TABUNG EMAS

MAI JENGUK

Rabu, 27 November 2013

Pengalaman bersalin #1

Dah lama rasenya terniat kat ht nk share pengalaman bersalin ni kt blog. Bukan nak share juga tapi untuk aku mengimbau kembali detik melahirkan anak sulungku MUhammad NAfiz FArhan Bin Anuar. Alhamdulillah semuanya selamat.

Camni citenyer yer kawan kawan hahaha. Jumaat 13-9 adelah ari terakhir aku keje sebab aku ase cm da xlarat sangat. Nak berjalan dgn duduk rase dah xslesa. Dalam waktu sarat pun aku msih lh drive. Due aku sepatutnya 21-9 tapi disebabkan dah tak larat aku mtk la cuti awl lagi pun isnin 16-9 kan public hlidau 1Malaysia.
Pas jumaat tu aku de kje luar dan terus balik umah. Sampai je uma ajak lah suami g makan cendol kat Bkt Katil area KAmpung TUn RAzak tu. Memula suami mcm xnak jer pastu memarah aku haha padahal dah lama aku nk mkn cendol yg kt situuu jer smp kan aku merajuk leh tangkap leleh menangiss. Bengonggg jer kan. Hahahaha. Abaikan disituuu. Pastu suami dah tgok aku syahdu smacm die pon bawk ler aku g minum cendol. Pastu g lepak kat tasek ayer keroh jap. Pastu terus balik. Lama dah request nak tgk wyg tau tp xjugak tetunai. Ingtkan malam tu nk g tgok skali suami ade badmnton lak. Jadiknyer die kata tunda tgk wyg mlm esok tgok citer hostel tu la. Aku pun x ingat da.

Suami balik dalam kol 10 gitu lah. Pastu terus tido sebb suami kje pagi kan. Pagi tu dalam kul 6 bangun wat sarapan suami dan tgu die g kje dlm 6sengah. Pas die g kje aku smbg tido le. Pastu dalam kol 8 rasa cm laen je smbil golek2 kt blik sbb mmg niat nk kemas uma pg tu. Dalam kol9 aku ase cm ade air mengakir sesiki. Terus g tandas dan tgok cm ade lendir jer. Dah tu aku duduk la tgok tv jap,masih ade mcm mengalir lagi sesiskit. Bile aki bangun pun kuar jugak airvtu tapi bukan kadar yg byk lah. Sudahnya aku terus mand dan pakai pad. Terus mesej kak ipar tny lah pasal tanda nak bsalin. Pastu aku sempat sarapan lagi. Bile bangun je dr kusi ase cm ada lg yg mgalir. Kak ipar cakap mgkin nak bsalin. Pastu mesej suami. Suami ckp belum nak beranak lagi sbb aku x sakit.

Aku suh suami balik, die ckp xle lak balik sbb aku xsakit. Aku ckp la mgkin air ketuban ni kua sesikit,lau hbes air ktuban ni nnt ank leh lmas. Lama jugk la aku dok men balas msj ngn kak ioar,kengkawan tny sal tanda tu. Pastu suami kol dalam kol 11 suh sesiap nk g hospital. Sbb kgkwn die kata tu dah petanda nk bsalin.

Aku cuma ready diri jer lah. Beg ank ngn beg aku sume da sumbat sesiap dlm kte dari bulan 7 lagi.

Sampai hospital dalam kol1 terus daftar sumer. Masa tu tak sakit lagi oin rikex je lagi bjalan kan. Masa daftr nk tlis kat kad merah tu kemain lah lame. Pastu duduk nak tunggu turn cek darah ngn suhu badan. Pas dah cek kne tukar baju pad. Skali aku tgok dah ade darah ngan lendir. Masa tu aku dah rase cntraction sesikit. Bertahan jer lagi masa tu. Sbb nak tgu turn jumpa doc plak. Dah lah lama kot tgu turn jumpa doc. Ramai plak yg tunggu turn. Kat katil mwnunggu tu dah la penuh. So bile smp turn aku ngn doc lelaki cina memcm die tny. Masa tu aku dah kerap sakit mcm 5minit skali. Nak cucuk jarum kt tgn tu aku dah dedau bile cucuk jer mnitik darah jatuh kt lantai sbb mcm ade slh sikitt die cucuk. Masa tu cm dah rase seram sejuk.je bdn aku. Tp till tahan lg.

Pastu dah cucuk die suh tunggu jap nk cek laluan. Baru bukak 3cm jer. So tunggu lagi tgu turn wt Ctg plak. Lama gile kot. Masa tu aku dah xtahan gile 3 minit skali sakit dengn rasa nak berak nyer. Bile masuk jmban xplak berak. Sakit cm senggut tu tp lg skit kot. Sampai kan aku mintak katil kt nurse tu nk baring. Tp katil penuh. Menonggeng aku tahan sakit. Dah la xbg aku air pun. Pastu aku dah tak tahn sgt nurse tu pagil wat ctg masa tu aku xdiam dah sakit ats ktil. Aku teran jer bile rasa sakit. Laluan br bkak 5cm. Slalunya ank sulung payah nk bkak laluan. Nurse suruh mnum air slusuh tgu 7cm bkak. Air tu pun aku xtau kt mne die ltk dan xbg pd aku. Masa tu aku dah mnongeng sane sini tau sudah nyer dapat aku 1 katil extra tepi tandas tu. Baring dan terus call mak mintak maaf dan bla bla bla sambil nanes tau. Ngan suami mintak maaf dlm mesej je sbb sedey sgt hoi.

Tgah aku menonggeng bermcm aksi dtg sorg nurse ni suh aku duduk kt katil utk masuk labouroom. Tunggu turn lagi kan. Aku dah x tentu arah tepi dnding atas ktil tu sakit tau. Bape kali aku teran pun xtau lah smp nurse tu leh ckp lau awk branak kt sini pon kitorg leh smbut. Hampehh kan ayt nyer pdulikan aku terann jerr lah. Pastu nurse sorg ni dtg ngn lagak nyer nak cek laluan. Bile die selok jerrr die jerit FUllyyy!!!!!!!? masa tu baru nk bg aku air slusuh perghhh mnyirap je aku. Aku minum jugak masa dorg tgh tolak ke labouroom. Masuk labouroom pindah katil bukak baju, masuk air kt tgn. Aku terus teran. Dalam 2kali kot teran terus macam kosong perut aku Alhamdulillah lega. Jam 5.17 ptg seberat 3.1kg. Staf nurse pompuan yg sambut ank aku. Lps tu dorg tjuk kt aku gembira berbaur sedih tau mase tu. Tgok jantina adelah Boy.

Mase yg tak dinantikan adelah dijahit. Warghhh seksaan betul bila kne jahit tauuuu. Dah la jahit hidupppp. Bile time nk simpulkan tuuuu aduhhh sakitttt bekali aku tny dah aiap lom dah siap lom. Jahitan aku byk tau. Masa tgh jahit tu dgar suara suami mengazankan baby sedey bukan kepalang lagi aku masa tu.

Siap jahit sume dalam kul 7 kot. Aku mmg dah lembik jgn cakap lah. Pastu tgh tgu turn nak.masuk wad plak smntara tgu dorg anta anak kt aku. Jap jap die nanges lapar nk susu kot. Nk bg cmner aku nk bgerak pon takut tau. Hehehe. Kuis kuis gne tgn jelah usik baby. Dekat kol 8 baru selesai urusan ke wad dan nurse mtk tlg suami tlakkan skali. Masa kluar je tu tgk anak2 buah kakak ipa ngn abg mak n pak mtua ngan mak terus sedey tmbah hepi tau.

Masuk jer wad nak pindah katil adelah terseksa. Sakit kott nak gerak gerak. Dorg suh suami beli maknan utk aku bg tnga. Smntra suami masih ade nurse mntk suami tmn kan aku g buang air kecil. Mmg dorg akan suruh jugak buang air kecil. Tp aku x rase nk buang air kecil.

Dalam kol 19 mcm tu aku mtk suami bwk g tandas nk buang air. Gne wheelchair tau. So sampai tandas dengar suara ank buah kt tdas sbelah buang air ngn kak ipa. Si suami ni mtk tlg kak ipa cmner nk uruskan aku. Bile berdiriii jerr aku dah rasa lain lainn sgt bike rase cm berangin befdengung bagai dan teruss Fengsannnn.

Okey sqmpai situ je dulu next aku smbg kmudian bile free. Entry n pon bape kali aku save dah sbb x smp penamat sehingga suami yg tlg smbgkannya . Tgok dlm bulatan tu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sudi sudi lah komen...

NUFFNANG

NorHafidah Hj Hassan has invited you to join ShopBack!

Get RM10 bonus when you make your first purchase. Shop n...