TABUNG EMAS

Halaman

MAI JENGUK

FOLLOWER

Selasa, 11 November 2014

Membebel jap

Sape yg tau isu semasa die taulah. Klo xtau baca jelah. Buat paham sudey haha. Skang ni heboh lah pasal cukai kan yg akn dlaksanakan taun depan.

Cukai yg de kebaikan dan keburukan. Kebaikan kpd kerajaan/ pembekal dan keburukan aku gasa kepada pengguna. Tu bagi pendapat aku jelah tpulang pd pendpt memsg. Ni bukan nk cite politik sgt pon. Ni aku nk cite seten manusia ni.

Skg ni dlm wasap pon banyak yg send pasal cukai tu kan. So ade yg berkongsi kt group. Tp ade seten manusia ni xle trime. Tetibe nk hangin semcm. Eh ko dh mgape kan.?? Aku bukan kisah ko nk amik port ke x. Tapi tetibe je ko plk nk hangin. Xde nk tuju kpd sesapa pun. Just nk kongsi. Alih alih ko nk left dr group. Sndiri yg cakap sendiri terasa dan blah. Org len xde kisah pon ko pnye pdapat tu.

Memsing ade pendapat memsg kan. Tepulang lah. Dah besor pjg pon kan. Boleb pikir jgn nak emo sgt deyyy..

K bhaiii..

Hensem tak

Gbr kenit ni pagi tadinye. Pengasuh htr kat aku. Masa dapat gbr ni hati tesusuk gasenye. Rinduuu lah sangat ngan kenit ni.

Pekembangan nafiz skg. Die dh pndai jalan dah. Tapi jalan xde break. Laju je jalan pastu xreti nk break caner. Hahahaha bayangkan bayangkan.

Tapi alhamdulillah jmo setahun sebulan die dh pndai jalan walau bjalan masih xkukuh lagi.

Tapi manje sgt die ni..

K baii

Ahad, 9 November 2014

Sape penah makan kepok ni

Sape penah makan kepok ni. Haha ni bukan kepok lah ni muruku. Dedulu mase kekecikkan aku suke mkn muruku ni. Dulu kedai cine atas umah aku tu jual seposen jer sebungkus. Kalo ade doplohsen boleh beli dua skali. Pastu nnt makin naik rege kepada doplohsen. Kalo nk g beli ngn kawan, mst pastikan kawan aku tu ade duit gaj beli. Kalo x nnt die kene share ngn aku. Yelah kata teman g kedai sesama nnt kene bahagi dua lah kan.

Isinya bukan byk pon. Seciput je isi muruku tu. Smbil jln nk blik umh tgl plstik jelah. Tulah jajan zaman bebudak aku dulu.
Dh dapat bli jajan cmtu pun dh kire rse bahagianya. Bertapa untgnya lah dr org yg xdpt nk beli tu.

Tapi skg ni beza sgt dh. Budk-2 zmn skg demand oi. Nak cadbury sesajo. Potato ape tah. Pastu cool nlog. Aku dlu dpt air botol pon dh untg tau. Mase tu air botol 50 - 60 sen xsilap aku. Pastu makin lama makin naik. Skg ni sebotol tu klo beli 2.00hengget kot xsilap.

Rasa sronok jw bile igt balik jd knk-2 tau. Xyah pikio mcm mcm hal. Main je pepuas kli jd knk-2 .i.

Mata dh ngntuk..

Alumni skbr jubli emas ke 50

Entry xde gambar. Malas nk amik gbr. Layan cerita je dah. Hari sabtu kebetulan aku balik kpg. Sampai umh mak dlm kol 10.30 pg cmtu lah. Pastu tgok mak ngan geng surau dia dh sesiap. Aku igt dorg nk p kenduri. Pastu mak cakap nk p sekola rendah. Ade jamuan makan utk 1kampung. Pastu ade gerai jualan. Pameran. Pesembahan. Petunjukan. Cabutan betuah. Tah banyak lagi kot.

Pastu aku ckp kt mak moh le kita pegi satu kete. Behimpit lah sikit. Almaklumlah kete viva forever je kan. 4org kat blkg kengkwan mak aku. Sorg kat depan. Xjauh pun skolah tu. Xsmp pon 5 minit. Sampai je kite lpk kt gerai dulu. Pastu msuk dewan tgok prasmian. Ucpn ketua kpg. Guru besar skolh. Kirenye ni skaligus ngan alumni lah.

Dptlh jmp ckgu lme. Kgkwan lame. Tu pin aku jmp sorg je kwan pompuan. Pastu mls dh nk tgu lelme. Sbb hr pon dh pns. Nafiz pon dh mgantuk. G kt khemah mkn. Moh ler mkn. Lauk msk lomak cili api dgg lembu. Kari kambing. Acar timun+nenas. Sambal blacan. Ikan masin bulus. Air oren. Buah tembikai.

Pastu pas mkn kgkwn mak aku ni nk g tgo pameran gubahan ngan masak memasak. So kitrg pon pegi jelah. Pastu masuk dlm bilik darjah tu. Mmg xde org kitorg jer pon dlm tu. Tapi kitorg ni mmg xde usik pon. Skadar tgok jlh. Tp ade yg mcm mkanan tu dh berusik. Dh ade yg rasalah kiranya. Pastu tetibe dtg 1 group mcm ajk lah. Pagkt anak-2 lah pd mak aku ni. Leh lak dorg sound. Eiii jgn sentuh,jgn mkn. Ni org x tgok lagi ni. Perghh ms tu pns je tlinge aku dgr.
Kwn mak aku ni pon trs je sound blik xde de nk mkn pun.bkn lapar sgt nk mkn.bnda tu mmg dh berusik.kami xusik tak rasa pun.dh jom lah kluar..

Geram je aku ngn ajk tu. Klo rasa xbg tgok jgn buat pameran. Simpn je kt umh ko tu. Buat mkn ank branak ko tu. Ko pny ckp mcm org tua lpar sgt. Hormat lh skit bkn bdk bdk yg ko sound tu. @#%&*/-+()-+

Br tkat ajk je pon dh tinggi bahu ko tu. Agknye klo jd bini ktua kpg cmne gaknye..

Ingat kita ni bkn slalu kt atas. Sok mkin tua gak. #motip peribahasa ni huhuhu.. Faham sendiri.

Jumaat, 7 November 2014

Jumaat dah

Minggu ni gase paling kejap ari jumaat. Tetibe je aku gase eh jumaat. Esok dh cuti.. Pastu sabtu..pastu ahad..

Time up's dah. Mohle kite balik umah. Dlm ati bebunge dh ni gase nak balik kpg. Aihh serunuknye kan dpt blik kpg..

K tata..

Kaki pembuli asrama

Morning. Skg ni heboh kat fb viral pembuli ni. Kesian tgok budk sek tu. Lima org bantai sorg. Eh ce lah sorg lwan sorg baru adil. Ni ko lima org sepak trajang nan sorg. Mmg berlima yg menang. Ni kategori senior cm baguih lah. Nk tjuk hebat sgt smp nk buli bdk junior. Aku dlu pon dok asrama gaklah tp asrma pompuan. Mmg xde lah kes buli ni. Cuma slalu buat recall jelah. Tu pon gase cm azab nak recall. Sbb time recall tulah dan dan tu homework betimbun. Esok sblm berator ckgu nak. Kekdg bike pikio balik recall yg xbepaedah sebnrnya. Akk senior saje nk memenuhi masa lpg dorg. Memtglah diorg xde homework ke ape kan. Tp bile musim exam mmg xdelah recall ni. Sbb bz nk study kan.

Eh dah merapu lebih plak. Pasal budk skola yg buli tu dorg dh kene tgkp n buang skola kan. Ha padan ngn muke korg. Nak tjuk hebat nau smp nk pukul org tu pehal.

Mak pak dorg pon xpnh nk pukul ank cmtu. Ko plk seseng nk pukul ank org cmtu. Aku sbg mak (anak br setahun oi ) pon leh rasa ape prasaan kalo ank aku kne pkul cmtu. Sedih perit sume gase. Dh lah nk branak kan punya azab sakit. Ni ko plk sesng nk pukul. Mmg cr nahas lah kan.

Anak aku br je stahun. Akan dtg cmne lah agaknye. Ni lg mbuat aku tkut nk htr ank dok asrma. Mmg byk kebaikan dok asrma ni. Tp keburukan prngai yg mcm ni buat org jd fobia nk htr ank dok asrma.

Harap sesgt adk adk kat lua nun jgn jd pmbuli. Buruk padahnya nnt. Kita ni bukan makin mengecil. Akan dtg kita x tau kehidupan kita cmne. Masa nilah gunekan sebaiknya. Kejar masa depan. Biarpun xpndai tapi biar baik perngainya. Nnt org akn hormat kita. Kalo jd pmbuli xde sape nk hormat, lagi org mghina adela.

tujelah utk pagi ni..

Khamis, 6 November 2014

BILA NAK RAJIN

Hai hai hai.. lama gila kot xde apdet kat blog ni. huaa sepi jee. bile lah rasa nak rajin type n3 ni oi... help help..

satu lg pasal kesayangan aku ni.. awatlah earning aku takat tuh jerr...
haha padan kan muka n3 tak berapdet huk aloh...

k lah bye.. tq sape yg sudi nk baca n3 mcm sampah ni haha..


RAMADHAN 2019

Ramadhan ke-2   Alhamdulillah masih menikmati ramadhan untuk tahun ini, semoga dengan kedatangan ramadhan tahun ini membolehkan kita le...