TABUNG EMAS

Halaman

MAI JENGUK

FOLLOWER

Khamis, 21 Julai 2016

Raya ke 2 Muar


Raya ke-2 dalam kol 8 dah ready nak balik Muar (Rumah Nenek FIL). Sebab dah janji kumpul kt rumah FIL jam 9 pagi.  Sebab tahun ni semua anak menantu FIL semua raya rumah mertua. Kebetulan masa nak gerak, kakak aku yang duk Peghok sampai. Tu pun xsempat nak borak. Yelah nak kejar balik Muar plak. Lepas dah salam semua kitorang balik Jasin, sampai sana pindah barang mana yang tak perlu dibawa, dah sesiap asingkan beg duk Muar 1 Malam n 1 Malam kat umah mertua. Tak lupa bermaafan dulu, yelah sebab raya pertama ada yang kitorang tak jumpa.

Sampai sana dalam jam 11 lebih kot. Rumah nenek meriah lagi ngan anak cucu yang lain. Bermaafan sekejap, pastu terus sarapan. FIL dah sesiap masakan sarapan dari Melaka. Sampai sana makan beramai lah, baru meriah. Tak sempat pun nak bergambar apa. Sumer dah malas. Lepak je rumah nenek dulu, sebab yang lain nak kuor p beraya dulu. Nanti kalo sume kuor xde org plak kt umah, atok xsihat. 

Cuaca tak la panas, mcm mendung gitu, mandi kan nafiz 2 kali kot. Suh tido die xmo tido. Sudahnya mak ngan pak dia yang tido. Dalam kol 4 dorang balik, pas asar dlm kol 5 baru fam kitorg kuor beraya. Rumah pertama, rumah makngah, rumah cik ipah kitorang lepaskan magrib dulu, lepastu baru bergerak ke rumah cik nor,dan terakhir ke rumah kawan FIL.Korang jangan tanya lah Muar tu aku beraya kat parit mana, haha memang aku taktau. Tapi rumah nenek Parit Amat, tu je aku tau.


Gambar kat bawah ni kat rumah pertama rumah makngah, lepas tu mood bergambar semua kelaut, sebab badan dah berlengas haha..









Kat umah cik nor, anak aku dah tido keletihan.  Kat rumah kawan FIL anak aku dah mengamok tak mo turun, so aku lepak jelah dalam kereta. Diorang jelah beraya. Pastu terus balik rumah nenek. Tu pun sampai dah jam 11 malam kot. Penat wei, dengan belengas je rasa. Gambar memang xde kat aku, xkoser nak bergambar dengan anak jap jap umi, umi, umi. Tu belum part makan kuih bersepah, memang idok ler mak ko nak berselpie manjang. 

Bersambung...

Suka Duka 14 Syawal 1437H

16 Syawal....

Kejap sudah 16 hari raya.  Kelip kelip mata berakhir syawal je nanti.
Nak trobek balik kisah 14syawal hari tu.  
Lama dah sebenornya nak g tukar cermin kereta en.suami.
Dah alang alang lagi seminggu nak exp roadtax moh le kita tukar cermin depan kereta dia.
Selasa tu seiap amik cuti 1 day. Lepas hantar anak p pengasuh kitorang gerak p Muar dalam kol 10 camtuh.
So pastu, sampai sana diorg trus hantaq p bengkel. Disebabkan kitorg xde kenderaan lain. So owner kedai tu bagi kitorang sebiji kereta wira aeroback (kot ejaan cmtu).
Pastu dia kata dalam jam 4 camtu baru siap. Eh lama plak nak nunggu, so moh le kita pulang umah mertua kat jasin. Tak lah jauh sangat Muar - Jasin. 

Lepas asar cmtu cina tu tipon, bagitau kereta dah siap.  Kitorang laki bini g lah Muar balik.
Lepas dah amik kereta terus balik Melaka, sebab nak kejar amik anak pulak. Tapi dah bagitau amik lewat takut tak sempat. Sebab slalu amik anak dalam jam 5.15 - 5.30 petang. Sampai Merlimau dah dekat kol6 petang. 

Dlam perjalanan tetiba kereta free gear, kat laluan laju plak tu lepas t-light semabok. Bernasib baik tak da kereta kat belakang, dari laluan laju terus luncur ke tepi jalan. Nasib baik break berfungsi. Allah je yang tau perasaan aku masa tu, dah la aku yang pandu. En.Suami duk sebelah sebab mengantuk. Dah berhenti tepi, try start enjin and masuk gear, tetap tak leh jalan. Masa tu Allah !!! Aku blur!! Suami lagi blur.. Telepon adik beradik,huh sorang tak berangkat. Cuba dan terus cuba call dan berjaya dapat.

Pastu call pomen kereta, dia call towing pastu hantar p umah mak kak ipar. Pomen tu kak ipar punya abg. So xde lah risau sangat. Sampai sana, pinjam kereta abng, balik rumah amik anak. Mandi sesiap and pergi balik kat kereta.

Setelah di cek, gear box rosak. Dalam gear box tu ada satu besi ke apa tah. Benda tu patah. 
Terduduk wehhhh..
Gila mahal benda tu, nak tukar baru dalam 5k servey kat mudah. Second pun dalam 3k. Nak repair yang patah tu dalam 2k.. Choiii kenapa semua mahal.

Nasib dah selepas raya , kalo dibuatnya sebelum raya, lagi melalak aku.
Roadtax pun minggu depan dah exp, so letak dulu takyah hidupkan.
Mungkin ada hikmahnya, subahanAllah..



* Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a katanya: Rasulullah s.a.w bersabda: 
 “Orang mukmin sama ada lelaki ataupun perempuan akan sentiasa diuji oleh Allah s.w.t, sama ada dirinya, anaknya ataupun hartanya sehinggalah dia menghadap Allah s.w.t tanpa dia membawa dosa sedikitpun.” – Hadith riwayat Imam Tirmizi



MELAKA RIVER CRUISE

Dah survey kemana untuk cuti sekolah hujung tahun ni ke belum ? Untuk korang yang datang nak melawat Melaka boleh lah survey dar...