TABUNG EMAS

Halaman

MAI JENGUK

FOLLOWER

Jumaat, 28 September 2012

Hari Ini Jumaat

Hari ni aku keje macam biasa 8pagi - 5petang.  Korang taknak tahu korang nye pasal. Hehehe.  Pagi tadi bos aku masuk opis, sembang-sembang sal keje jap.  Bos aku ni ikot mood die, kalu rasa nak naik motor datang opis harus lah dia datang bermotor.  Tadi dia datang naik motor.  Pastu kebetulan ade client call nak ape tah aku pun tak tau lah.

Dia datang kat aku cakap cam nih

Bos : Fida, awak ade kemana-mana tak tengahari nih?
Aku : Tak kemana pun lah.  Kenapa ?
Bos : Hari ni jumaat masa suntuk sangat kan, ade orang call nak bla..blaaa.. 
Aku : Yelah pergi jelah.
Bos : Saya datang naik motor ni. Pinjam kereta boleh ?
Aku : Eh pinjam la, tapi kereta saya tu kotor sikit, dah berminggu-minggu idok basuh.
Bos : Takpe, tapi kereta awak cantik lagi. (Ayat nak membodek kan!!? disitu)
Aku : Mana ade cantik, kalo dah kotor cantik ape nyer. (Sambil ulurkan kunci)
Bos : Okey saya pinjam ye.
Aku : Baiklah. 
Bos : (Berlalu ke pintu Exit)

Bos aku ni kalo dia nak apa-apa kan suh aku buat mesti nak bodek-bodek amik ati dulu.  Terbakar jugak, kang ade pulak orang pikir aku skandal ngan bos.  Hoii mulut tak bertauliah je yang cakap cam tu. Hahaha..

Pastu, ada dalam 10minit bos aku bla, ada call opis

Bos : eh awak kenapa kereta ni bunyik macam ada music kat enjin.
Aku : Hahah bukan music, saya pun tak tahu lah ape benda tah.  Nanti lelama hilang la bunyik tuh.
Bos : Saya rasa bla..bla... (Aku aahkan je la kot) pastu letak.

Aku sambung wat keje semula sambil perut memanggil-manggil nak mintak makan.  Bunyik call opis lagi.

Bos : Eh saya pinjam kereta awak amik anak saya jap eh, awak ada nak kemana-mana tak?
Aku : Tak kemana pun, yelah.


Kereta aku dah cam bas sekolah pulak kannn..  Hehehe dah la kotor sampai kan rim tu nak kaler hitam dah.

Dalam kol 1 cam tu, bos aku masuk.

Bos : Terima kasih la yer cik fida, bunyik tu saya rasa bla..bla...blaa (aku wat pekak tlinge, sebab ape yang mana aku tau pasal kereta ni, tau bawak jer)

Aku : Yelah tu la saya pun tak tau la menda tah bunyik2 tu.

Bos : Okey lah sy nak balik Jumaat terlepas kang.


Lepas bos aku berlalu pergi, aku rasa cam nak makan KFC lak.  Turun lah bawah, skali tengok eh apesal kereta aku kilat semacam ni, eh kereta org len ke. Pegi dekat2 siap tengok no.plate lagi sah kereta aku. Baik betul bos aku gi antarkan car wash.  Hahaha patut lama kemain.


Tengah aku type-type entry ni, bunyik telepon lagik

Bos : Ada orang call saya tak ?
Aku : Tak ade pun En. 
Bos : Okey tak pelah.
Aku : eh En. terima kasih eh, kilat dah kereta saya tu.
Bos : Gelakkk dan bla..blaa.... Lagi pun dah banyak budi kereta tu kat saya, haha.
Aku : Budi ape nye pulak.
Bos : Tadi saya pinjam kan.
Aku : Yelah terima kasih banyak-banyak.
Bos : sesama -- Esok keje tak?
Aku : Esok ada wedding orang terdekat.(senyum j aku)
Bos : Manjang org kawen kan, yelah org kawen kena pegi kan. Nnt awak kawen org tak dtg (sambil gelak) yelah cuti lah besok.
Aku : Eh tak la mcm tu hehe.. 


 Bos aku ni kadang-kadang melawak kemain lagi, kalo dah bercerita hohhh sekian nak tunggu noktah dia becerita.
Okeyy skang aku mau pulang..  

SELAMAT PENGANTIN BARU RADIAH & SUAMI

Cerita ni minggu lepas punya koleksi.  Habes tadi baru transfer gambar dari kamera ke PC.  Seminggu dah gambar tu terperap kat kamera baru hari ni nk share.  Sabtu lepas kawan sekolah aku kawen.  Tak jauh dari rumah jugak lah.

Aku gi ngan mak aku jer.  Tu pun gi time makan dalam kol 1 suku cenggitu.  Aku sampai terus masuk bilik pengantin, nak jumpa pengantin.  Pastu aku cakap jap g aku masuk balik sbb mak aku ade kat luar.  Kang pas makan aku jumpe ko eh perantinnn.

Tengah aku makan ngan mak, perantin perempuan berlalu pergii untuk berarak. Jadikknye tak lah aku nak berposing maut ngan pengatin pompuan kat bilik.  Aku sedang makan amik gambar cincai2 jer. Kosee aku nk bangun berdiri dah la ramai org.  Amik ikutteragak aku jer.


Pas makan perantin bersanding dan aku dapat amik 2 keping jer sbb mak aku ajak balik.  Tak lah dapat bergambar ngan kengkawan yang lain.  Gambar aku pun tak la adee..  


Okey ni jer aku dapat amikk.. 













Oren colourrr ...

Khamis, 27 September 2012

KEMBAR

Selamat petang ...  Dekat 2 minggu tak apdet.  Malas terlampau sangat nak apdet.  Tak nak lebar2 citer eh.  Hari tu aku de cite kat sini pasal kembar kan.  Pastu Kata Hatiku Berbicara ada komen nak tgok pic dorang ni.  So aku gase nak lah share gambar ank buah aku ni. 


Maaf la C.M.A sebab tak de gambar dorg masa kecik.  Tapi yang pasti mase dorang ni kecik lagi, yang adik lagi semngat dari kakak kembar nya. Kalau adiknya demam, lepasnya baik kakak pulak demam.  

Yang sebelah kiri tu Adik nama nya Nur Naziera dan yang sebelah kanan kakak nama nya Nur Faziera.  Sampai sekarang dorang still rapat.  

Ade penah sekali tu kitorang bawak kampung kat Kedah, bawa lah si Kakak ni.  Pada asalnya nak bawak dua-dua sekali, tapi si adik ni ada kelas mengaji quran tak leh ponteng.  Jadik bawak lah sikakak jer.  Bila dah 2 hari kat sana kembar si kakak ni pun call lah si adik ni.  Dorang punye cakap macam pakwe dan makwe.  Touching2 lagik siap sedey2 tahu..  Yang tak leh bla bila Adik tanya

Adik : Kak Cik kau kat sane siang ke malam ? ( AKu tekekek gelak mase ni)
Kakak : Aku kat sini siang lah, kau kat sane pulak? (1kete tergelak)
Adik : Siang jugak lah.  Kau balik lah cepat.
Kakak : Aku pegi jalan-jalan ni bla..blaaa...

aku ingat sampai pat tu jerr...  Memang lawak.. Hari tu pulak si Adik kena operete perut sebab ade ape tah dalam perut dia.  Pastu si kakak ni pun cakap kat ibu dia cam ni.

Kakak : Ibu Kakcik rasa perut kak cik pun macam sakit jugak la buu.
Ibu : Kenapa pulak?? (pelik)
Kakak : Kak dik kan sakit perut jugak, kembar pun sakit jugak ..


Diorang ni bergaduh jugak tau macam kite-kite yang lain tu, tapi gadoh nye kejap jer.  Pastu minta ampun dah.  Lawak je aku tengok.  Cemburu kemain kuat lagi kembar ni.  Hari tu masa ujian UPKK percubaab si adik ni ada gagal Bahasa Arab kalo tak silap, bukan gagal lah cuma dapat C je kot.  Balik umah dah moncong jer, skali ibu dia tanya kenapa dia cakap kakak kembar dia eksen dapata Bahasa Arab B.  Padahal jeles sendiri jer.  Siap ugut2 lagi, 

Adik : ko tunggu la masa UPKK sebenar nanti mesti ko tak lulus, dah lah eksen. 
Kakak : Ko lah yang eksen... 

Alhamdulillah Akhirnya masa ujian sebenar diorang dapat keputusan cemerlang yang sama tapi sabjek lain-lain lah..


Mudahan result UPSR dorang pun baik cemerlang jugak... InsyaAllah/..



Gambar masa Raya Tahun lepas ...

Khamis, 13 September 2012

Rabu, 12 September 2012

Masam Masin Manis

Petang tadi aku sampai rumah terus le dapor basuh tangan kat sinK. .


Pastu tepi sink aku nampak 2biji mangga muda.. Mesti la kaler ijo dah mangga muda kan!


Aku terus kopek kulitnye.. Terliur rasenye time kopek tu. .


=Pastu aku letak garam halus gula aku gaul kan.. Makan sensorg depan tb.. Hejh

Selasa, 11 September 2012

Nasyid - Nostalgia (Shoutul Amal)

UPSR bermula...!


Man Jadda Wa Jadda ..  InsyaAllah


 Hari ni adalah hari yang aku tunggu kan .  Tak sabar nak habes dajah nam. Lepas UPSR dah merdeka.  Nak masuk alam sekolah menengah pulak. Mesti best sebab pakai kain biru cair glurp..glurp.  Nampak cam dah remaja. Ewah... Hahaha..

Macam dah terlampau gembira bila dengar UPSR bermula.  Hari ni aku jawab paper BM .. Okey okey je kot.

Eh jangan sala paham.  Aku amik UPSR tahun 2000 masa tu.  Bukan 2012 kirenya dah 12 tahun ye dak? hehehe..

Hari ni 3 orang anak buah aku amik UPSR ..

1) Nik Nur Farhain Bte Nik Mansor
2) Nur Faziera Bte Roslan
3) Nur Naziera Bte Roslan

3 Orang ini akan bersaing taktau lah sapa paling hebat.  Kalau 3 tiga hebat 5A alhamdulillah syukor. 

Semoga sepanjang pekse UPSR ni dorang dapat jawab dengan tenang ... InsyaAllah....

Tq Boss!!


Sekian seminggu  lebih aku merempat dok kat meja orang lain. Macam banyak jer orang dalam opis nih. Tapi meja banyak lah. Bukan sebab ape pun aku merempat, sebab aku kan puteri lilin, harus la nak duk tempat sejuk jer.  Eh puteri sangat kan.. Tak delah puteri pun.

Hari ini bari cina service air cond tu datang opis aku. Skalik die cek punye cek dan terjawab lah kenapa air cond bilik aku tak maun hidup. Dah lah bilik mengadap matahari memang mendapat lah panas tengahari macam ni kalo ko masuk.

Aku selama air cond rosak ni aku dok jer bawah kipas kat ruang tamu opis ni.  Tak lah panas sangat pun. 

Hari ni bersyukur sangat akhirnya boss aku tu terus nak ganti baru.  Yang lama punye tu memang zaman berzaman punye jenis yang besar gedabak tu.  Skang ni dapat la yang kecik molek aircond tu.

Okey.... tq boss..

Isnin, 10 September 2012

GOSIP


Sebulan dah kot aku tak jumpa kengkawan serangkai ni.  Masa open house rumah abg aku tu terus macam auw.. auw. peluk sambil cium pipi kiri kanan - sila bayangkan kegedikkan itu. auwww nyah!..  Hebat kan macam kekasih gelap pulak, mcm lesbian je pulak.  Hoi aku bukan lesbian hokey, aku pencinta lelaki sejati haha...

Kembali kepada topik, kawan serangkai aku ni yang datang si E dan si T.  Diorang dtg berdua jer.  Masih mempunyai kekasih gelap walaupun kami peluk-peluk dan cium-cium auw.. hehehe.  Bajet gedik lak entry aku kali nih. Choiii... Dorang datang terus masuk umah sambil salam org sekeliling.  Aku suruh makan  diorang buat dek jer kata , jap..jap..jap..  Pastu bila ada sedara aku datang terpaksa aku sibuk tinggal kan dorg sambil cakap, jap eh eh... Kang aku datang, hoi aku macam serba salah tahu!.

Skali aku datang dorang dah habis makan, aku amik kueh raya pulak suh dorang makan.  Sorang sekeping je amik.  Tak kesia-sia aku g buat tunjuk-tunjuk kan.. Mula la part nak bergosip. Bila nak gosip jer dah orang datang bersalam langsung aku pun jalan jer suh dorg tunggu jap.

Tetibe dorang datang kat aku cakap " Kitorang nak balik dah ni, ko sibuk sangat" .  eh maaf eh kengkawan, tetamu perlu diutamakan (Bakal mak men katanyerrr huhu). 

Aku turut dorang sampai kat kereta, bermula part gosip menggosip pasal raya sana sini.  Pastu cite pasal orang itu orang ini, pastu cite pegi sana pegi sini, lagi cite bab kawen eh pastu bab nak kawen orang jauh dan lagi adalah bab nak jadik kurus lagi dan bla blaa blaaaa + + + + +  . Adoii dari nak balik awal langsung sampai ke sebelas sengah tecangok kat bawah lampu.

Kusyuk dok borak skali abg aku sound " Korang duk lah kat situ jap g lagsuir keluar tahu lah" oh kami tidak pedulikkan terus dan terus khayal dengan gosip.  Uishh dasat betol kan pompuan kalo dah bertemu pompuan.  Cerita nya 1 boleh jadik 100 aku gase.


Lepas tu bermaafan lah kami..  Love u laaa sudah nyer jam 11.40malam baru beransur pulang memasing..

1st Give Away by Cik Lily

Tq atasan jemputan untuk join Give Away ni yer CIK LILY.

Saya cuba meneka birthday cik lily ni .. hehe

28 Ogos 1991 kini cik lily telah berusia 21 tahun...

Semoga panjang umur dan diluaskan rezeki..

InsyaAllah....

MAJLIS TAHLIL 2012


07. Sept.2012 genap lah hari ke 100 pemergian Ayahandaku.. Al-Fatihah...


Sabtu lepas abg aku ade wat majlis tahlil untuk arwah ayah dan yang lain.  Kiranya merangkap majlis Open house jugak lah.  Memula nak buat nasi ayam.  Tapi memikirkan taun lepas dah wat nasi ayam jadik taun ni adekan kelainan sikit.  Just tempah nasi lemak jer.  Rendang ayam, kerang, bihun goreng, nasi impit, sambal sotong dan petai adalah masak sendiri.

Majlis berjalan pas maghrib dengan kehadiran orang surau kat taman, jiran-jiran serta sanak saudara.  Tapi ruginya aku tak tercapai tangan nak amik kamera dari awal sesampai akhir.  Memang kesibukan jer.
 
Jumaat malam tu pas maghrib kitrorg g open house kat jasin balik tu pulak terus g family store beli barang sikit.  Sesampai rumah buat cupcake untuk esok hari nya.  Dalam kol 3 sengah pagi baru nak sattle sumer tu.  Esoknye pulak bangun pagi lagi.  Tak lah pagi dah agak terlewat dalam kol9 camtu. Bangun sarapan pagi, akk ipar aku terus g umak mak die untuk wat rendang.  Aku tinggal kat umah kemas ape yang patut dan susun ape yang perlu.  Kemudian dalam kol 2 kak ipar aku balik hantar kan rendang ayam tu.  Pastu die g balik sebab nak g goreng Bihun.  Aku tunggu mak dari kampung datang, tapi sambil tu potong bahan-bahan untuk nasi lemak pulak.

Dalam kol 4 mak aku n the gang sampai.  Time tu baru terasa cam meriah kan.  Diorang datang tak lah buat pape sebab sumer dah sattle.  Mak aku pulak bawak sambal sotong + petai yang gojes.  (Tapi aku tak makan  petai pun, siap mak aku asingkan hehehe) .

Ramai yang hadir termasuk kengkawan yang aku jemput beberapa kerat tu. Sehingga kul 12 baru lah majlis berakhir.  Terus mengemas, basuh ape yang patut. Siap mengemas pun dalam kol 3 jugak la kot. 

Esoknye pulak ahad aku cam eh tak sihat muntah2 dan demam. Puihh memang menyakitkan.. Seharian melepek je kat uma.  Jadik macam org pemalas kan.  So pagi ni Alhamdulillah cam sehat dah.. Lidah ni cam pahit2 jer..

Maaf entry tanpa gambar ......

Khamis, 6 September 2012

FACEBOOK

Laman sosial dah banyak sangat yang aktif skang ni.  My space..friendster..twitter..facebook..tagged.. banyak sangat lah.  Tapi aku bukan layan sangat cuma yang nampak yang cam lincah sikit kat twitter ngan fb jer.

Makin lama makin bosan pulak aku guna fb nih.  Bosan pon tatap nak gak online.  Nak update status pon pikir 44 kali baru post. Padahal xde mende pon biasa je kot.

 Kalo aku malas nak komen aku Like like like ajer.  Kalo dah start mengomen memang tandanya aku rajin lah sangat tu. 

Korang pulak macamaner.. 


BAJAK BERAPI...


Jangan tidak percaya ada bajak berapi ye korang.  Aku memang tak terperanjat pon.
Tak tau lah kalo korang terperanjat opocot laks..

ini diaaa.................------------------------->













Kek Bajak berapi 4 .... hehehe

Lunch Today

Sesampai je parking terus pikir nak beli sarapan.  Tengok ade mee, bihun dan nasi lemak.  Jadi aku amik nasi lemak berharga Rm1.  Naik opis perut dah memukau kebuloq.  Makan tanpa toleh belakang dah.  Kompem kalo makan nasi je pepagi menti mata layu.  Aku pun tatau apesal mecam gitu.  Sambung buat ape yang patut. Skalik telepon bunyik.

Kawan aku call ajak lunch.

Kawan : Woii jom p makan nak?
Aku : Ha nak makan ape?
Kawan : Aku pun tak tau nak makan ape nih.  Ko rase nak makan ape plak?
Aku : Aku tak kisah pun, mane2 pon boleh jer.  Fast food pon boleh gaks. -hehehe-
Kawan : Alarr makan kat Foodcourt Mydin je lah?
Aku : Asik-asik Mydin hahaha xde lain ke? Kfc ker pizza ker kan.
Kawan : Dua-dua aku tak makan la.  Mekdi je la jom?
Aku : Ko okey ke makan Mekdi?
Kawan : Boleh aje lah.. Okey kompem eh.. Kul bape nak kuar?
Aku : Aku gerak dlm kol 12.40 t/h..
Kawan : Okey ....
Aku : ha..grrrrr
~~~~~~~~ Tamat panggilan sebab credit habes~~..

so, tengahari tadi aku lunch Mekdi dabelcis..
Makan yang itu pun rase macam tersangat lah penuh perot nih..

--Sambung buat keje---

Rabu, 5 September 2012

ITU TANDA NYA..

Kringgggggggggggg.... kringggggggggggggggggggg..kringggggggggggg..
Kalau masa sekolah dulu terhegeh2 memasing nak g tekan loceng untuk rehat.
Tapi kalau tekan loceng nak balik sume malas.
Nak tau kenapa malasa.. Mesti lah sebab nak balik. Ha kalo dah ngko yang pi tekan loceng harus lah lambat sikit balik. Dulu masa sekolah rendah dah cukup jer time 1/2 jam nak balik cecepat kemas beg, pensel siap kira ade berapa batang, pastu tunggu jer waktu nak balik.  Kalo waktu akhir adalah cikgu yang garang lagi teruk.  Siap berdoa semoga cepat la masa berlalu.

Kini tiada lagi sebegitu.  Dulu aku kecik jer tetibe skang dah beso panjang. adoiii makin men-tua pulak dah.

Sebenar dan sebenarnya aku nak cakap, skang sudah masa untuk pulang.  Tapi opis ni mane ade loceng macam kat sekolah tanda waktu pulang.  Jadik jam lah menjadi penanda aras. Eh aras ke?? Merepek suda...

Jadik mari lah pulang..... sambil goyangkang badan dan libas rambut..puihhhh hohoho

KEINDAHAN CIPTAAN ..

Beso betul Monyet tersebut.


Konon konon nak ulur tangan skali monyet datang dekat.. Ohsemmmm
Keindahan ciptaan Allah..
SubahannAllah...
Penunggu Misteri ...



Gambar ni masa puasa ritu.  Haa aku kan macam sebuk jer, memang tak lah nak updet macam.  Ni kat Muar Muar Sungai Muar kot.. Aku pun tak ingat lah.  Masa ni tunggu nak buka puasa. So macam awal jer lagi, kitorang lepak jap kat sini.  Punye lah banyak monyet2 berkeliaran kat sini.  Macam beso budak bapak monyet tuh.  Ceh macam lah tau bapak monyet ek aku nih. Hahaha.

Pergi kejap je pun, pastu terus ke kedai makan.  Restoran Trafic Light kot nama nya.  Order mee bandung.  Pastu Ciken Cop 1.  Sumpah tak sedap Ciken cop tersebut.  Mee bandung boleh tahan la jugak sebab aku berjaya melicin kan pinggan tersebut.


Pas buka terus balik Melaka. G Muar semata-mata nak makan Mee Bandung.  Oh En. Tunang punye ragamm...

Malam Raya Pertama - 2012


Ini adelah gambar kami dimalam raya pertama..
Dari kiri kak ipar K.Anie, Mak, Aku yang gemuks (sila jgn tengok suar kotak2 tu), Kak yang, Kak ngah.

Hepi Bedayyy




Happy Birthday Muhammad Firdaus Hakimi Bin. Mohd Fazli.
05. Sept.2008 until now 05.Sept.2012
4 Years Old....

Semoga awak menjadi anak yang soleh dan berjaya.
InsyaAllah.... Miss u love u....



Dari : Makchu tercinta =)



Selasa, 4 September 2012

BILA CUTI MELAMPAU

Aku tau korang ade tang cuti melampau sampai 2 minggu kan.  Tapi aku cuti 1 minggu sudah cukop.  Aku rasa malas tu membuak-buak sebab mood Raya masih bergema .  Rasa macam nak duk kampung sebulan sampai abis Syawal jer.  tu pon kot boleh kan, Uuntung la kalo ade yg boleh cuti macam tu.

Keje memang bertangguh jer nih.  Dah la hujung minggu byk jemputan rumah terbuka.  Minggu lepas seminggu aku makan free.  Sampai naik kembung peghot ni dengan makanan jer.

Okey sekian itu sahaja - gambar takde.-

RAYA PERTAMA 2012

Dikesempatan ini aku nak mengucapkan selamat hari raya maaf zahir dan batin kalo ade silap dan salah.  memang dah terbiar #Belog ini aku gase.  Memang nak apdet tapi ikot kemampuan kemalasan langsung no #entry. 

Raya korang camner tahun ini?  Raya aku taun ni adalah berkadar sederhana.  Nak kata meriah tidah, nak kata tak meriah pun tidak.  Dalam lingkungan 50/50 sahaja.  Taun ni adalah beraya tanpa ayahanda tercinta.  So memang terasa sangat kehilangannya.  Al-Fatihah...

Raya kali ini memang tak beramai.  Aku, mak dan family akak aku yang no 2.  Kami berhari raya 6 orang sahaja..  Abang ngan kakak aku yang lain mengikut turn masing2 ke rumah mertua mereka.  Aku memang tak de turn lagi setakat ni.  Maybe InsyaAllah taun depan pon masih berhari raya di kampung halaman sendiri.

Aktiviti  hari mantai :-
Mantai jatuh hari sabtu,  jadi kitorang pepagi lagi dah bersiap memotong ayam, daging.  Jadi dapor penuh berkecah dengan bahan2 nak masak.  Maklum lah masak rendang kan rumit sikit.  Pastu dengan air paip macam hape tah jap ade jap xde.  Kampung aku ni mmg tradisi air tade menjelang nak Syawal. Bila rendang-rendang dah siap mari memasak untuk berbuka pulak.  Memang seharian sebuk ke dapor.

Malam raya :-
Lepas jer berbuka dan maghrib terus hadap depan tv tunggu pengumuman raya.  Time tu sedih kemain hati ni.  Sebak jangan kabor la..  Kalo arwah ayah ade mesti die yang akan takbir dalam umah tu tiap kali pas solat.  Semoga rohnya dicucuri rahmat InsyaAllah..  Dekat nak azan Isyak aku p htr mak ngan kakak aku g surau, ade mjlis ape tah.  Aku dah beraya dulu maklumlah huhu.  Jadik aku ngan anak buah balik rumah masukkan kueh dalam balang.  Sambil masuk kueh sambil la crita pasal atok.. atok.. atok.. Haishh mmg sedey tapi nak buat camner Allah lebey menyayangi nyer.

Pagi Raya 1 :-
Bangun subuh terus siap2 mandi nak htr mak g solat sunat Raya.  Kakak aku g masjid lain (luar kampung).  Aku balik uma hidangkan makanan untuk sarapan.  Masa dorang balik tinggal basuh tangan dan makan jer. Sebelum makan sesi salam bermaafan pulak.  Pasrt ini memang menyentuh, kalo dulu 1st salam ayah baru salam mak, tapi berbeza taun ni 1st salam Mak dulu =( .  Mak pun berjurai air mata, aku ngan kakak pon sekali join.

Selepas sarapan ade lah jiran datang, pastu baru g ziarah kubur.  Masuk jer kubur anak buah aku dah berlenang air mata sbb dia manja ngan arwah ayah.  Jadik aku pon bercucuran air mata. Bila nak balik siap ank buah aku bg salam dan minta izin nak balik dulu. 

Balik jer rumah anak2 buah ajak aku beraya, aku ni dah beso mana g beraya nyer.  Jadik aku pun bawak dia nek motor pi beli ice cube tu.  beli rm2 dapat 2bungkus.  Turun je motor aku jatuh sbb selipar licin dan kaki amat la panjang hahaha.  Untung tapak tangan jer luka.  Mak aku siap menjerit cam ni " Ya Allah Ya Tuhanku" huhuhu.. Anak buah aku berdekah2 gelak, aku bangun siap toleh kiri kanan pastikan xde org. Aku bangun jer jiran aku dtg nak raya selamat diorg tak nampak, kalo tidak jadik bahan lah.

Lepas asar baru aku g ziarah jiran dekat2 umah tu dengan mak, kakak n anak buah aku.  Bila malam adik badik aku pun sampai.  Ha time tu riuh sekampong anak buah dah ramai. itu jelah kot.  Gambar belum sempat nak transfer, lg pun tak banyak gambar.

PERSIAPAN RAYA


Selamat berpuasa semua.  Kalo tak silap aku. tinggal lagi 3 hari je nak raya kan.  Mesti ramai yang sibuk buat persiapan disaat akhir ni.  Jadi aku nak share sedikit sebanyak apa persiapan yang aku dah buat.  Raya kali ni memang sederhana sangat.  Mood raya pun sebenarnya tak semeriah tahun dulu.  Korang camner??

List Nak Raya!!

1. Puasa : Tipulah kalo aku kata penuh pulak aku puasa kan.  Takat ni memang aku dah skip puasa.  Bukan sebab aku ngengade tak mo puasa.  Tapi dah nama pun wanita , harus lah ada cuti.  Bagi yang berpuasa penuh tu alhamdulillah lah.

2. Kuih Raya : Takkan lah tokey jual kuih raya tak beli kuih raya kan?  Aku memang tak buat pun kuih raya tahun ni.  Semua aku tunjuk sana sini jer.  Pastu hulur je duit dah boleh makan.  Hahah pemalas kan aku?? Bukan malas, tapi memang malas lah.  Banyak jugak, adelah dalam 10 balang cenggitu.  Tamak kemain lagi.

3. Air berkarbonat : Aku belum beli lagi, dalam perancangan maybe hari ni nak g beli.  Aku kan malas nak bancuh2 air nih, nanti kalo kengkawan dtg hulur kan jer air botol.  Tapi kalo bebudak atau makcik2 yang dtg kena jugak aku bancuh air.

4. Zakat Fitrah : Aku punya zakat tahun ni, abang aku dah bayor kan.  Jadik tak payah aku nak g bayor lagi. Kalo tak silap aku Negeri sembilan RM 6.50.  Sesiapa yang tak bayor, moh ler cepat g bayor.

4. Baju Raya : Macam yang aku dah cakap tadi, taun ni memang ala kadar jer, baju raya pun aku takde semangat nak beli.  Baju raya aku tahun ni adelah baju yang aku tempah dan dah siap sebelum Ramadhan 2012.  Memang aku tak pakai lagi pun, so aku jadikkan lah ianya baju raya tahun 2012 
(tudung je aku nak mencari, jgn smp aku [pkai tdung saji pagi raye haha).  Untuk mak aku pulak, aku tak beli kan baju sebab aku dah belikan yang lain.  Baju untuk mak, kakak ngan abang aku dah belikan.  Kalo nak diikot kan, mak aku paling banyak baju raya tahun ni.

5. Kasut  Raya : Aku dalam delima lagi, nak beli ke tidak ek??  Semalam petang abis keje, singgah jusco jap.  Aku tengok memang banyak yang bekenan, tapi tang rege plak aku jadik tak kenan.  Hoih nak kata aku kedekot kan??  memang pun, sebab aku lom gaji macam korang laaa... Hehehe sevey jer... untuk mak aku belikkan kasut dah.. Dahulu kan untuk mak. Aku punye tak kisah, kasut tahun lepas pun aku pakai bape kali jer, pastu simpan dalam kotak.  Hahaha sayang katenyer.

6. Rumah Raya : Aku belum berpeluang nak mngemas lagi.  Langsir pun aku tak dapat nak tukar lagi.  Maybe jumaat malam baru aku nak wat operasi mengemas umah.  Aku kan mmg suke wat keje last minit, baru semangat nak raya tu membuak-buak. Sarung kusyen pun aku tak tukar lagi, jangan tak tukar jer haha.  Maklumlah umah aku bukan sofa cam umah korang heww..heww...

7. Kereta Raya : Bab yang ini aku gase macam trand plak.  Ade separuh orang, asal nak gaye jer, haa tukau kete baru.  Aku tidak lah macam itu.  Mana mampu hahaha...  Nak kata kampung aku jauh tidak lah.  Tapi disebabkan nak raya, wajib harus aku meng service kete aku tu.  Bagi korang yang kat luar sane tuh, yang memakai kereta sila lah jgn lupa mengservice yer.  Tapi memandulah dengan penuh kasih dan sayang yer.





!!! ENTRY NI DAH TYPE SEBELOM RAYAA TAPI LUPA NAK POST!!!!




RAMADHAN 2019

Ramadhan ke-2   Alhamdulillah masih menikmati ramadhan untuk tahun ini, semoga dengan kedatangan ramadhan tahun ini membolehkan kita le...