TABUNG EMAS

Halaman

MAI JENGUK

FOLLOWER

Khamis, 11 Disember 2014

I CITY 2014

Jumaat lepas aku balik koje awal. Dalam 4sengah dah sampai rumah. En. Suami plak balik kol 3. So memang dah plan nak balik umah mak. Lepas makan dok lah lelepak depan tv jap. Anak pun kitorang lom amik lagi. Sebab barang hape pon lom pack nak balik umah mak kan. Tetibe terpacul dari mulut aku ni. Abg jom kita p i-city malam ni nak, lama dah tak pegi. Last pegi pun masa tu 2minggu pas kawen kalo tak silap. Ni dah ade anak moh le kite pegi. Lagi pun adik dah pandai jalan kan. Mesti die suke kan. Tengok lampu banyak tu. En.Suami cakap, okey ON. Kol 6 kita gerak. Sok pepagi kita balik kampung.

Awww sukeee sukee... Dalam kol5 camtu terus siap barang-2, maklumlah ade anak kan. Sume benda nak kena bawak. Aku besiap kat rumah, En.Suami amik anak kat pengasuh. So tinggal nak siapkan dak kenit tu jer. Tukarkan die baju pastu sesiap buat susu sebotol. Sebab die tu hura hara kalo dah tengok mak pak dia dah bersiap. Kebetulan ade plak adik ipar aku. So ajak skali jelah, kok penat nak balik memalam ni leh lah dorg tukar driver kan.

Layan gambar je laaa..














l
l
l
l
l
l
l
l
l





SCROLL DOWN






l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l


Feeling baru pas kawen rase hahahakkkktuiii =)
















Rabu, 10 Disember 2014

Volkswagen Polo Sedan Idaman Semua

Masa bebudak dulu aku suka ikut arwah ayah g maybank. Suke sangat lah kalo boleh tak miss. Suke tengok gambar rimau ngan kuning tu. Ade skali tu kene tinggal jadi tak dapat aku nak ikut. pergh boleh meraung. Yela dedulu mana ade online banking ni sume. Kalo nak beli barang kene g ATM dulu kua kan duit. Tapi skang ni dah mudah hanya hujung jari je. Katanya online banking kan.

Bila aku dah masuk sekolah baru ayah buatkan akaun maybank. Suka gila sebab nanti boleh tekan tekan kat mesin ATM tu. Tapi skang ni dah tak payah sesudah diri nak start engine kereta, menapak pegi atm mechine lagi. Nak beli barang pun guna online jer. Kalo dah xde cash dalam purse g shooping hulur card je kan senang. Memang taklah nak ke ATM sepanjang masa. Cash memang jarang lah dalam purse kan. 

Moh le reramai apply card skang. 

Apply for a Maybank Card now!
  1. SMS "APPLYCARD (space)12 Digit NRIC and send to 66628
    Cost of SMS shall be borne by Customer
  2. Call 1 300 88 66 88
  3. Visit www.maybank.com.my
  4. Visit any Maybank branch
  5. Visit any Maybank branch
  6. Next, just spend with us and get Complimentary Gifts!
    3,000X CBTL Contata Beverage Machine Spend above RM10,000
    5,000X Desktop Refrigerator Spend above RM5,000
    5,000X Barry Smith Elegent 19"Spend above RM3,000
    Plus you can also sign up for a Supplementary Card and get yourself a Juicer Bottle too!

More info klik jer MAYBANK

Nilagi satu nak bagi tauuuu.. Jeng jeng... Dengan adanya Maybank Credit Card atau Charge Card korang leh dapat VOLKSWAGEN POLO SEDAN.






Ayuhhhhh jom signup di MAYBANK







Selasa, 11 November 2014

Membebel jap

Sape yg tau isu semasa die taulah. Klo xtau baca jelah. Buat paham sudey haha. Skang ni heboh lah pasal cukai kan yg akn dlaksanakan taun depan.

Cukai yg de kebaikan dan keburukan. Kebaikan kpd kerajaan/ pembekal dan keburukan aku gasa kepada pengguna. Tu bagi pendapat aku jelah tpulang pd pendpt memsg. Ni bukan nk cite politik sgt pon. Ni aku nk cite seten manusia ni.

Skg ni dlm wasap pon banyak yg send pasal cukai tu kan. So ade yg berkongsi kt group. Tp ade seten manusia ni xle trime. Tetibe nk hangin semcm. Eh ko dh mgape kan.?? Aku bukan kisah ko nk amik port ke x. Tapi tetibe je ko plk nk hangin. Xde nk tuju kpd sesapa pun. Just nk kongsi. Alih alih ko nk left dr group. Sndiri yg cakap sendiri terasa dan blah. Org len xde kisah pon ko pnye pdapat tu.

Memsing ade pendapat memsg kan. Tepulang lah. Dah besor pjg pon kan. Boleb pikir jgn nak emo sgt deyyy..

K bhaiii..

Hensem tak

Gbr kenit ni pagi tadinye. Pengasuh htr kat aku. Masa dapat gbr ni hati tesusuk gasenye. Rinduuu lah sangat ngan kenit ni.

Pekembangan nafiz skg. Die dh pndai jalan dah. Tapi jalan xde break. Laju je jalan pastu xreti nk break caner. Hahahaha bayangkan bayangkan.

Tapi alhamdulillah jmo setahun sebulan die dh pndai jalan walau bjalan masih xkukuh lagi.

Tapi manje sgt die ni..

K baii

Ahad, 9 November 2014

Sape penah makan kepok ni

Sape penah makan kepok ni. Haha ni bukan kepok lah ni muruku. Dedulu mase kekecikkan aku suke mkn muruku ni. Dulu kedai cine atas umah aku tu jual seposen jer sebungkus. Kalo ade doplohsen boleh beli dua skali. Pastu nnt makin naik rege kepada doplohsen. Kalo nk g beli ngn kawan, mst pastikan kawan aku tu ade duit gaj beli. Kalo x nnt die kene share ngn aku. Yelah kata teman g kedai sesama nnt kene bahagi dua lah kan.

Isinya bukan byk pon. Seciput je isi muruku tu. Smbil jln nk blik umh tgl plstik jelah. Tulah jajan zaman bebudak aku dulu.
Dh dapat bli jajan cmtu pun dh kire rse bahagianya. Bertapa untgnya lah dr org yg xdpt nk beli tu.

Tapi skg ni beza sgt dh. Budk-2 zmn skg demand oi. Nak cadbury sesajo. Potato ape tah. Pastu cool nlog. Aku dlu dpt air botol pon dh untg tau. Mase tu air botol 50 - 60 sen xsilap aku. Pastu makin lama makin naik. Skg ni sebotol tu klo beli 2.00hengget kot xsilap.

Rasa sronok jw bile igt balik jd knk-2 tau. Xyah pikio mcm mcm hal. Main je pepuas kli jd knk-2 .i.

Mata dh ngntuk..

Alumni skbr jubli emas ke 50

Entry xde gambar. Malas nk amik gbr. Layan cerita je dah. Hari sabtu kebetulan aku balik kpg. Sampai umh mak dlm kol 10.30 pg cmtu lah. Pastu tgok mak ngan geng surau dia dh sesiap. Aku igt dorg nk p kenduri. Pastu mak cakap nk p sekola rendah. Ade jamuan makan utk 1kampung. Pastu ade gerai jualan. Pameran. Pesembahan. Petunjukan. Cabutan betuah. Tah banyak lagi kot.

Pastu aku ckp kt mak moh le kita pegi satu kete. Behimpit lah sikit. Almaklumlah kete viva forever je kan. 4org kat blkg kengkwan mak aku. Sorg kat depan. Xjauh pun skolah tu. Xsmp pon 5 minit. Sampai je kite lpk kt gerai dulu. Pastu msuk dewan tgok prasmian. Ucpn ketua kpg. Guru besar skolh. Kirenye ni skaligus ngan alumni lah.

Dptlh jmp ckgu lme. Kgkwan lame. Tu pin aku jmp sorg je kwan pompuan. Pastu mls dh nk tgu lelme. Sbb hr pon dh pns. Nafiz pon dh mgantuk. G kt khemah mkn. Moh ler mkn. Lauk msk lomak cili api dgg lembu. Kari kambing. Acar timun+nenas. Sambal blacan. Ikan masin bulus. Air oren. Buah tembikai.

Pastu pas mkn kgkwn mak aku ni nk g tgo pameran gubahan ngan masak memasak. So kitrg pon pegi jelah. Pastu masuk dlm bilik darjah tu. Mmg xde org kitorg jer pon dlm tu. Tapi kitorg ni mmg xde usik pon. Skadar tgok jlh. Tp ade yg mcm mkanan tu dh berusik. Dh ade yg rasalah kiranya. Pastu tetibe dtg 1 group mcm ajk lah. Pagkt anak-2 lah pd mak aku ni. Leh lak dorg sound. Eiii jgn sentuh,jgn mkn. Ni org x tgok lagi ni. Perghh ms tu pns je tlinge aku dgr.
Kwn mak aku ni pon trs je sound blik xde de nk mkn pun.bkn lapar sgt nk mkn.bnda tu mmg dh berusik.kami xusik tak rasa pun.dh jom lah kluar..

Geram je aku ngn ajk tu. Klo rasa xbg tgok jgn buat pameran. Simpn je kt umh ko tu. Buat mkn ank branak ko tu. Ko pny ckp mcm org tua lpar sgt. Hormat lh skit bkn bdk bdk yg ko sound tu. @#%&*/-+()-+

Br tkat ajk je pon dh tinggi bahu ko tu. Agknye klo jd bini ktua kpg cmne gaknye..

Ingat kita ni bkn slalu kt atas. Sok mkin tua gak. #motip peribahasa ni huhuhu.. Faham sendiri.

Jumaat, 7 November 2014

Jumaat dah

Minggu ni gase paling kejap ari jumaat. Tetibe je aku gase eh jumaat. Esok dh cuti.. Pastu sabtu..pastu ahad..

Time up's dah. Mohle kite balik umah. Dlm ati bebunge dh ni gase nak balik kpg. Aihh serunuknye kan dpt blik kpg..

K tata..

Kaki pembuli asrama

Morning. Skg ni heboh kat fb viral pembuli ni. Kesian tgok budk sek tu. Lima org bantai sorg. Eh ce lah sorg lwan sorg baru adil. Ni ko lima org sepak trajang nan sorg. Mmg berlima yg menang. Ni kategori senior cm baguih lah. Nk tjuk hebat sgt smp nk buli bdk junior. Aku dlu pon dok asrama gaklah tp asrma pompuan. Mmg xde lah kes buli ni. Cuma slalu buat recall jelah. Tu pon gase cm azab nak recall. Sbb time recall tulah dan dan tu homework betimbun. Esok sblm berator ckgu nak. Kekdg bike pikio balik recall yg xbepaedah sebnrnya. Akk senior saje nk memenuhi masa lpg dorg. Memtglah diorg xde homework ke ape kan. Tp bile musim exam mmg xdelah recall ni. Sbb bz nk study kan.

Eh dah merapu lebih plak. Pasal budk skola yg buli tu dorg dh kene tgkp n buang skola kan. Ha padan ngn muke korg. Nak tjuk hebat nau smp nk pukul org tu pehal.

Mak pak dorg pon xpnh nk pukul ank cmtu. Ko plk seseng nk pukul ank org cmtu. Aku sbg mak (anak br setahun oi ) pon leh rasa ape prasaan kalo ank aku kne pkul cmtu. Sedih perit sume gase. Dh lah nk branak kan punya azab sakit. Ni ko plk sesng nk pukul. Mmg cr nahas lah kan.

Anak aku br je stahun. Akan dtg cmne lah agaknye. Ni lg mbuat aku tkut nk htr ank dok asrma. Mmg byk kebaikan dok asrma ni. Tp keburukan prngai yg mcm ni buat org jd fobia nk htr ank dok asrma.

Harap sesgt adk adk kat lua nun jgn jd pmbuli. Buruk padahnya nnt. Kita ni bukan makin mengecil. Akan dtg kita x tau kehidupan kita cmne. Masa nilah gunekan sebaiknya. Kejar masa depan. Biarpun xpndai tapi biar baik perngainya. Nnt org akn hormat kita. Kalo jd pmbuli xde sape nk hormat, lagi org mghina adela.

tujelah utk pagi ni..

Khamis, 6 November 2014

BILA NAK RAJIN

Hai hai hai.. lama gila kot xde apdet kat blog ni. huaa sepi jee. bile lah rasa nak rajin type n3 ni oi... help help..

satu lg pasal kesayangan aku ni.. awatlah earning aku takat tuh jerr...
haha padan kan muka n3 tak berapdet huk aloh...

k lah bye.. tq sape yg sudi nk baca n3 mcm sampah ni haha..


Jumaat, 19 September 2014

Happy birthday sayang

Cam telewat apdet ni.. besday anak pon lupa nak di semat kat blog ni.parah betol dapat mak mcm ni. ahad lepas 14.09.2014 genap sudah #muhammadnafizfarhanbinanuar #1year . Rase cam baru jer branak tau. alih alih dah setahun umur anak aku. Tau tau dah besar jer. Hai anak jangan lah mbesar laju sangat. Umi baru nk berkasih sayang mcm awak baby tau. Kalo dah besar cepat sangat kang awak mintak kawan plak. Kawan jiran seblah umah xpe gak. Ni mintak adik sendiri. Pening pale umi kang.. Hehehe. Pasal ank second sabau dulu eh. Lom sedia lagi rasanya. Walaupon aku branak normal. Tapi kalo dah Allah catatkan aku ade rezki lagi tmbah anak buat masa terdekat ni Alhamdulillah. Sebab perancangan Allah tu semuanya terbaik.  Kalo boleh nak bg #nafizfarhan besar dulu.
Berbalik kpd cerita besday boy ni ya. kitorang xde pon sambut besday #nafiz. InsyaAllah kot ade rezki tahun depan buat kot. taklah berjanji. Besday nafiz sama bulan ngn papa dia. beza 6hari je. papa dia 20hb. so masa aku branak dulu. #nafiz adelah hadiah terbesar n paling berharga buat papa dia yg umi mampu bagi. Hasil usaha bersama kot haha.
Perkembangan nafiz skg. dia dah ade 2bgg gigi atas dan 2 btg gigi bawah ya. boleh merangkak.memaut.memapah.bediri sendiri. tapi belom boleh berjalan. die boleh bdiri dan jalan 1tapak kedepan dan trs duduk. lahaii anak knp berat sngat kaki tu nk jalan. umi ni dah eksited nk suh awk jln tau. aku pki kan die kasut pastu die cbut kasut tu ok. die xnk pkai. hoii penat mak ko beli anakkk.. knp xmo pkai plak..
umi nak buat pesanan ni sayang. terima kasih ya Allah krn meminjamkan kami #nafizfarhan. dia adalah harta kami berdua. dia adalah nyawa dn jantung  kami.umi sayang adik sangat. adiklah pengerat kan lagi kasih syg umi papa. happy birthday sayang. semoga menjadi anak yg soleh.taat oada perintah Allah.taat pada kedua ibubapa dan org tua. jadilah insan yg berguna berilmu dan beriman..
umi dan papa sayang #muhammadnafizfarhanbinanuar.

Khamis, 18 September 2014

kawen sudah kama

kitorang ni rapat ber4. 1st kawen adelah aku. kedua kawen ikin. ketiga kawen tini. dan yang last skali kama. yang paling tua skali tini. aku ikin ngn kama ni sebaya. wlupon tini ni tua ttp pgil nama gak huhu. sbb die pon kurg ketinggian kan.. kire sbaya lah tu wakaka.

okey. cmni. sabtu ritu kama ni nikah. lepas asar kalo x silap kot. sbb aku xdtg ms die nikah tu pasal ku tak tau. aku dtg esoknya hari ahad. si ikin ni die dtg masa nikah. sbb hr ahad die keje. so dot lah die berposing sakan smp rasmi katil oengantin bagai kan... tak silap aku 3kali akad baru terima nikah. xkisahlah kan. jnj dh nikah.. alhamdulillah..

kama ni mak ayah dh xde tau. cuma ade kakak ngn abg jelah ug nguruskan. so aku pon tacing kot bilw ingat balik.aku xde ayah. so wali adelah abg. pas kama nikah die wasap bgtau xsgka dh jd istri org. i is sedih okey.. aku leh bygkan gembira bercampo sedih sedih ni. aku dh merasa okeh. huaaa ni pon sedih... xpe kama smg shah dpt mmbhgiakan mu..
mlm tu kitorg usik die memcm lah .. hehe. sabar eh kama.. sbb kitorg dh jln dulu tu pasal nyakat ko jer.. haha

hari ahad dlm.kol 12 aku grk dr mlk ke bt pahat. kama ni dok sri medan bt pahat johor. dr awal dh set guna waze. tp tgok jugak kad yg die pos jgk. kitorg leh sesat barat okeh. dh smp kilang munchys pastu bpatah balik ke parit sulong bebetol dpn balai polis. pastu tel kgkwan sie kata path balik smp jump kilg munchys tu.nnt ade smpg kiri. okeh sabarrrr.. dh berpatah balik.. prot dah lapau jgn ckp lah...

so smp je pekan sri medan sesat lagi. kgkwan punye klu pon cm hampeh.. bepusing taman sudh nya dh twaag wida aku buat kt tmn tu. sib laki aku pon ok jer. cool plak die hrtu. pastu tny org. die pon xtau.redha jelah kitorg hadap je jln pnya jln smp jmp prt warijo kot. call member die ckp tros jer. ok trosss. ko tau kitorg trosss lah smp jalan matiii. jalan yg mmg xde laluan.. laluan org masok kebub sawit.. kat situ hti dh oanas.cm dah fedup. mmg lah kiri kanan dh sawit. patah balik ikot jln prt laman xsilap. crik smp jumpe. pastu diorg kata trus lagi.. gila betol. tros amenda masok smpg lagi tau x.. klo tros dh jln mati lagi. ngok betol.

da lah line sgkut sgkut nak tel pon wt myirap sbb putus putus okeh. sabarrr. dlm kete laki bini dh gelak mcm nk mampos. sbb igt jln mati nk masuj sawit tu.

akhirnya smp gak.. kol 3lebih kot. org dh x ramai ms tu.. dorg kt sane sndg kol2 ptg tau.. lewat sikit.. xdpt lah nk lelama. amp je bgambar.pastu makan.pastu pgantin ajak outdoor plk kat pekan sri medan tu. tu kiranya dah jln kluar lah. so kitorg ikot jer sbb nk trs blik.

outdoor kat tasek botani ke taman botani tah. okey lah best gak.lapang je tgok. atas bukit tasek tu.. fuhh nyaman je tgok. so kitorg outdoor skali lah. sib ank ngn suami aku spoting.izinkan umie nk berjimba bergambo jap hehe. dulu ms kawen xpuas kot. ni jelah hasil gbr nye. ni pon mntk kt tini.

pape pon tahniah kama dan shah. smg kekal bhgia slalu. jaga hati suami isteri. byk kan brbncg. asam garam rumah tangga biasa la. kne byk mgalah ye kama. skg dh bersuami.kne dhulu kan suami yer.. mudahan dapat baby cepat..nnt leg kawan ngan napiz.. lebbiuuu kama..

Jumaat, 30 Mei 2014

30 may 2014

Al-fatihah buat arwah ayahku. hj hassan bin mat saman. Semiga rohnya disana tenang dan ditempatkan ditempat org beriman. U a the best father. I love u..

Hari ni genap 2 tahun beliau pergi meninggalkan kami semua. Rindu tak terkata terungkap. Hanya Allah yang mengetahui segalanya.

Al fatihah.....

Jumaat, 23 Mei 2014

CERITA ANAK



Selamat pagi uols.  Cite ni dah terkumpol lama tapi baru nak apdet hr ni, boleh ? Nak crita hal anak plak. Ank aku ni dah 8 bulan lebih lah. Die dah boleh duduk dan menerap. Tapi still xpandai meranghkak. Tapi pandai angkat bontot cm nak merangkak tu, tp merangkak pon. Pastu die dah pandai nak panjat kusi sbb nak diri kan badan. Aku fikir mungkin ank aku nak jalan kot.


MUHAMMAD NAFIZ FARHAN #4M


Pastu pasal gigi plak, dah 8 bln lebih kot. Sebatang gigi pon tak kuar lagi tau. Aku pon naik pelik, apesal lambat nau kuar nyer. Tapi bagus jugak kan, nnt lambat lah gigi nak rosak sbb tumbuh pon lambat hehe. Skang ni memang aku dah bagi dia bubur jer. Kekadang aku bilas jugak ngn nestum beras tu (balance) . Dari membazir aku hulur je ke mulot die, elok je di makan.

Pastu plak, kitorang ni tido atas katil, aku ngn ank lah. Papa dia tido kt lantai beralaskan tilan dan toto. Ada satu hari tu, aku pon mgantuk sgt kot tak sedar, skali ank aku tegolek kat papa dia, sib baek ade alas bantal ngn toto. 2hari berturut plak tu. Maun aku tak gisau, langsung diperintahkan tido kat toto, aku kan degil haha.

Pastu ni semalam punya hal plak. Uma sewa aku kan dua tgkat, bile bgun pagi aku biakan ank aku kt katil tapi dah dikepung dgn bantal lah. Tgh aku bsiap kat bawah aku dgr die nges. Aku naik baru nk pjk tangga ank aku dah jth ke lantai. tanpa alas mlalak die. Aku ase cm nak robhoh jantung. Sib bik jatuh telangkup. Aku punyalah risau. Smp skh papa dia tak tau ank die jatuh kat lantai tanpa alas, klo tau masak aku kne bebel oi....


MUHAMMAD NAFIZ FARHAN BIN ANUAR #8M

Pagi ni langsung aku xbrani tinggalkan die. Aku bgun trs kjt kan die bwk trn bawah. Dah lah melasak skgh ni, dapur aku tu dah jd mcm tempat mainan die, semua benda dia nak tarik. Pastu pili air masak aku tu bape kali die bkk nak bg air kuar. hbes penuh wlker die dgn air sambil glak. Geramss je mak kau ni nak....

Pastu skang dah pandai main, main golek golek, gomol gomol. Bila kita cium dia smp die rimas, nnt jap g die plak nk ggt hdung, pipi tlinge lah. DUlu ngan papa die , kurang nak sikit. Skg kmain laju je nampak papa dia balik trs mintak agkt, smbil ek ek ek. Aku kt sblh pon die wat xtau, mlainkan ie tgh menetek mmg xdelah..

Okey tu je nak cite.Key byeee...


Selasa, 20 Mei 2014

CACAMARBA CAMPURAN

Ni entry camporan, cacamarba amenda tah.
berkurun aku tak apdet kot.
Malas jangan cakaplah. mmg dasar malas sgt nak buat reka cerita haha. Haritu anak buah bertunang kat perak. Pastu balik tu kitorang singgah cameron. tu pon aku xsempat nak cerita. Pasal anak plak mmg xde masa nak cerita.

Banyak nak cerita sebeno nye nih. tp eh xde point nak bukak cite. kang org kata poyo jer. aku masih malu nak cerita kat blog ni. kang ade je makluk yg berdetik dlm ati ckp aku poyo gedik lah bagai kan. semua nak olah kat belog haha.

eh lantak lah aku nye belog ekk.. sape ade kata kata himat ke semngat ke, nak tepis ape yga de dlm kotak pmikiran aku ni. asyik pk negetip je.
pastu ape cerita yg aku nak olah kt blog ni. gase cm da sepi sgt blog aku ni.

plsss helpp

Jumaat, 21 Mac 2014

Jika Itu Takdirku ..........................

Jika itu takdirku.. Aku terima jelah. Cewwwahh.. Tetibe sangat ngko ek.
Tajuk drama kat tv 3. Isnin sampai khamis jam 7.00malam smpai 8.00 malam ye tuan tuan n puan puan skalian. Nak kata aku gila sgt drama tv 3 ni xde la sangat. Tengok bila aku free aku layan. Kalo tak free nanti esoknya aku repeat kat tonton.com jelah.

Hahaha.. Aku kalo layan cite memula mesti mcm argh tak best tak best. Tapi dah masuk episod 3 4 5 tu tgok cm best baru layan. dalam kata tak best nak jugak aku tengok. Dulu macam cite Mr. Arragont, Cinta abu dhabi tu pon sama. Mcm ngarut je memula pastu hamekk ko langsung tergila-gila. Eh banyak lah drama tv 3 aku dah layan.

Ingat lagi dah lama dah cita ni Matahari kot tajuknya, Lisdawati berlakon  kalo xsilap. Memang menggila aku layan cite tu ko tau. Pastu ad elagi cite ape tah lagi. banyak benor cite nya. Kebanyakkan cite sume adaptasi dari novel kan. Hehe..


Skang ni aku layan citer jika Itu Takdirku plak. haa memg jenuhlah nak tgu ending cite ni. Maklomlah berepisodkan. Hadapjelah. Suami aku memual pon mcm xlayan jer cite nih. Bila tgok aku dok hadap tv kol 7 tu dia terpaksa lah join skali. Dah tengah cite baru nak tgok sikit2 tanya, mak dia ni jahat tak, pastu azri ni sapa, sarah ni sape lah. Erghhh geram je aku. Hahah

Naseb baik la suami tersayang , boleh aku jawab. Tapi sambil tengok lah. Kekadang aku cepat2 masak nak hadap cite ni. Pas masak baru layan anak, bagi dia tido. Baru dpt tgok ngan tenang. Kalo solat pon pas hbes cite tu baru solat.

Erghh agak tak bagus perangai yang inilah. So jgn amik contoh disitu ya. 
korang suka tak layan cite ni.. 



Boyprend Aku -2

Ni sambungan Boyprend Aku-1 ye kawan-kawan.

Si nuar ni memang kaki cemburu gila. Aku pun tak tau tahap berapa cemburu dia ni. Sume benda yg melibatkan ade je laki lain mmg dilarang sama skali nak bg aku join. Eh nak kata aku ni rmai peminat not bad lah. Hahaha. Adelah sesikit. Tapi kira low profile dari gadis-gadis cantik dlm asrama tu.

Aku kan ramai kengkawan laki masa sekolah dulu. So ade yang aku save dlm henpon. So kekadang ade je dorg mesej. Ala mesej pon biase dan biase je. Adelah satu hari tu ade kawan aku htr lagu ke ape tah. Kebtulan telipon aku pada si nuar ni. Terus dia nak hangin ko tau. Jadik cm org gila. Aish mmg aku tak tau tahap gila cmner si nuar ni.

Takpe aku layan kan jelah. Memg tak pikir pon aku boleh nak kawen ngan dia. Sampai lah aku ke sem akhir nak kena Praktikal. Time aku dulu mmg kilang byk drop. So mmg pyh nk cr tmpt praktikal. Org lain dah nak hbes praktikal, tp kitorg hegeh2 lagi nak praktikal. Gilaa punye keje. Ade je kegkwan dapt praktikal kat joho nun. Mak ayah aku mmg tak bagi skali lah nak p sana. Yelah jauh kan. Pastu si nuar ni pon mmg xbg aku nk kesana. Alasan dia takut aku ni beralih arah. haaa gila punya org kan.

So akhirnya dapat jugak praktikal kat jab kerajaan ni 3 bulan. 3bulan je ok. tu pon aku gase azab nak habes kan praktikal. elaun dapat 50hengget je sebulan.

So bila hbes praktikal aku dapat kerja. Kerja at tmpat skang ni. Mmg syukur sangt aku mmg xsmpat menggangur tau. Ingatkan smp situ je aku ngan nuar ni. Rupenya dia cm serius jer.Family mmg tak tau aku bkwan ngn sapa pon. Haha mebi dorg pon igt aku ni mmg xda pakwe. Aku kerja aku duduk umah abg aku, so lama jugak lah duduk baru dpt g dating. Haaaii segan kot nak bgtau aku kawan ngn si nuar ni. Yee aku mmg segann nak knl kan kt org.

Sampai 1 hari tu nak g berbuka puasa ngn si nuar ni. Pastu bgtau abg ngn kak ipa aku. Kitorg nak g buka puasa. Aku ingtkan naik kete tp naik moto kau tau tak. Haaa aku dah lah segan. Pastu kene plak pkai helmet separuh tu. Lagi aku segan. Dah lah abg aku sgup kua bilik air xjadi mandi bila tgok si nuar ni dtg. Aku xleh byg cmner aku nk pnjat moto tu.

Sampailah dia sunguh2 nak kawen ngan aku. Ye maksud aku bkn lah melamar ke ape pon. Tak bajet pon nk kawen awl sgt. Haaa duet pon xckop aku gase.

Pastu awal tahun 2012 aku ngan family g umrah. So masa tu si nuar ni baru rase rindu kot kat aku. Hahaha dia yg kaborkan kat aku. Masa kat sana adelah sedara mara nak kenen kan aku ngn ank buah dia lah bagai. Siap tny mak ayah aku yang aku ni ada boyprend ke tak. Mak ayah aku ckplah, tak tau sbb aku xpnh crt. Tapi cuba tny aku dulu. Bila dorg tny aku, aku jawab jer mana ade. Yelah aku ingt main-2 kan. G pon bukan g umrah dtg nk cr jodoh kan. Haha dtg sana nak buat ibadt.

Lepastu heboh lah memasing kata nak dtg meming aku bila balik mlysia nnt. So ade plak yg ckp, sape yg dtg merisik dulu dia dapat. Ehhh ngkoo sesukee hati je nak buat aku cmtu..

Pastu balik mlysia aku mesej/bgtau si nuar ni pasal ade org nk dtg meminang aku bagai. So dia pon xleh dok diam dah. Duet tak cukop lagi mcner nak kawen kan. Ko gila ke ape, dan dan nak kawen dah. So si nuar ckp nk merisik dulu. SO dorg mngejut call ayh aku bgtau nk merisik. Sume tepernjatlah. Aku pon tekejut tetibe je. Pastu trus cari cincin nak merisik. Haha gila kan. Pastu masa merisik tu adelah wat mkn2 sikit ngn family. So terus bincang pasal tunang. Siap ngan tarikh bagai. kiranya 2 minggu lagi lah nak tunang. Sume ayah aku dah bincng.

Lagi seminggu nak tunang ayah aku meninggal. Gila aku xdown. Rase mcm xnak betunang pon ada. Sume rasa cm hilang dan kosong. Sedey sgt. Xdapat tgok aku tunang. Hari hari nges igt ayah. Ye aku mmg manje ngan ayah. Kesygan ayah lah aku ni.

Pastu kitorg bertunang. Pastu mak plak xnak aku tunang lelama. tunang dlm masa 6 bulan jer. Kitorg nyer planning 1tahun. sebab pikir nak guna duet banyak kan. So pastu tpksa setuju jgk. Sbb mak pon tgl sorg dah. Takutlah nnt kot mak xlarat ke ape. Jadiknya bulan 6 tunag bulan 12 dah kawen.

Pahit manis dlm tempoh bertunang tu usah ckp lah. Bertahan jelah diri. Banyak yg tak kena, xsependapat. Dugaan banyak gila. Tapi akhirnya Alhamdulillah kami kawennn.. Kawennnnnnnn jugakk.
Skang dah ade anak sorang pon.
Alhamdulillah. Tq utk semua family ..

I lebbiuu Anuar Bin Adan.......

Sekian....

Khamis, 20 Mac 2014

“007 Sebab Belog Aku GEMPAK”





"007 Sebab Belog Aku GEMPAK" 

1) Sebab belog aku ade iklan dari @nuffnang 

2) Sebab aku memang rasa belog aku paling gempak kot 

3) Sebab aku selalu meluahkan ape aku rasa pahit atau manis

4) Sebab belog aku berwarna warni 

5) Sebab belog aku boleh dapat BE

6) Sebab aku boleh follow belog orang lain 

7) Sebab aku rase boleh mengeratkan silaturrahim walau dialam maya ber belog ni. Sekian... 

Tq @nuffnang #NuffnangIs007













Rabu, 19 Mac 2014

Boyprend aku -1

Masa kekecik dulu memang aku kuat berangan. Berangan nak kawen ngan anak raja lah konon. Pastu main kawen kawen. Pakai makeup akak akak aku. Pastu siap test lagi kasut die. Try macam sang puteri. Hahh gila perasankan .Dah lah akak aku mase tu keje kilang jer. Bila dapat gaji dia beli kasut bertutup jenama Bonia kalo aku xsilap. Skali aku test kan kasut pattern dedulu mcm baldu kan. Adelah cm berguris sikit. Hamik kau mengamok die kot. Dah lah die besengkang mata keje kilang balik umah sambung menjahit lagi. Haha skali balik umah tgok kasut die aku dah main test test. Kasut tu kan tinggi, so kalo bjalan kan bunyik tak tuk tak tuk. Tu yang aku minat. haha gila mengamok akak aku masa tu.

Berbalik pada cite asal eh. Masa sekolah dulu memang aku ade feeling leb ngan sorang mamat nih. Haha xpayah lah nak tau sape mamat tu. Beza setaun je kot ngn aku. Cinta monyet nyet laa katakan.

Bila aku habes skolah aku sambung blaja lagi. Ingat mcm boleh stay kekal kunun ngan mamat tu sampai kawen. Ingat nak kawen umur 25 camtulah. Haha. Pastu Aku kawan plak ngan mamat tempat blaja aku ni. La ni pon kawan sebab roomate aku ni ingt aku kesepian. Xde bf katanya. So diorg bagi aku kawan ngn budak ni. Budak bi kiranya lurus gak la.Lurus ngan aku je pon. Tapi aku ni bkn pengkikis okey. Sbb mmg tatau nak layan camner. Cume takat mesej pastu kua p makan jelah, Kua pon beramai ramai kot. Haa tu dikira dating ke meeting eks. Hantam sajelah.

Pastu sampai satu ketika member aku ade buat beday party kalo xsilap. Eh aku dah penah cite ke ek kat blog ni. Kalo dah cite aku cite jugaklah. Pastu ade sorg mamat baju merah ni. Dia datang ngan classmate aku budak laki. Jadiknya budak baju merah ni nak tackle ade budak classmate aku tu. Budak tu cm comey n alim alim skit lah. Mmg kitorg dah tau niat bebudak kos lain dtg skali. MMg nak tackle bdak comey tu.

Pastu budak laki baju merah tu mcm nak x nak tackle lak bdak comey tu. Tapi aku tengok dia mcm gediks kat aku plak. Heyy ape ke hey kan.. Aku xlayan pon. Mmg xde niat nak tsuka kat bdk laki baju merah tu pon.

Pastu bila balik naik 1 bas ngan bdk baju merah tu. Masa tu dlm bas aku dok sblah mamat yang aku slalu mesej tu. Tapi mamat baju merah ni tejeling jeling tgok aku. Dah knp ngko nak jeling aku.

Pastu selang beberapa hari cam tu aku dapat mesej dari x bekenaan. So mmg xlayan. Pastu tengah malam okey. Tengah malam dalm kol 12 ke 1 pagi tengah buat drawing. Ade org call aku. Heyyy pastu nak ckp ngn aku. Pastu cakap nak main main jer. Mcm main pas pas kan. Jap ade jap xde.

Skali dalam tanya sapa ni sapa... Tengah buat apa bagai. Dia tau aku tgah buat drawing esok nk kna htr pepagi. Pastu tetibeee aku dengo org jerit nama aku.. Xsilap aku sore apeng. Apeng cakap cmni..

" Oii nuarr ko tipon dak pidahhhh eh '

Pastu aku blurr. fuhh ko rupenya nuar.
Sejak tu aku ngan nuar men mesej mesej. Tapi x galak sangat pon. Bese jer. Kekadang bila free mesej lah. Sampai lah habes 1 sem. Budak yang aku slalu mesej tu dah tamat sem. Kirenya dah habes lah. Pastu masa tu nuar lah masuk line. hahaha gile kan mmg gile. So aku ingat die ngorat aku just main2 jer. Mmg budak2 mane nak tau serius ke ape.

Berbalik pada mamat yg aku feeling leb masa sek dulu tu. Dia tu mmg aku sayg jugak.Tapi bila memikirkan dia buat aku ni cm tubggul jer. Jap ade jap xde. Macam main2 je kan. So harap maaflah. Dengan ucapan aku mintak clash. Okeyyy clash haha. Sadis usah cakap lah. Sib bek si nuar ni hadooo. Yang mamat aku feel leb masa sek ni sedih usah cakap lah. Tny knp nak break sume. Aku bagi alasan mmg xmasuk akal. Alasannye xpayah tau. hahaha.

Pastu aku trus cinta cintan ngn nuar ni. Die ni mmg caring lah. Cemburu kuat sgt. Ko bayangkan, aku kalo beborak ngn clasmate laki yg lain pon die leh cemburu buta. sib baik tak buta.


----------- next entry akan datang, boss dah masuk. byee

Selasa, 18 Mac 2014

Time's up





hurrry....
let go.. come back my home...
miss my son muhammad nafiz farhan bin anuar

lebbiuuu


Rabu, 12 Mac 2014

Makin mengarut ngarut dah pulak

Sejak kehilangan #MH370 ni aku ase makin rancak orang apdet status. Eh aku pon sama kot. Tapi ade jugak yang makin rancak buat buat cerita. Tahlah nak pcy tu mcm payah sangat. Nampak api kat ekor pesawat lah. Eh makin lama makin banyak lak kisah yg keluar.

Pastu pasal tikar terbang lah. Dah mcm cite p.ramlee lak aku ase. Zam zam ala kazamm.. Tikar pon terbangg haha.. Ape lah semua ni... Mcm xmasuk dek akal plak. Dah lah melibatkan duniakan..

Pastu pagi td ade frend kat fb share vedio Maritim ke polis sedang azan di atad kapal tengah laut tu. Eiii sebakkk sangat aku dengar bile mgenngkan org yg dlm pesawat tu. Macam mana lag dorg agknya. Mudahan selamat semuanya.

Tadi doklah berborak ngan suami pasal mh370 ni. Aku ckp lah ptg td tetibe terbyg klo tjadi kat ahli kuarge kite cmne agknya ek. Mesti aku jadi xkeruan. Separuh mental kot.. Mibtaklah dijauhkan. Tapi mohon sangat agar pertemukan kami ngan pesawat #mh370 tu.

Ya Allah perkenankanlah doa kami semua ini. Permudahkanlah pencarian mh370. Pertemukan kami dengannya ya Allah.. Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui.. Maha Melindungi..

#prayformh370

Enjet nam bulan nafiz farhan

Pagi tadi alu bangun kol 5 suku pagi ikot jam sebetolnya. Kalo ikot jam umah aku 5.30 pagi. Cepat lima belas minit. Sebenarnya aku gase cam dah nam sengah pagi. Sebab henpon dah padam mana nak tengok jam dalam setengah kelam tu. So marilah kita bangun. Skali trun bawah tgok jam 5sengah pagi kot. Aishh awai plakk. Time ABC awai plak nak bangun. Caittt. Kalo tidak kol 6 or nam sengah baru nak tejaga.

1st g sink nak basuh botol susu anak dulu. Skalik air tade. So kne bkk paip depan umah lah. Skali tetibe teingat ade org penah post kt fb pasal bukak paip air tu. Trus cmm ehh seremmm. Uma aku ni paip depan kne ttp sbb ade sluran yg bocor pnah skali smp 77 hengget bil air tau.. Dlm sejarah siot. Tu tpakse bkak katup paip utama dpn uma tu. Pahtu aku bkk tgkp tgok ade org ke x. Eh makcik seblah ngan depan umah ni dah bgun. Sbb mjoriti dok taman ni kje kilang. So awal lah dorg bangunkan.

Capai towel g bkk paip tapi celah pagar lah. X bkk pon pagr. Pastu masuk umah trus g dapor. Wat nasi goreng. Panaskan air. Pastu bila da dengar kt surau org mgaji baru aku g sidai baju lak. Hbes idai baju naik atas tengok anak dah main sensorg. Dalan nam sengah kot. Pastu bg susu bawak trun bawah. Aku mandi dulu. Pastu baru siapkan air untuk anak lak mandi. Kang kol 7 sengah nak p knik. Tu kne awal siap. Eh ank aku mnd air panas tau. Tp die mmg x takot air. Suke lagi adelah.

Pastu siap sume bagi die susu golek jap tido. Dalam 7suku papa dia balik. Keje malam balik pagi lah. Pastu baru aku besiap. Pastu trs g knik tgok oh rmai org kot. Ingatkan xde org skali da ramailak.

Tgu knik bukak kol8 cmtu amik no. Dapat no.12. Timbang anak berat 8.5 naik 300g jer. Tinggi pon naik. Bmi stabil. So lepas tu jmpa nurse die bgtau suh makan bubur spy boleh die rasa makanan slain nestum kan. Haha aku ni bkn pandai nau memasak aii canerr nih..

Pastu kne enjet yang utk nam bulan punyer. Hepatitis b kot x silap aku. Nanges kjap je. Pastu diam dah. Masuk kete kasi susu dia tido.. So skang susu pon dah tukar. Amik anmum step ke 2 yang 6bulan ke 12bulan klo xsilap..

Eh tu jelah... Nak sambung wat korejeee...

By...

#PRAYFORMH370

Selasa, 11 Mac 2014

Ragam anak

Rasa cam baru kejap je beranak. Pejam celik pejam celik tengok dia dah besar. Dulu tau minum susu pastu kenyang tido. Senang kot masa tu urus kan dia.

Pastu dah pandai senyum senyum tawe tawr bile agah. Pastu boleh menerap. Pastu tak pandai tebalik kan badan ble dah mnerap. Pastu pandai meyusur ke blakang. Ingatkan ke depan. Pastu skang dah boleh terbalik dan buat bulatan. Tapi myusur ke depan tu agak sikit.. Pling byak myusur ke blkang.

Pastu skang ni dah xreti dok diam. Lagi pulak bile dlm kereta. Kalo aku pgg kompem aku skali bepeloh kot. Sbb dia berpusing sane sini. Pastu nak pegang macam macam.

Anak aku kann anto kt pengasuh bile pagi jet anta msti die ngelakkan bdn xnk org pengasuh amik dia. Pastu buat muka seposen jer. Bila balik petang jempot dia ha telompat lompat nampak aku. Bila dah amik dia sape sape mntak die mgelak.

Eii mcm cepat sgt dia membesar. Xpuas nk main ngn die masa kekecik kot haha. Almaklomlah makkau ni kje swasta jadikknya ct besalin tehad 2bln sahajo.

Ehh tadi main agah ngn dia kmain mjerit jerit dia. Papa dia xda g men bdminton jadiknya kami bedua sajo kt umah ni. Ni anak dah lolap. Jap g ngan aku aku pon lolap..

Esok nak bawak nafizfarhan g enjet nam bulan. Eii kejap je dah nam bulan.. Eiiii gase cm baru jerr.. Cepatt sangatt lahhh..

Buat anakku muhammad nafiz farhab bin anuar. Semoga menjadi anak yg soleh ya sayang. Dan semoga sehat slalu dan diberkati Allah. . Key lah takat ni je. Sebab uminya nak mlayan perasaan jp.

Petang td masak telo dadar ngn lemak tauhu campu taugeh..

Sekiannn......

ABC LEREH ....

Petang semalam balik dari kerja sampai je rumah en.suami ajak pekena abc. Abc kat lereh klebang sana. Fames jugak aku ase abc die. Sebab sentiasa je ramai orang. Laki aku ni tetibe je macam nak abc sebab ade frenz kat fb apdet die mkn abc kat kereh sana. So tgok sgt menyelerakann. Siap ade ice cream atas dier. Pergh meleleh ayaq lioq aku ase. Pastu kiorang pon redah lah jalan raya. Jem jangan cakap lah, maklumlah waktu kemuncak org balik koreje kan.

Sesampai je kat depan kedai tu. Oh closeee.. keciwaa kot. Pastu dia kata ade 1 lagi cawangan kat Tanjung minyak. Eh koserr aku nak berpatah balik. 

So terlioq lagilah laki aku nak ber abc yer.

Tadi google plak cari abc lereh ni... 

perghh gilaaa cairrr air liur aku tengok abc dia...



PESAWAT MAS MH 370 SUDAH DI TEMUI KAH ?




Sejak 3hari lepas tergempar 1dunia kot pasal MH 370 yang hilang dengan tetiba dari rada. Aku pulak sebelum tidur mesti nak memikirkan ape tejadik kat pesawat tu, camner keadaan orang2 yg ade kt dalam tu, kat mana pesawat tu skang ni. pastu smpai telelap dengan harapan bila bangun esok pagi pesawat tu dah dijumpai dengan selamatnya. Asal pagi je bukak tv pasal MH370 nak tau dah jumpa ke belom. Bila tau belom jumpa aishh gase cm sebak plak.

Pastu tengok plak gambar ahli keluarga yg menunggu dengan harapan ahli keluarga mereka pulang dengan selamatnya. Aishh lagik aku sedey, wlu pon tak kena kat btg idung aku. Tapi perasaan tu mmg sayup sayup jer.

Buat ahli keluarga yang menanti tu harap mereka sabr, tabah, kuat dan berdoa selalu. 

Tapi ade jugak suku manusia yang bengong lah aku gase bagi spekulasi yang hantam kromo. Pastu ade yang bagi status yang boleh melukakan hati. Eh patutnya xpayah lah bagi yang negatif. Cuba bagi yg positif supaya orang yang menghadapi akan rasa tenang sikit. Ni tidak, ade je manusia yang busuk ati bg spekulasi yang mengarut.. Cuba kalo kena kat btg idung org yang bg spekulasi yg mengarut tu ? Nak cakap tu biar berpada pada sikit deyy..

Sama-sama lah berdoa semoga Allah pertemukan kita semua dengan Pesawat MAS MH370 tu walau dengan apa sekali keadaan..



Ya Allah Ya Tuhanku .....

'' Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani. Tiada Tuhan selainMu, Yang Maha Esa, tidak ada sekutu bagi-Nya. Dia yang Maha Kuasa atas segala sesuatu. Tidak ada daya dan kekuatan kecuali dengan pertolonganNya, kau peliharalah keselamatan dan kesejahteraan semua penumpang, juruterbang dan anak kapal yang terlibat. Kau lindungilah mereka dari sebarang keburukan, bencana dan marabahaya. Kau jauhkanlah mereka dari segala ancaman malapetaka yang zahir atau yang tersembunyi. Amin ya rabbal alamin."

Ya Allah Ya Tuhanku .....
Kau Perkenankanlah doa kami semua ...






Pray For #MH370








Jumaat, 7 Mac 2014

TERIMA KASIH NUFFNANG WALAU TAK BANYAK

 Hahaha eh aku macam teruja pulak. Tetiba pagi tadi dok lah bukak AKAUN NUFFNANG aku. Sekali aku tengok cam dah bertambah sikit. Alaaaa sikit jer.. tapi syukur lah. Dah bertaun kot aku ase baru nak bertambah. Adeii ai..

Sebenarnya aku sampai skang tak tauu cmner nak menambahkan duhet tu bagi banyak. Ad ejugak lah aku google camner nak menambhkan nya. tp still xpaham nih. Eiii bangsaa tak paham ke ape aku ni haha.

Dulu masa memula tengok pergh teruja padahah 0.25sen je pon. Hahaha.
Pastu aku tengok tak jugak naik. Eii jadi malas dah.

Ni aku nyer duhet tu betambah sikit


tengok lah tuuuu... haha baru banyak tu jer,,,..
sedey kan sedeyyyyyyy tak,,,

pape pon tq lah nuffnang.

Hanez Suraya di tegur imam



Pelakon Mr. Arrogant ---


Ala sebut je nama hanez suraya mesti korang dah tau ape masalahnya kan. Memang heboh semalaya aku gase. Pagi tadi aku bukak fb penuh jer newsfeed pasal hanez ni. Eh memacam plak kisah dunia artis ni kan. 
Rasa macam dah berputar belit je cite ni. Eh aku pun tak paham sangat lah. 

Memula cite tu pastu cite ni pastu pastu tahlah tengok jelah ape kesudahannya.
Tapi memang kasihan kat Liyana manan ngan anak-anak. Harap harap dorang kuat dan tabah.

nak tau lagi lanjut korang klik jelah HANEZ SURAYA DITEGUR IMAM.

HAPPY BIRTHDAY SHERA

Heloo.. Morning. Heww lama dah kisah ni. asenye dah genap seminggu kot. Minggu lepas 28 feb birthday anak buah aku kak shera yang ke berapa ek. lupa daaa. asenyer 19tahun kot.

Tuan nye badan kalo baca sila apdet eh umo awak berapakah.
Pompuans ni blajo lagi. Dekat PUO Poli Ungku Omar kat Ipoh kalo x silap aku. Haaa ape Ipoh kat mana ?? Ipoh kat Perak lah sayang ols..

Hahaha.. So minggu lepas die balik kampung mak aku kat n9. Umah mak die a.ka akak aku kat melaka. So die dari ipoh naik bas sampai seremban. Sampai seremban abg ngan kak ipo aku amik. Hari sabtu dia balik kampung. Tapi aku sampai dulu.

Heww ade ke patut otway dlm keta dia mintak kfc kat aku.. Hadiah ke kat aku kan.. Haha maksu ngko ni xbegaji lagi maso tu. Harap maklom ya.. Takpelah so mlm tu iols beabja roti canaiss mamak ja sudeyy huhu..

Hadiah jugakkan pengganti kefci. Pon boleh lah err..

So tu jelah nak cakap..

Happy birthday to you kakak shera semoga panjang umo. Murah rezeki . Blajo gegajin. Jangan lupa kalo ade power bank murah macam tu hadiahkan kat saya eh. Eh hadiahkan dekat #nafiz sbb nanti nak amik gambar slalu bateri low sokmo..


Hahahaha.. hepi bday from maksu,paksu dannnn nafizfarhan tomey tomot tomotooo ...

Rabu, 5 Mac 2014

Sabtu, 22 Februari 2014

Growell

Salam ari sabtu. Yeppiii kita cuti ya. Skang ni ado kt umh mertua. Jap lg nk g muar umh org kawan eh kawan kita kawen k. Tp tgu my hubby balik dari m.tanah anto adk ipo ntervw tudm ke tldm tah.

Asee macam tak g jer. Now pon dorg masej kt m.tanah lgik. So pjalanan mst makan masa sejam kot nk smp jasin. Ni aku tgah bertapa enjut anak dlm buai.

Ehh nak cite lain ni. Nak cite pasal growell. Growell ni nestum untuk baby. Ank aku si nafiz dah makn nestum tau. Memula je macam tolak dah maduk suapan yg ke 3 laju je die telan. Hehehe klako pon yer. Tp mak dia lg eksitet kot bg die makan. Eh jap je dah beso. Dulu kenit jer kan.

Growell ni aku bg 1hari 2kali jer. Pagi ngn petang. 2sudu besar growell pastu 1skop susu. Letak air panas sikit dan air suam. Pastu kacau sampai sebati. Haha mcm adunan kueh lak kan. Aku buat cair sikit lah. Xde lah pekat sangat.

Aku suap guna sudu tau. Ari tu aku try gune botol die xmo. Mungkin ingat bg dia susu kot. Albamdulillqh skg tgok die mkn nestum growell tu slera jer. Pas dah bagi makan trus cm hepi tau. Hehe. Lama kot die kenyang. Ni tgah tido.

Senang kje mak kau ni nafiz oi. Hahaha. Harapan die mkin sihatlah. Jgn lah kata tidak pada anmum. Sbb byk lagi susu anmum die tu.

Ehhh macam ngntok lakk mato ni.. Macan nak lolap jer.. Kalo korg nk tau detail pasal growell ni google jelah eh. Harga die rm9.90. hari tu aku beli kat nadira shop tesco peringgit. Beli skali 2 botol dapat lah diskaun. Dua botol rm18.00 jo.

Okey lah cm nk lolap jap. Korg gigih lah google klo nk tau sal growell tau.. K byeee.




Khamis, 20 Februari 2014

KISAH ANAK

Lama tak apdet kot. Heww malas gila nak apdet skang ni. Tapi slaaluu membaca belog org je la kojenyer. Ni nak kisah sikit pasal anak den. Haha

Anak aku ni memamg menyusu lagi. Campur je ngan susu badan dan fomula.  Disebabkan aku pon kerja tu kena bagi gak susu fomula. Eh korang nak cakap pe pon up to u lah eh. Jgn tny knp x bf sepenuhnya kan haha.. Aku pon xde sebab kot.

So masa dalam pantang kitorang bagi dia Enfalac rumusan bayi tu. Dalam tempoh 2 minggu tu dia macam suka sangat je. Pastu dalam 2 minggu saja nak tukar kepada lactogen rumusan bayi lak. So papa dia belikan, sebab tu pilihan papa dia kan. Aku kan dalam pantang so nan hado lah nak ke kedai bagai kan. Bila bagi je anak aku macam menolak. Nak tak nak je dia telan susu tu. So sebab papa dia tak de layan jelah bagi susu lactogen tu dalam 4hari ke 5 hari kot. Anak aku tetap menolak, asal bagi susu je die luah kan balik.

Pastu papa dia kasihan tengok anak dia tak tertelan susu lactogen tu, jadi dia beli balik enfalac tu. Bila bagi oh bersungguh sungguh kot dia minum. Senang hati lah sikit.

Skang dia dah 5 bulan. Anak aku lom makan lagi tau. So ari selasa kitorang g mydin utk beli brg dapo sikit. Singgah kat bhagian susu tu. Memula pi lah kat enfalac tengok harga sumer. Tapi mahal sikit lah enfalac kat mydin, lagi murah kot dekat family store. So belek sesatu susu memula tngok s26 rege pon dekat-dekat je ngan enfalac kan. Pastu tengok anmum lak, baca dia punya keterangan bagai so papa dia terbekenan plak. nak pakai anmum. Harga pon okey lah jugak murah sikit dari s26. Nak try kata nya. Kitorag beli lah sekotak.

Dengan harapan dia nak sangat susu anmum tu.

Besok nya aku hantar kat rumah org masih guna lagi enfalac. Balik petang tu papa dia buat kan susu anmum dalam botol kecik jer lupa plak bape ohz tah. tapi botol kecik lah. So dia minum laju mebi lapar sangat kot.

Bila malam nak tido, papa dia buat pulak botol sederhana besar tu. Okey dia minum sikit then dia luah balik. Eh budak ni memain je kot mgkin sbb knyang.

So dah tido skali dia terjaga macam mimpi kot. Aku sumbat susu anmum sambil tepok dia. Boleh dia meronta tak nak susu tu. DIa tolak pakai lidah ko tau. Iskk dah kol 1 kot masa tu.

Aku pon nekad turun bawah buat susu lain plak, nak test konon kot dia nak susu enfalac tu. Aku naik atas bagi susu enfalac terus diam hisap jer pulak sampai lelap.

PAstu esoknya paginya aku buat lagi susu anmum sebelom gi keje aku bagi dia susu botol dulu. Eh dia boleh main-main je hisap. Sampai umah pengasuh, aku dah bgtau akak tu yg ni susu lain, dah tukar susu akk tgok lah dia minum ke tak. Kat umah dia tak nak pon.

Petang semalam aku g amik dia, kata akak pengasuh tu, si nafiz ni tak nak. Akk bagi die menolak je pastu akk biarkan je. Smapai die lapar bebtul baru dia minum. tu pon macam nak tak nak jer. mungkin terpaksa kot, tu pasal dia minum fida.

Balik umah papa dia layan lagi bagi susu anmum. Dia mengamok kau tau menolak2. Malam tadi pon sama jugak, dia boleh mengamok bila aku sumbat susu anmum tu.
PAgi tadi tengah siap nak g keje, aku bagi dia susu anmum pon dia buat tak tau jer.

Iskk aku xtau nak buat cmner ni. Nak teruskan je bagi dia sebati atau nak tukar kt enfalac balik eh. Minggu ni macam nak bagi dia makan nestum je.

Korang penah tak kena camni, ape eh korang buat.
Kongsi lah pengalaman skali...

Khamis, 30 Januari 2014

Laki jaga anak

Okeyy sila percayaa.. Huhuii skag laki aku tgah jaga anak dier. Ehhh anak aku jugak.. Haha okey anak macam dah ngantuk napk gayenyer. Tp bapak mcm xpaham. Buat susu ----- taknak.

Okey buat bunyik mulot --- gelk kejap jer.
Angkay letak kat perut--diam jap.
lama jugak die ulg step gitu.
Akhirnya masuk buai-------nyusuuu.
Macam dah diam jer-----jgn kejap.

Okey enjut sambil tepok montot baby haha bagus diam..
Ehhh bagus dapat bapak cmni ye anakku.--------terima kasih (lagu awie pon boleh gaks).

Dengan harapan anak tido huhuhu.
Taktau bape lama betahan dalam buai.

Okey nnt apdet.
Azannnn isyak dah ------As-solah.

*****Lebbiuu anak ngan bapak anak. :-D

HARI KHAMIS

Selamat bercuti HCNY kepada semuaa.. Oh yeah bestlah korang cuti lamaaa kan.. Aku pon cuti sampai ahad jer. Isnin keje dah. Al-maklumlah kampeni melayu mmg tak lama lah cuti kan. Yg kje ngn kampeni cina harus 1week ye dakk.

Mesti bestkn korang, dapat holiday ek.  Mane korang nak holiday ha. Cer bgtau aku. Yelah aku jeles la sbb korg dpt holiday. Hahaha layanzz meroyan aku ni yer.

Aku xdek nak holiday nyer...
Kalo holiday pon takat balik bukit rokan, jasin dan teperuk kat umah jer. Tuje lah pon kan.
Kalauuu aku kayaaaa... ---- Tetibe nak nyanyi lagu ni. Tahniah sbb menang tmpt ke-2 AJL lepas.
Hahaha.. Sila la layan meroyan aku nii.. Layan jgn x layan..

Harap harap korang tak tanya mana tempat aku holiday.
Hahaha ------ Seriesss pasal cuti panjang pon boleh jadik hal --- Femiliiikecil.

Okeylah tadi nak tipon mak --- dah dial okey.
Adelah dalm 4 kali kot aku dial ---- Voice mail *Tak hangkat.
Mana lah mak aku ni pergi -- Jiran sebelah le tu.

Niat ati eesok cm nak kemas gumah jer.
Tapi tengok lah cmner -- Anakku

EWh tengoklah cmnerrr, kalo gase macam sunyi sepi ade gaks aku tekan pedal balik kampong.
Takyah tanya lah kampong mana key.
Satu je lah pon kampong yg ku ader. --- Taman

Cm tade idea nak tulis kt sini lagi lah.
Hadeee aku kesahhh ----- Harapan membaca.
 Hahaha okey..

Cam nak balikk dah ni.. --- kringgggg boss call
Terselamat dari teperangkap ------  Aishh tapi rinduu anakk..
Haaaa acanerr ni...

Ehhh lagi panjang meroyannn...
Diriiii ------------- Sabarrr separuh iman..


Nota Huntukkkk Kamu Yang Baik !!!!


*** Aku bukan nak campak selipar kuning tu tadi, tapi aku tersepak jadiknya selipar kuning tu tercampak --- ---- Jangan nak tuduh jer, ce ce ceerrr selidik dulu -- oh ni tidakkkk terusss nakkk balasss dendam ----

Ehhh lorattttt la pulakkkk , asall tak tuju betul je ke hakuuuu ----- DOne !!!

Jumaat, 17 Januari 2014

Kurma Ayam

Morning morning hari jumaat. Penhulu hari. Bagi setiap hari hari. Petang semalam saje dok baca baca blog org lain. So terbaca lak entry ayam kurma kak pilla http://kasihaleeya.blogspot.com/2014/01/dari-dapur-fillanie.html . Eh padahal ari ari kot baca hehe.. Die adelah wat resepi camner nak buat kurma ayam ke ayam kurma ek. Aku mmg dah lama terniat nak buat lauk tu. Setahun sebulan kawen baru 1st time kot nak mencoba buat ayam kurma tu. Hehehe dasarr mmg xpandai masak tau mentedarah jer kan.

Puaslah aku dok imagingkan cmner kak pilla men campak campak bahan bahan nak buat ayam kurma tu. Kunun lah sgt aku nak men campak campak jugak bahan bahan buat kurma tu. Dalam kete jangan cakap lah aku punye berangan nak men campak campak bahan masuk dalm piuk..

Singgah beli rempah kurma dengan paket yg ade bunga lawang kayu manes tah ape lg tah. Bukan aku knl sgt pon.

So marilah bersilat di dapor rumahku.

*asingkan ayam untuk 2 org makan.
*hiris bawang putih 2ulas.
*potong 1bj bawang bsar jd 6 bahagian.
*hirisan halia.
*pes kurma.
*cili besar 2tangkai belah 2.
*kentang 2 biji belah 4.
*santan kotak atau santan asli.
*kulit kayu manis ngan bunga lawang.

Memula panaskan minyak. Masukkan kayu manis,bnga lawang, hirisan halia,bawang putih, cili besar ngan bawang besar. Bagi dia layu sikit pastu masukkan pes+air. Pastu masukkan kentang. Letak air sehingga kentang tu empuk. Pastu letak ayam. Letak santan kotak ikot lah kepekatan yg korang nak yer. Jgn lupa letak garam deyyy. Dah menggelegak tutup lah api yer. Siap dimakan bersama nasik.

Suami kata menjadilah. Tp kureng sikit sbb gune santan kotak. Kalo gune santan asli tu lagi sedap kot. Semalam aku buat 1piuk kecik. Senang kang thagari xpayah masak lagi. Panaskan jer pastu kot nak masak jugak,masak yg goreng gorwng dah.

Rabu, 15 Januari 2014

Throwback 2013

Alhamdulillah masih lagi bernapas di tahun baru.  Dah petengahan januari 2014 aku baru hegeh hegeh nak apdet blog ni.  Sawang banyak nau dah aku gase nih.  So nak buang habok tu sesikit meh nak tambah entry untuk tahun baru 2014.

Selamat datang 2014 dan selamat tinggal 2013. InsyaAllah semoga perjalanan kehidupan 2014 makin menyenangkan.

2013....

Bulan 2 or bulan 3 2013 aku dah disahkan mengandung. Ye mengandung tu hamil ye kengkawan. Happy jangan cakap lah. Thanks untuk hubby yg tercinta sbb banyak membantu.

Duduk rumah sewa berdua ngan en.suami. Sebelum ni menunmpang rumah mertua je. Tak lama dalam 2 minggu cenggitu kot.

Bulan 8 Aku mengalami bleeding semasa berhari raya. Duduk hospital Port Dickson 4hari kot.

Bulan 9 2013 aku bersalin, so merasa cuti paling lama 2 bulan.

Bulan 11 dah naik kerja. Sedey bukan kepalang nk tinggalkan anak kt org jagaan.

Penghujung akhir tahun untuk menjelang awal tahun 2014 g tengok bunga api kat dataran pahlawan,... Bawak si kenit.

aku gasa mcm dah kekok nak type ni. xtau nak cite ape dah. aishh malas sangat dahku skg ni.

so selamat tahun baru jer..


PakNuar.Photographer

Korang memerlukan  photographer untuk majlis bertunang, hari jadi, perkahwinan atau outdoor  bajet tapi gambar letop letops korang ...