TABUNG EMAS

MAI JENGUK

Jumaat, 17 Januari 2014

Kurma Ayam

Morning morning hari jumaat. Penhulu hari. Bagi setiap hari hari. Petang semalam saje dok baca baca blog org lain. So terbaca lak entry ayam kurma kak pilla http://kasihaleeya.blogspot.com/2014/01/dari-dapur-fillanie.html . Eh padahal ari ari kot baca hehe.. Die adelah wat resepi camner nak buat kurma ayam ke ayam kurma ek. Aku mmg dah lama terniat nak buat lauk tu. Setahun sebulan kawen baru 1st time kot nak mencoba buat ayam kurma tu. Hehehe dasarr mmg xpandai masak tau mentedarah jer kan.

Puaslah aku dok imagingkan cmner kak pilla men campak campak bahan bahan nak buat ayam kurma tu. Kunun lah sgt aku nak men campak campak jugak bahan bahan buat kurma tu. Dalam kete jangan cakap lah aku punye berangan nak men campak campak bahan masuk dalm piuk..

Singgah beli rempah kurma dengan paket yg ade bunga lawang kayu manes tah ape lg tah. Bukan aku knl sgt pon.

So marilah bersilat di dapor rumahku.

*asingkan ayam untuk 2 org makan.
*hiris bawang putih 2ulas.
*potong 1bj bawang bsar jd 6 bahagian.
*hirisan halia.
*pes kurma.
*cili besar 2tangkai belah 2.
*kentang 2 biji belah 4.
*santan kotak atau santan asli.
*kulit kayu manis ngan bunga lawang.

Memula panaskan minyak. Masukkan kayu manis,bnga lawang, hirisan halia,bawang putih, cili besar ngan bawang besar. Bagi dia layu sikit pastu masukkan pes+air. Pastu masukkan kentang. Letak air sehingga kentang tu empuk. Pastu letak ayam. Letak santan kotak ikot lah kepekatan yg korang nak yer. Jgn lupa letak garam deyyy. Dah menggelegak tutup lah api yer. Siap dimakan bersama nasik.

Suami kata menjadilah. Tp kureng sikit sbb gune santan kotak. Kalo gune santan asli tu lagi sedap kot. Semalam aku buat 1piuk kecik. Senang kang thagari xpayah masak lagi. Panaskan jer pastu kot nak masak jugak,masak yg goreng gorwng dah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sudi sudi lah komen...

NUFFNANG

NorHafidah Hj Hassan has invited you to join ShopBack!

Get RM10 bonus when you make your first purchase. Shop n...