TABUNG EMAS

MAI JENGUK

Selasa, 4 September 2012

PERSIAPAN RAYA


Selamat berpuasa semua.  Kalo tak silap aku. tinggal lagi 3 hari je nak raya kan.  Mesti ramai yang sibuk buat persiapan disaat akhir ni.  Jadi aku nak share sedikit sebanyak apa persiapan yang aku dah buat.  Raya kali ni memang sederhana sangat.  Mood raya pun sebenarnya tak semeriah tahun dulu.  Korang camner??

List Nak Raya!!

1. Puasa : Tipulah kalo aku kata penuh pulak aku puasa kan.  Takat ni memang aku dah skip puasa.  Bukan sebab aku ngengade tak mo puasa.  Tapi dah nama pun wanita , harus lah ada cuti.  Bagi yang berpuasa penuh tu alhamdulillah lah.

2. Kuih Raya : Takkan lah tokey jual kuih raya tak beli kuih raya kan?  Aku memang tak buat pun kuih raya tahun ni.  Semua aku tunjuk sana sini jer.  Pastu hulur je duit dah boleh makan.  Hahah pemalas kan aku?? Bukan malas, tapi memang malas lah.  Banyak jugak, adelah dalam 10 balang cenggitu.  Tamak kemain lagi.

3. Air berkarbonat : Aku belum beli lagi, dalam perancangan maybe hari ni nak g beli.  Aku kan malas nak bancuh2 air nih, nanti kalo kengkawan dtg hulur kan jer air botol.  Tapi kalo bebudak atau makcik2 yang dtg kena jugak aku bancuh air.

4. Zakat Fitrah : Aku punya zakat tahun ni, abang aku dah bayor kan.  Jadik tak payah aku nak g bayor lagi. Kalo tak silap aku Negeri sembilan RM 6.50.  Sesiapa yang tak bayor, moh ler cepat g bayor.

4. Baju Raya : Macam yang aku dah cakap tadi, taun ni memang ala kadar jer, baju raya pun aku takde semangat nak beli.  Baju raya aku tahun ni adelah baju yang aku tempah dan dah siap sebelum Ramadhan 2012.  Memang aku tak pakai lagi pun, so aku jadikkan lah ianya baju raya tahun 2012 
(tudung je aku nak mencari, jgn smp aku [pkai tdung saji pagi raye haha).  Untuk mak aku pulak, aku tak beli kan baju sebab aku dah belikan yang lain.  Baju untuk mak, kakak ngan abang aku dah belikan.  Kalo nak diikot kan, mak aku paling banyak baju raya tahun ni.

5. Kasut  Raya : Aku dalam delima lagi, nak beli ke tidak ek??  Semalam petang abis keje, singgah jusco jap.  Aku tengok memang banyak yang bekenan, tapi tang rege plak aku jadik tak kenan.  Hoih nak kata aku kedekot kan??  memang pun, sebab aku lom gaji macam korang laaa... Hehehe sevey jer... untuk mak aku belikkan kasut dah.. Dahulu kan untuk mak. Aku punye tak kisah, kasut tahun lepas pun aku pakai bape kali jer, pastu simpan dalam kotak.  Hahaha sayang katenyer.

6. Rumah Raya : Aku belum berpeluang nak mngemas lagi.  Langsir pun aku tak dapat nak tukar lagi.  Maybe jumaat malam baru aku nak wat operasi mengemas umah.  Aku kan mmg suke wat keje last minit, baru semangat nak raya tu membuak-buak. Sarung kusyen pun aku tak tukar lagi, jangan tak tukar jer haha.  Maklumlah umah aku bukan sofa cam umah korang heww..heww...

7. Kereta Raya : Bab yang ini aku gase macam trand plak.  Ade separuh orang, asal nak gaye jer, haa tukau kete baru.  Aku tidak lah macam itu.  Mana mampu hahaha...  Nak kata kampung aku jauh tidak lah.  Tapi disebabkan nak raya, wajib harus aku meng service kete aku tu.  Bagi korang yang kat luar sane tuh, yang memakai kereta sila lah jgn lupa mengservice yer.  Tapi memandulah dengan penuh kasih dan sayang yer.





!!! ENTRY NI DAH TYPE SEBELOM RAYAA TAPI LUPA NAK POST!!!!




Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sudi sudi lah komen...

NUFFNANG

NorHafidah Hj Hassan has invited you to join ShopBack!

Get RM10 bonus when you make your first purchase. Shop n...