentine menyebabkan orang berfikir bahwa sebaiknya para pemuda dalam mencari pasangan hidupnya pada tanggal 14 Februari. Dengan berkembangnya zaman, seorang 'martyr' bernama St. Valentino mungkin akan terus bergeser jauh pengertiannya(jauh dari erti yang sebenarnya). Manusia pada zaman sekarang tidak lagi mengetahui dengan jelas asal usul hari Valentine. Di mana pada zaman sekarang ini orang mengenal Valentine lewat (melalui) greeting card, pesta persaudaraan, tukar kado(bertukar-tukar memberi hadiah) dan sebagainya tanpa ingin mengetahui latar belakang sejarahnya lebih dari 1700 tahun yang lalu.
 
Dari sini dapat diambil kesimpulan bahwa moment(hal/saat/waktu) ini hanyalah tidak lebih bercorak kepercayaan atau animisme belaka yang berusaha merosak 'akidah' muslim dan muslimah sekaligus memperkenalkan gaya hidup barat  dengan kedok percintaan(bertopengkan percintaan), perjodohan dan kasih sayang.



Berkata Peguam Zulkifli Nordin (peguam di Malaysia) di dalam kaset 'MURTAD' yang mafhumnya :-
 
"VALENTINE" adalah nama seorang paderi. Namanya Pedro St. Valentino. 14 Februari 1492 adalah hari kejatuhan Kerajaan Islam Sepanyol. Paderi ini umumkan atau isytiharkan hari tersebut sebagai hari 'kasih sayang' kerana pada nya Islam adalah ZALIM!!!  Tumbangnya Kerajaan Islam Sepanyol dirayakan sebagai Hari Valentine. Semoga Anda Semua Ambil Pengajaran!!! Jadi.. mengapa kita ingin menyambut Hari Valentine ini kerana hari itu adalah hari jatuhnya kerajaan Islam kita di Sepanyol..
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
..................................................................................................................................................... 
 
 
 
Sempena 14022012 ni aku bukan nak wish valentine ke hape tapi nak mengucapkan
Happy Birthday To You
 
pada kekasih lama kot. Harrr..har...har...
 
Kalo nak wish kat pesbook bukan frenz / email pun aishh macam pelik je kan.
 
Ouhh lebih baek aku wish kat sini.
Ingat jugak dari tak hengat..
 
Maaf..maaf oh maaf disini takde unsur kaseh sayang okesss..
Sekadar ucapan tulus mulus dari hati.
 
Semoga awak terus berjaya dengan apa yang awak impikan
dan cepat-cepat kawen umur dah menjangkau angka 2x tahun.
 
 
 

10 ulasan:

  1. of course NO... hehehe

    salam jejak

    BalasPadam
  2. dwaty ; oh No....


    Yes for love my mum n dad +_+

    BalasPadam
  3. klu de umat islam yg duk gatal nak sambut gak.. meh nak ketuk2 kepala dorang tu.. hahaha

    ermmm hpy birthday gak laa utk.... (xtau sape..) ehehehehehe

    BalasPadam
  4. c.moon; nak join gakkk hahaha...


    okeyy tq.....+)

    BalasPadam
  5. tak teringat pun pasal hari valentine nih, hee ^^

    BalasPadam
  6. adila ; elok laa tuh huhu...tp perlu tau jgk sebab2 nyer

    BalasPadam
  7. yeah katakan TIDAK! heee

    *semalam sy siap kena gelak lagi sbb x igt hari valentine's day..tapi maybe dorang tu bergurau je kot..think +ve..hehe
    mmg tak igt la sbbb tak pernah sambut :P

    BalasPadam
  8. ieja; semoga kite lebih tau tentang buruk baek nyer valentine day nih...

    elok la tak sambut..hehe

    BalasPadam

Sudi sudi lah komen...

NUFFNANG

Lazada Online Revolution Blogger Contest live now!

Lazada Online Revolution Blogger Contest live now! Lazada adalah laman membeli belah yang mudah untuk kita.  Tak perlu bersusah pay...