TABUNG EMAS

Halaman

MAI JENGUK

FOLLOWER

Selasa, 10 Disember 2013

Anakk

Kekangan masa kot nk apdet sokmo. Skang ni musim hujan. Musim banjir. Musim batok seleseme dan demam. Okey pakej 3 in 1. #Nafi xsehat okey. Hr tu die batok selesema. Pastu hari jumaat ptg bawk g knik doc cek ade demam sikit. So dapat ubt demam dgn kahak. Pastu balik uma laju2 bg die ubat. Pastu okey la demam nye sikit. Aku bg 4jam skali. Smalam hr ahad aku off ubt dmam die. Ptg td mcm pns blik bdn die. Ni merengek jer. Tido jp tjage dah. Hr ni isnin ak x kje. Mtk ct engncy. Sbb ank x sht.

Isnin, 2 Disember 2013

PERNIKAHAN #KARTINI

Kawen kawen jer musim hujan ni kan.. Untung banyak lah yang kawen hujung taun ni kann kannn..

Aku dulu pun kawen hujung taun gaks. Seronok jerr musim hujan hnymun hahaha aptb eks. Entry pasal kawen aku pun tak berapdet pun. Dah nak dekat staun kot xberapdet bab kawen kan. Tau tau dah branak ye dok... Next la ko ade klapangan aku apdet yo.

Kay ni nak apdet pasal kawan kawen jerr okey. Jumaat lepas #Tini kawen. Jumaat pas asar kot die nikah. Tau pon sbb sie adet kt fb. So copy je gambo die. Huhuhu.

Jumaat malam tu ade majlis berinai kire mcm tulah. Pkai pkaian minang kot. Aku pon xtau sgt la. Hew heww. Malam tu je aku dpt dtg. Tgok mjlis berinai. Tu pun g tak lame pon. Pasal dak kecik #nafiz tinggal kt uma. Xbrni nak bwk memalam ni kan. Jdiknyer dudk lah mereka kt uma. Aku g ngn suami jer.

#Tini kawen ngan #Faris kat bukit rambai. Dorg ni dr zmn blajo dah bercintan. So adelah dlm 6taun cenggitu kot. So akhrlah zmn zmn becintan ni kan. Hahaha. 1klas dorg laki bini nih. Hahaha. Ari2 dapat lah tgok bf ngn gf memsg.

Aku nk ucap slmt pgntn bru. Smg pjg jdoh dan dbrkati Allah. Cepat dapt bebi yooo.


Jumaat, 29 November 2013

KELUARGA KECILKU

MY nyawaaa. I love u anakku #muhammadnafizfarhan papa #anuar

PERNIKAHAN #ASIKIN

Gerammmm aku dah type separuh nak hbes citeeee tau x. Skali terpadammm. Ni mendatgkan amarah akuuu. Silap sendiri #pasal.

Awl bulan ni asikin kawen. Masa deepavalitu lah. So aku ngan suami ngn si kecik ni pegi lah beramai ramai. Nsb bek ngam ngam aku dah hbes pntg larang 44 ela tau hehe.

Asikin ni dulu byk berahsia tau, payah gile nak korek rhsia die. Nak tau die kawan ngn sape pon teramat payah. Ari ari sentiasa tlipon kt tgn die. Bile di tny sape pasti die jwb kawan. Kawan yg dikategorikan cmne xtau lah aku. Bile ckp pakwe jer die ckp bukan. Pepagi sblm g kelas bergayut dulu. Malam sebelum tido pon gyt dulu. Tp xtau ngan sape. Cume tau TULANG jer. Bebudak ni ajuk die tlg jer.

Smp die dah keje pon ktrg xtau die kawan ngan sape. Tetibe ritu die call bgtau nak kawen. Die jempot ktorg g wedg die la. Maunnye aku x tanjat. Hehehe. Dalam dendiam jer ko nak kawen ye ikin. Tunang pon xbgtau aku kan. Haha. Tp xpe lah ko dah kawen xpyh aku nk pk ko kawan ngn sape kan. Sbb ko tu kuat na berahsia. Hehehe.

Jadiknye aku nak ucapkan slmt owngnrin baru. Mudahan pjg jodoh. Cepat dapat baby. Jangan garang sangat.

Pasni ajar aku cakap ganung lak err... Jauh tu nak balik raya kan ikin.. Nnt jgn ngis pagi raya sbb jauh dr mak. Ko kan manja ngan mak.

Okey smp disini saja. Aminnn

Pengalaman Bersalin #2

Kay aku smbg lagi kisah beranak ye. Sbelom nak pengsan tu aku dah rase mcm lain jer. Rase cm xsedap badan jer. Macam atas angin jer. Bila aku bdiri jer dr wheelchair tu tetibe aku rase cm darah turun panas jer. Masa tu aku dah hanyut. Tau tau jer dah kt atas katil. Masa tu la sume org amik ksmpatan nak cubit aku tampa pipi aku. Kuangasam kan dorg. Tau la masa tu aku tak rase pape dah.

Nurse pun tgok tknan drh aku nrmal atau x. Kesudahannya aku buang air kecil dlm mgkok jer. Tu pon nurse tu yg buat masa jam 2pg kot. 1malam tu aku tak le lelap sb sakit sgt kt bwh tu. Mngis dlm slimut jer tau.

Nasib baek ank aku x meragam malam tu. Bersyukr Alhamdulillah aku rasa mase tu. Sampai la ke pagi. Tengok anak aku dah berak n kencing. Bile nurse cek suhu badan, aku demam plak. Dah xboleh nak balik. Sedih jangan cakap lah masa tu. Patut leh balik tapi demam plak. Kne monitr 24hrs. 

Macam biasa rutin harian di hospital adelah menunggu waktu melawat. Bosan kot duduk hospital. Disbbkab demam 4hr 3malam aku tido hospital. Org silih bganti keluar masuk. But aku still je kt situ.

Hari hari nanges nak balik tau. Mjg nk tgu kputusan dr pakar lah bagai. Dah lah nak uruskan anak mase tu aku kekok. Nak menetek kan pun tak pandai. Huhu susu pun xde masa tu. Org len melimpah ruah susunye aku tgok. Sudahnya nurse tu tlg ajar aku. Alhamdulillah tak lah klaparan anak aku.

Nak seludup susu fm aku tkt sbb ktil aku bebetl dpn kaunter nurse. Brtabah jelah anak aku. Hehehe.

Selesai 4hari berehat kat hospital akhirnya dpt ke pulang. So terasa merdeka diri ni. Tp nak mgadap pantang 44ari plak. Sgt mensiksaaaa diri tau bile tgok org makan itu ini. Lauk aku yg kire special pun ikan bilis je lah ngan air suam.

Kebetulan suami aku cuti seminggu so die lah yg byk susah pyh bantu aku. Dari segala sudut kot. Sbb diri aku masa tu sgt sgt terlemah. Sakitt melampauui tauuu. Pas je mandi pagi nak pitammmm. Slalu je mcm tu. Jadiknya segalanya suamiku yg uruskan. Anak aku kak ipar ngn mak yg urus kan. Aku terbrg je. Susu pon aku bg susu fm jer. Mlm br bf.

Skg ni Alhamdulillah da sihat. Dah nek keje pun.

Rabu, 27 November 2013

Pengalaman bersalin #1

Dah lama rasenya terniat kat ht nk share pengalaman bersalin ni kt blog. Bukan nak share juga tapi untuk aku mengimbau kembali detik melahirkan anak sulungku MUhammad NAfiz FArhan Bin Anuar. Alhamdulillah semuanya selamat.

Camni citenyer yer kawan kawan hahaha. Jumaat 13-9 adelah ari terakhir aku keje sebab aku ase cm da xlarat sangat. Nak berjalan dgn duduk rase dah xslesa. Dalam waktu sarat pun aku msih lh drive. Due aku sepatutnya 21-9 tapi disebabkan dah tak larat aku mtk la cuti awl lagi pun isnin 16-9 kan public hlidau 1Malaysia.
Pas jumaat tu aku de kje luar dan terus balik umah. Sampai je uma ajak lah suami g makan cendol kat Bkt Katil area KAmpung TUn RAzak tu. Memula suami mcm xnak jer pastu memarah aku haha padahal dah lama aku nk mkn cendol yg kt situuu jer smp kan aku merajuk leh tangkap leleh menangiss. Bengonggg jer kan. Hahahaha. Abaikan disituuu. Pastu suami dah tgok aku syahdu smacm die pon bawk ler aku g minum cendol. Pastu g lepak kat tasek ayer keroh jap. Pastu terus balik. Lama dah request nak tgk wyg tau tp xjugak tetunai. Ingtkan malam tu nk g tgok skali suami ade badmnton lak. Jadiknyer die kata tunda tgk wyg mlm esok tgok citer hostel tu la. Aku pun x ingat da.

Suami balik dalam kol 10 gitu lah. Pastu terus tido sebb suami kje pagi kan. Pagi tu dalam kul 6 bangun wat sarapan suami dan tgu die g kje dlm 6sengah. Pas die g kje aku smbg tido le. Pastu dalam kol 8 rasa cm laen je smbil golek2 kt blik sbb mmg niat nk kemas uma pg tu. Dalam kol9 aku ase cm ade air mengakir sesiki. Terus g tandas dan tgok cm ade lendir jer. Dah tu aku duduk la tgok tv jap,masih ade mcm mengalir lagi sesiskit. Bile aki bangun pun kuar jugak airvtu tapi bukan kadar yg byk lah. Sudahnya aku terus mand dan pakai pad. Terus mesej kak ipar tny lah pasal tanda nak bsalin. Pastu aku sempat sarapan lagi. Bile bangun je dr kusi ase cm ada lg yg mgalir. Kak ipar cakap mgkin nak bsalin. Pastu mesej suami. Suami ckp belum nak beranak lagi sbb aku x sakit.

Aku suh suami balik, die ckp xle lak balik sbb aku xsakit. Aku ckp la mgkin air ketuban ni kua sesikit,lau hbes air ktuban ni nnt ank leh lmas. Lama jugk la aku dok men balas msj ngn kak ioar,kengkawan tny sal tanda tu. Pastu suami kol dalam kol 11 suh sesiap nk g hospital. Sbb kgkwn die kata tu dah petanda nk bsalin.

Aku cuma ready diri jer lah. Beg ank ngn beg aku sume da sumbat sesiap dlm kte dari bulan 7 lagi.

Sampai hospital dalam kol1 terus daftar sumer. Masa tu tak sakit lagi oin rikex je lagi bjalan kan. Masa daftr nk tlis kat kad merah tu kemain lah lame. Pastu duduk nak tunggu turn cek darah ngn suhu badan. Pas dah cek kne tukar baju pad. Skali aku tgok dah ade darah ngan lendir. Masa tu aku dah rase cntraction sesikit. Bertahan jer lagi masa tu. Sbb nak tgu turn jumpa doc plak. Dah lah lama kot tgu turn jumpa doc. Ramai plak yg tunggu turn. Kat katil mwnunggu tu dah la penuh. So bile smp turn aku ngn doc lelaki cina memcm die tny. Masa tu aku dah kerap sakit mcm 5minit skali. Nak cucuk jarum kt tgn tu aku dah dedau bile cucuk jer mnitik darah jatuh kt lantai sbb mcm ade slh sikitt die cucuk. Masa tu cm dah rase seram sejuk.je bdn aku. Tp till tahan lg.

Pastu dah cucuk die suh tunggu jap nk cek laluan. Baru bukak 3cm jer. So tunggu lagi tgu turn wt Ctg plak. Lama gile kot. Masa tu aku dah xtahan gile 3 minit skali sakit dengn rasa nak berak nyer. Bile masuk jmban xplak berak. Sakit cm senggut tu tp lg skit kot. Sampai kan aku mintak katil kt nurse tu nk baring. Tp katil penuh. Menonggeng aku tahan sakit. Dah la xbg aku air pun. Pastu aku dah tak tahn sgt nurse tu pagil wat ctg masa tu aku xdiam dah sakit ats ktil. Aku teran jer bile rasa sakit. Laluan br bkak 5cm. Slalunya ank sulung payah nk bkak laluan. Nurse suruh mnum air slusuh tgu 7cm bkak. Air tu pun aku xtau kt mne die ltk dan xbg pd aku. Masa tu aku dah mnongeng sane sini tau sudah nyer dapat aku 1 katil extra tepi tandas tu. Baring dan terus call mak mintak maaf dan bla bla bla sambil nanes tau. Ngan suami mintak maaf dlm mesej je sbb sedey sgt hoi.

Tgah aku menonggeng bermcm aksi dtg sorg nurse ni suh aku duduk kt katil utk masuk labouroom. Tunggu turn lagi kan. Aku dah x tentu arah tepi dnding atas ktil tu sakit tau. Bape kali aku teran pun xtau lah smp nurse tu leh ckp lau awk branak kt sini pon kitorg leh smbut. Hampehh kan ayt nyer pdulikan aku terann jerr lah. Pastu nurse sorg ni dtg ngn lagak nyer nak cek laluan. Bile die selok jerrr die jerit FUllyyy!!!!!!!? masa tu baru nk bg aku air slusuh perghhh mnyirap je aku. Aku minum jugak masa dorg tgh tolak ke labouroom. Masuk labouroom pindah katil bukak baju, masuk air kt tgn. Aku terus teran. Dalam 2kali kot teran terus macam kosong perut aku Alhamdulillah lega. Jam 5.17 ptg seberat 3.1kg. Staf nurse pompuan yg sambut ank aku. Lps tu dorg tjuk kt aku gembira berbaur sedih tau mase tu. Tgok jantina adelah Boy.

Mase yg tak dinantikan adelah dijahit. Warghhh seksaan betul bila kne jahit tauuuu. Dah la jahit hidupppp. Bile time nk simpulkan tuuuu aduhhh sakitttt bekali aku tny dah aiap lom dah siap lom. Jahitan aku byk tau. Masa tgh jahit tu dgar suara suami mengazankan baby sedey bukan kepalang lagi aku masa tu.

Siap jahit sume dalam kul 7 kot. Aku mmg dah lembik jgn cakap lah. Pastu tgh tgu turn nak.masuk wad plak smntara tgu dorg anta anak kt aku. Jap jap die nanges lapar nk susu kot. Nk bg cmner aku nk bgerak pon takut tau. Hehehe. Kuis kuis gne tgn jelah usik baby. Dekat kol 8 baru selesai urusan ke wad dan nurse mtk tlg suami tlakkan skali. Masa kluar je tu tgk anak2 buah kakak ipa ngn abg mak n pak mtua ngan mak terus sedey tmbah hepi tau.

Masuk jer wad nak pindah katil adelah terseksa. Sakit kott nak gerak gerak. Dorg suh suami beli maknan utk aku bg tnga. Smntra suami masih ade nurse mntk suami tmn kan aku g buang air kecil. Mmg dorg akan suruh jugak buang air kecil. Tp aku x rase nk buang air kecil.

Dalam kol 19 mcm tu aku mtk suami bwk g tandas nk buang air. Gne wheelchair tau. So sampai tandas dengar suara ank buah kt tdas sbelah buang air ngn kak ipa. Si suami ni mtk tlg kak ipa cmner nk uruskan aku. Bile berdiriii jerr aku dah rasa lain lainn sgt bike rase cm berangin befdengung bagai dan teruss Fengsannnn.

Okey sqmpai situ je dulu next aku smbg kmudian bile free. Entry n pon bape kali aku save dah sbb x smp penamat sehingga suami yg tlg smbgkannya . Tgok dlm bulatan tu.

Khamis, 21 November 2013

RENUNGAN PETANG UNTUK DI KONGSI

Tazkirah...
Jika tiada rezeki anak,
mungkin diberikan rezeki mertua yang baik.
Maka kita lebih bahagia dari mendapat anak
yang liar.
----------------------
Jika tiada rezeki wang ringgit,
mungkin diberikan rezeki kesihatan.
Maka kita lebih bahagia dari kerisauan menjaga
harta dunia.
--------------------------
Jika tiada rezeki kereta mewah,
mungkin diberikan rezeki kenderaan yang jarang
menimbulkan masalah.
Maka kita lebih bahagia dari membayar
kerosakan yang mahal.
-----------------------
Jika tiada rezeki rumah yang besar,
mungkin diberikan rezeki makanan yang tidak
pernah putus.
Maka kita lebih bahagia dari si gelandangan.
-----------------
Jika tiada rezeki pasangan yang cantik,
mungkin diberikan rezeki pasangan yang baik
dan pandai menguruskan rumahtangga.
Maka kita lebih bahagia kerana hidup berteman
dan terjaga segala.
-------------------
Jika tiada rezeki jodoh,
mungkin diberikan rezeki umur ibu bapa yang
panjang.
Maka kita lebih bahagia dapat berbakti
sepenuhnya pada orang tua.
---------------------
Jika tiada rezeki hari ini, mungkin ada rezeki
yang lebih baik pada esok hari.
Maka kita lebih bahagia kerana rezeki yang tidak
dijangka.
------------
Bersabar. Bersyukur. Berusaha. Berdoa.
Bertawakal.
Hanya Dia, Allah Yang Maha Adil
Pinjam 1 minit, baca ayat ni

"Hasbi Rabbi Jalallah..
Maafi Qalbi Ghairullah..
Nur Muhammad Salallah..

Laa ilaa ha ilallah 3x
Muhammadur Rasullullah"




#kopipesfrommyfbfrenz#

Pesanan

Selasa, 24 September 2013

Anakku

Alhamdulillah, sy telah melahirkan baby boy. Muhammad Nafiz Farhan Bin Anuar. 14 Sept 2013

Khamis, 12 September 2013

Nasi ayam

Alhamdulillah kenyang dah dgn rezki yg ada. Br pas mkn nasi ayam singapura kat Krubong..

Kunun nak diet la, tp xterdiet pulaka

Rabu, 11 September 2013

September 2013

Today is 11 sep dah. Rase cpt nau masa berlalu. Syawal pun dah melabuh tirai. Pasni menanti zulhijjah iaitu aidiladha. Ops raya korban bulan okt kan. Kejap sgt rasanya.

Skang ni aku dah 38week mengandung. Auw auw debaran makin trase sgt. Due aku adelah mgu dpan. Ye,ak maseh bkeje lg ni, wlu nk drve,bjalan,nek tangga adalah sgt tpaksa. Terasa sarat sgt. Tapi ntah bile nk dlvr pun xtw lah. Rmai kgkwn yg due dowg saing aku dh dlvr. Alhmdllah kan.

Smg dpmudahkan untk aku bjuang bsalin nant. Hehehe


Ameen :-)

Jumaat, 6 September 2013

CERITA 1HARI RAYA

Salam syawal yang terakhir untuk semua. Agak terlewat nak memohon kemaafan aidilfitri kepada semua yang setia nk baca entry ni. Lebih sebulan kot tak update belog ni. Sawang bertimbun dah aku rasa. Orang lain dah update cerita sampai 30syawal, aku baru nak cerita 1 syawal. Memang tak patut kan.

So meh nak cerita sedikit sebanyak, 1Syawal aku beraya kat rumah mak aku dekat n9. Jadiknya memang sakan lah beraya. Laki aku pulak pagi syawal sebelum semayang raya dia dah sampai rumah mak aku. Sebabnya malam raya tu dia kena kerja. Laki ku bersiap dari rumah dengan baju melayu yang aku dah siap-siap gosok. So sampai umah mak aku just pakai samping jelah. Sebelum 7sengah dia dah sampai. Masa tu aku pun dah ready siap tunggu sebab nak p solat aidilfitri sesama.

Lepas semua dah siap baru kitorang 1 family termasuk mak aku g solat aidilfitri bersama. Anak-2 buah yang tak ikut tolong lah panas kan ape yang patut untuk sarapan balik solat kang yer.

Lepas balik solat kitorang bermaafan seperti biase, nangis sane sini pastu bagi wet raya kemudian makan. Lepas je makan tetamu 1st kitorg adelah jiran sebelah. So mula lah sibuk disitu. Lepas dan lepas tetamu kiri kanan datang aku meminta keizinan ke pusara ayahanda.

Balik dari kubur, ingatkan nak g beraya nga suami umah jiran sebelah myebelah. Skalikk ramai pulak yang datang. So tangguh punya tangguh lakiku dah mengantuk. Sebab dah masuk ke tengahari. Kesudahannya aku beraya ngan kakakku je lah. Kitorang g pun 2 buah rumah jer sbb anak buah aku dah merengek.

Balik dari beraya umah jiran, tengok adeee lagi tetamu datang. Aku mmg dah low sangat masa tu. Tolong sesikit jer, nasib malm raya tu kakak ipar wat laksa. So hulurkan laksa tu jelah. Lepas zuhur aku dah tak tertahan mengantuk, masing-2 dah pengsan masuk bilik. Pedulik lah org dtg, aku tak tahan dah. hahaha..

Petang lepas asar baru siap2 g mandi ready takut ade org datang, ha amik ko sedara sebelah mak lak nak datang pas maghrib. Lepas isyak aku dah kebabom, akak-2 aku yg melayan tetamu yg dtg. Aku tak terdaya sbb dah berdiri banyak sgt. Maklumlah mak buyung kan, special case lah hehe..

Gambar pun aku tak amik, sbb nyer mcm cacing kepanasan. Memang panas pun, aku rimas jap2 nak pgg fon lah bagaikan. Memang takdelah gambarnyer.

Tahun ni kawan-2 pun xde yg datang dan aku pon x beraya umah dorang. Dah berlaki ni payah nak bergerak sane sini, dengan perut nye lagi kan. Maaf le sesangat.

k tu je cite raya 1st aku. Maaf gambar mmg xde, yg ade pon mcm xsesuaii nak tampal kt belog ni.

Selasa, 6 Ogos 2013

Hari terakhir bekerja di penghujung ramadhan

Salam semua. selamat berpuasa. selamat berhari raya.
Di kesempatan ini, aku nak mengucapakan selamat berhari raya maaf zahir dan batin kepada semua yang mngenali diri ni melalui alam maya shaja atau diluar sana.

Hari ni adelah ari terakhir bekerja dibulan ramadhan 2013.
InsyaAllah petang ni akan begeraklah aku dan suami tercinta ke kampung halamanku.
Bunyik serupa jauh jer, padahal dalam sejam kot dah sampai haha.

Jangan dilupa dalam kita bergembira, tapi masih ada yang berduka.
Tahun ni adelah tahun ke-2 berhari raya tanpa ayahanda tercinta.
Akan tetapi ini adelah tahun pertama aku berhari raya sebagai suami isteri.

Aku pasti mesti korang sume dah membuat persiapan hari raya kan.
Baju raya, kueh raya, emas raya, kereta raya, kasut raya, jalan raya... opsss..
hehe berhati-2 dijalan raya okeyyy.

Taun ni aku bersederhana jer...
Tak macam taun masa membujang dulu,
sume benda lengkap nak bertukar,
Tahun ni aku pakai ape yg ade jer...

Diakhir kata selamat hari raya maaf zahir dan batin.

Isnin, 22 Julai 2013

JEREBU MEYERANG LAGI

selamat pagi semua. hari ni adelah hari jerebu lagi.. aku dah rimas ngan jerebu yang baru je melanda negara kita ni. kini jerebu datang kembali. toong lah kepada pihak yang tak bertanggung jawab tu jangan bagi lagi pencemaran udara. aku kat dlm opis ni pon dah rase kesesakan napas bau asap. siapkan aku pkai facemask dalam opis ni tau tak.

Malam tadi aku dah dengar berita kat tv , yang negera kita akan dilanda jerebu lagi. Pastu pagi tadi dengar kat redio lak. pagi tadi odway g keje pon aku dah terbau asap2 tu. tak tahan gase nye wei.  skang ni melaka ipu nya paling tertinggi dari negeri2 lain.

semoga berlalu dengan cepat la jerebu ni. InsyaAllah.




IPU TERKINI ! KLIK !

Jumaat, 12 Julai 2013

RAMADHAN KE-2

Hari ni dah hari ke-3 kita berpuasa.  Rasa macam cepat pulak masa berlalu jap je dah masuk 3 hari puasa kan. Alhamdulillah setakat ni aku masih bertahan untuk berpuasa. Walaupun kini sedang ............................ Heww heww Alhamdulillah 7mth sudah..

Petang semalam balik kerja kul 4.30 petang then terus balik rumah jer.  Tak singgah memana. Keluar kan udang ngan ikan dari tempat beku. Siapkan barang-2 macam bawang untuk masak. Kul 5.15 jemput suami balik kerja, sebab pe kena jemput ? Pagi tu hujan lebat so aku kena hantar dia g kerja.

Balik ari jemput suami baru kelentang kelentung kat dapor memasak.

Wat soo hun masak air campur kentang, ikan selar goreng 2 ekor, udang sambal dan rendang daging mak (just panaskan jer). Hanya kami berdua jer, so masak jelah yang simple. Masak untuk cukup-2 jer. Pas siap kemas dapo baru g solat asar, tu pon dah 6 sengah ptg.  Suami ajak kuar nek motor ronda taman, kebetulan lak ade pasar malam kat taman sebelah pastu kat depan tu ade bazaar ramadhan.

Singgah kejap kat pasar malam cari soya, tadi xdo org melayu yg jual. Pastu g bazaar ramadhan jer baru jumpa. 1bungkus rm2. Nak beli kueh sume cam tak berkenan, tengok yang dah last-2 jer kuehnya.

Hanya beli sebungkus soya jer kat bazaar ramadhan. Pastu singgah kedai beli ice 50cen. Sampai umah lagi 10minit nak berbuka. So hadap jelah tv dulu sementara nak azan kan.

Azan jer .baca doa dan teguk air terus secawan hehehe. Punya lah aku haus laki bini. Pastu baru makan nasi.

Sahur pagi tadi lak, aku bangun jam 4suku. Panas kan lauk lebihan berbuka dan goreng telur. wat air susu sorang secawan beserta air kosong. Pastu tido balik..

Petang ni tak tau nak masak pe pulak, ade sotong ngan ikan je lam peti tu.. Blurr bab pikir nak memasak ni.

Gambar masih xde jugak.. Malas nak snap..

Korang lak camnerrr...


Khamis, 11 Julai 2013

RAMADHAN PERTAMA

Salam ramadhan dan selamat berpuasa untuk semua umat islam walau dimana jua anda berada.  Rasa baru je lagi menyambut ramadhan yang lepas, kini datang lagi ramadhan.  Alhamdulillah aku masih dipanjangkan umur untuk menikmati ramadhan kali ini.

Kali ni ramadhan aku telah bergelar isteri. Rasa teruja bile nak sambut ramadhan bersuami tercintaaa. Ramadhan pertama, kami berdua bersahur dan berbuka di rumah mak aku.

Banguna sahur pertama seawal 4 sengah pagi. Tolong mak kat dapur panas kan lauk, buat air dan hidang.  Meriah je aku gasa bile sahur kali ni ade suami kat sebelah. Hahaha.

Lepas sahur dalam kol 5sengah siap kemas sumer lelap mata jap sementara nak tunggu azam subuh. Bila azan jer terus bangun g solat. Pastu terlelap lagi dann sedar je dah kol 10 pagi. Laki bini membongkang.  Eh lupa bagitau korang 1ramadhan kitorang cuti. Tu pasal balik kampung.

Kemudian berpuasa lah kami macam biasa, al-maklumlah dekat kampung kan panas sebab beratap kan zink, mana nak ada ekon bagai umah mak aku tu. Bila t/hari je kitorang semua membongkang kat hall. Pasang kipas lelaju pastu terlelap kejap.

Pas asar baru kitorang start memasak. Memasak sampai lah ke 7malam. Ada 26minit je lagi nak berbuka. So hadap depan tv dulu sementara nak berbuka.

Bila balik kampung berbuka reramai ni adelah sangat meriahhhh yo. Tengok gelagat anak-2 buah sangat lah menggelikan hati.  Sebelum berbuka lembik kemain, mandi berkali2 aku gase. Bila dah berbuka, minum ssecawan air dah kenyang katanya, nasi pun tak habes makan.

Aku tak sempat nak snap gambar hidang dihari pertama bersahur dan berbuka. So Bagitau jelah ae.
Ketupat palas beserta rendang daging mak aku wat petang hari selasa tu.
Nasi impit dengan kuah kacang aku ngn akk ipar buat malam terawih pertama.
Kari ayam dengan kentang.
Ayam goreng spicy.
Tauhu sumbat.
Kerang rebus serai.
Kuih tepung talam 4ketul beli kat kedai.
Soya taufufa 7 bekas.
Pati Air soya 4 bungkus.
1 jug panjang air laici blender.
Kurma yusuf taiyoob.
Sambal belacan.

Itu je yang aku ingat.
Paling laris adelah airrr.
Ye air licin okeh.
Semua teguk air bercawan-2.
Lepas tu nak solat maghrib temengah2 hehe.

Pagi tadi kitorang sahur lauk lebihan berbuka jer cuma tambahan telur dadar 4 biji..
Lepas sahur siap2 sumer gerak balik rumah memasing.

Petang ni adelah berbuka berdua bersama suami tercintaa.
Tak tau lah nak masak per.
Tapi rasa msak yang simple-2 je.

Korang lak camner??

Jumaat, 28 Jun 2013

RENUNGAN PAGI JUMAAT # 7 KUNCI KEBAHAGIAAN

Selamat pagi Jumaat Penghulu segala hari semua.
Pagi ni rasa segar sesangat sebab jerebu dah xde aku rasa.
Berkilau dengan cahaya matahari je skang ni.
Alhamdulillah.

Ni aku nak kongsi bersama # 7 KUNCI KEBAHAGIAAN.
Dapat email dari suami tercinteee..
Auww.... Tq Aabangg.

Google



1. Jangan pernah membenci orang lain,
Meskipun mereka telah banyak berbuat salah mahupun menzalimi kamu..

2. Jangan pernah merasa gundah gulana,
Perbanyaklah berdo'a dan berzikir..

3. Hiduplah tetap dalam keadaan sederhana dan rendah hati,
Meskipun kamu berada dalam kegelimangan harta dan kekayaan..

4. Selalulah berfikiran positif,
Meskipun banyak cobaan yang menghadangmu

5. Husnudzhonlah (bersangka baik) selamanya,
Kepada Tuhanmu dan sekelilingmu..

6. Selalu memberi lebih banyak,
Meskipun orang lain tidak memberi kepada kamu,
Meskipun ketika kamu dalam keadaan kekurangan..

7. Jangan pernah putus mendoakan orang lain,
Baik untuk ahli keluargamu-saudaramu-sahabatmu
(dalam kondisi dia/mereka tidak mengetahuinya..)











Khamis, 27 Jun 2013

JEREBU YANG SEMAKIN BERKURANGAN BERSYUKUR SANGAT .......

Alhamdulillah Jerebu yang melanda negara kita dah berkurangan skang ni. Alhamdulillah kat Melaka pun dah nampak cerah sebab hujan yang turun pagi tadi. Bersyukur sesangat. Semoga ianya berterusan cerah Aminn.


Jom tengok IPU disetiap negeri pagi ni...

 


Untuk keterangan lebih lanjut boleh klik kat sini yo. HERE!



















Jumaat, 21 Jun 2013

JEREBU MELANDA..

Good morning uolls...
Sejak beberapa hari ni aku rasa macam terancam sangat.
Terancam dek jerebu yang tengah melanda negara kita ni.
Kat melaka jerebu teruk jugak nih.

Pepagi lagi aku dah rasa lemas sgt ngn bau asap.
Kuar je dari bilik tersusuk hidung aku ngn bau asap, pastu pedih mata.
Bila bukak pintu sbb laki ku kerja pagi.
Tengok kemain lah tebal jerebu.

Dalam rumah tu aku tutup jugak hidung sbb xtahan ngan bau asap tu.
Kul 7 sengah aku g sidai baju kat luar,
lagi aku rasa tak tahan.
Lagi kuat bau asap.

Ni aku dah kat opis pun still ade bau asap oi...
Bersama2 lah kita semua menjaga kesihatan yer.
Lebihkan minum air kosong.
Jangan lupa bila kat luar guna lah facemask.

Rabu, 19 Jun 2013

MEMIKIRKANNYAA..........

Sejak-sejak dah kawin nih aku eksen yer?
Haha eksen lah sangat.
Anggap jelah ape korang rasa.
Nak hangout ngan kengkawan pon rasa mcam tak berkesempatan.
Ini semua sebab kawin.
Huhuhu

Bukan tak nak hangout ngan kengkawan,
maklumlah lakiku ini bekerja shift.
So bile dia ada kat rumah, aku dah terkejar2 kesana kemari.

Pastu nak masak.
ha bab nak masak tu jadik masalah sikit.
Lakiku ini bukan suka na makan kat luar.
Tipu lah tak penah makan luar kan.
Makan kat luar pun tengok masa gak.
Dan tgok kewangan huhuhu.

Skang ni lakiku kerja shift pagi,
die balik umah jam 7malam.
jadi dah kepenatan lah kan.

Aku pun dah tak tau nk msk ape lg.
nsb lakiku mmg xcerewet bab mkn ni.
aku masak tak sedap pon die kata sedap.
aku goreng telur dadar pon die kata sedap.
haaa mana sampai atii aku tak masakkk
huhuhu....

petang ni ape pulk aku nak masak.
pening memikirkannn ni..
dalm peti ada beberapa ketul ayam ngan 3 ekor ikan kembung.

Kene pikir lelaju sbb kang kul 7 nak hadap teduhan kasih.
Semalam aku dah termiss cite tu.
Angkara smpai umah lambat.
Kul 6.45 baru smpai umah, angkat baju masuk bakul dan tak lipat.
Pastu g dapor masak nasi, masak sardin ngan telur dadar.
Pastu kejarkan maghrib, pastu trus tunggu isyak dan terus kebabom tidurr..

semalam adelah awal aku lelapp..
Sedar2 dah 2 pagi je tgok suami ade disebelah..


Khamis, 30 Mei 2013

1 Tahun pemergiaannya Al-Fatihah..

Selamat petang sumer, baru berkesempatan nak apdet.  
Hari ni 30may 2013 genap lah setahun arwah ayahku meninggalkan kami sekeluarga.
Ayah telah dijemput mengadap ilahi yang aku gasakan terlalu awal.
Rasa seperti masih tak cukup nak bermanja dan berkasih sayang dengan ayah.
Bukan aku aje yg rasa kan sebegitu, malah adik beradik yg lain serupa jugak.
Hari nilah hari dimana kitorang sekeurga sebuk untuk persiapan majlis tunang ku tahun lepas.
Dalam kesebukkan menghias segala bagai untuk majlis tunang,
Jemputan pun telah diundang.
Tetiba ayah dipanggil mengadap ilahi.

Ayah meninggalkan kami semua pada jam 2.00pagi 30 may 2012.
Sedangkan majlis tunang aku akan berlansung pada 9 jun 2012.
Kurang 9 hari je ngan majlis bertunang aku tu.
Semua persiapan tu ayah dah uruskan tanpa pengetahuan kami semua.

Pagi ni sesampai je kat o[is aku dah menangis sampai blur nak buat kerja.
Rasa mcm nak balik rumah.
Aku mesej kakak aku, dia pon rasa sebegitu.
Kakak aku ondayway balik kampung mertua dia kat kelantan.
Slalu mest dia call kalo aku bagi mesej, sbb dah tak mampu nak bercakap ngn aku die tak berani nak call.
Yelah masing2 hujan merindukan ayah nan seorang.

Memang ade ayah mertua, tapi ayah mertua ngan ayah sendiri tak sama.
Dari kecil dia menjaga membelai mana mungkin sama ngn ayah mertua.

Dalam type entry ni pon aku dah hujan sggt ni.
aku rasa aku nak undurkan diri dulu.

Al-fatihan untuk ayah disana, semoga rohnya tenang dan damai disana,
dan ditempatkan ditempat2 org yg beriman InsyaAllah..


Sewaktu membuat umrah tahun 2012 yang terakhir bersamanya



Jumaat, 24 Mei 2013

Wesak Day





Selamat bercuti semua.
Hari ini kita enjoy public holiday..

Selamat bercuti sekolah jugak pada guru-2 , murid-murid sekalian.
Penuhi cuti anda hujung minggu ini dengan keluarga sebaik-baiknya.

jangan membazir cuti dan masa dengan xtvt yang tak berfaedah.
Naik kerja nanti mesti korang apdet macam-2 kan.
Pergi sana sini ek.

Ade jugak yang amik kesempatan cuti 3hari ni nak balikkampung kan.

Aku rasa minggu ni pantai memana pun mesti penuh dengan umat manusia.
Air terjun pun sama ek.

Usah kata kan pantai malahan sopink pun mesti ramai dengan ribuan org yang dtg.

So selamat bercuti, jaga diri anda, berhati-2 memandu kereta dan membonceng motosikal.
Sayangi diri anda dan keluarga.





Khamis, 23 Mei 2013

CUTI SEKOLAH KEMBALI LAGI

Aku bukan seorang guru,
Aku bukan seorang pelajar sekolah,
pada waktu ini lah.

hehe, ko tau xtak aku sesgt lah jeles bile anak-2 buah cakap cuti sekolah, kak ipar n adik ipar dan kengkawan pon cakap cuti sekolah.

Ergh kenapa korg dengki sgt , post kat fb nyatakan esok cuti sekolah dah bermula.....
Aku jeles woii. Tergamak korang melukakan hatiku ini.
Hahah real je ko nak bersyahdu kan apidahhhh...

Anak-2 buah aku, masg2 dah plan sorang-2 nak pergi sana sini.
Yang nak amik exam taun ni, tak bernaseb baek lah ko yer.
Hadap jelah buku nnt.
Tapi aku ghase takdenye dorg nak hadap sgt.
Alasan anak buah aku klo tny soklan cm tu , die jawab cmnih.

"Alaaa kan cuti sekolah ni, wat pe nak pikir pasal sekolah"


Haaaa kuajang tak ayat cmtuh... Menyirap je maksu ko ni dengarr.
Macam nak pukkkk je skali..

Eh ko plak emosi, mak ayah ko xemosi pon kan.
Haha sebb nye, klo dorg dah balik kampong, diorang terselamat dari kena bantai ngan mak ayah dorang.
Sebab backup kuat mak aku, so sape brani nak bantai anak2 bila kat kampong.
Kan sorrrrgaaaa idop dorang.
Marah sikit jer, mest nak backup, hoh terselamat lah ngko dari di baham harimau dan singa jadian.

Balik lah berapa ramai pun anak buah, sume tak brani nak bantai anak depan mak aku.
Dulu masa arwah ayah aku ade, lagi dahsat diorang ni.
Buat lah salah ape pon, mak pak dorg yang kne bising ngan ayah aku.
Mana tak berlemak diorang.
Pastu pepetang pau kat ayah aku duit g kedai.
ayah aku mana nak sampai hati tak bagi kan, klo dah mintak.
Dapat sorang singgit pon jadik, kalo tak pon sorang 0.50 cen.
Memang mendapat lah, kedai pon dokek je ngan gumah kan.
Kayoo cinooo tu  kalo anak cucu balik kmpongg hoih.

Skang ni ngan mak aku xdapek la nolong.
Anak buah aku ni ngan mak aku kurang manja sikit, sbb adelah garang sikit.
Ala nama pun mak-2 kan mesti mulut bising.
Tu anak2 buah aku kureng ngan mak aku.
Tapi lepas arwah ayah aku takde baru dorang rapat sikit ngn mak aku.

Ngan aku mmg ngappp xdapek derrrr.
Aku kan kedekuttttt .
Ikot mood kalo nak blanje.
Tgok prangai memasing okeh, baru aku on.
Kalo xdengar cakap haku mmg xde harapan lah sume nak dapat.
kejammm kan, haha..
Mampos aku nnt, mst dorg balas kat anak aku plak nnt.
Mudahan dorg tak lah balas kat anak aku cm tu...
hahaha...

Xtvt dorang kat kampong nnt adelah main bola dipanas terik,
Tengok katon dari bukak mata sampai pejam mata.
Main api kat blakang uma, maklumlah kampong kan.
G kedai cina tu tambah saham haha,
Main beskal ngan anak jiran sbelah uma,
Pastu bergaduh dan bertekak pastu balik umah nangis-2.
Jap g kang elok balik g sambung main.
Alahai budak-2 kan...

Bila dah petang suruh mandi, terpekik-2 lah kitorang 1 umah.
Kemain nak liat mandi.
Pastu dah mandi berebut tuala pulak.
Time orang nak angkat air smyg time tu nak g mandi.
Hohh hangin 1 badan aku ko tahu..

Tapi kalo xde dorg sunyi sepi umah mak aku tu.
Kalo ade dorang mak aku takdelah sunyi sgt.
Ade jugak buat peneman memalam kan.

 Okeyyy sekian..
Selamat berhujung minggu, happy wesak day.. dan happy scholl holiday...

Click here...


MINTAK PENDAPAT KORANG SEMUA ..



 






Sebenarnya aku delima ni.  Dah bebulan dah bincang laki bini pasal perkara nih.
Aku jadi cam was-2 pulak nak ke tak.
Aku ni duduk umah sewa je pun.
Uma sewa aku ni 2 tingkat.
Korang jgn lah bajet aku ni org kaya sampai duduk rumah 2tingkat lak.
2tingkat pun umah lama yang punyai 2 bilik tido dan 1 tandas kat bawah jer.
Bilik tido dedua kat atas.

Bila malam menjelma, panas tu terlampau walau ko tido kat atas skali pon tatap peluh mencurah.
Lakiku kan keje bershift, so kalo die keje malam, siang je mesti die tido.
Dan pabila tido adelah tak selesa,
Sebab panas dan ketiak pun berpeluh wooo.
Aku siang mmg lah kat opis duduk bawah ekon kan.

Tido tak selesa, kipas berdiri 1 dan kipas siling 1.
Tatap berpeluh.
Aku boleh je tahan lagi bab peluh ni.(walau xtahan pon, ongkos punye pasal)
Bila malam pulak kitorang sanggup tido kat bawah beralaskan toto je.
Letak kipas berdiri dan on kipas siling.
Selimut tak yah cakap lah, jauh2 aku campak.

Bukan aku tak bersyukur dengan apa yang dah ada.
Cuma lakiku tu dia nak kepuasan tido, maklumlah org keje shift kan.
Bila tak slesa nak tido, payah lah nak lalap mata.

Boleh tak korang bagi pendapat kat aku,
Nak pasang air cond ke tidak.
Lakiku hari2 dah bising kat telinga kata nak pasang nak pasang.
Tapi aku ni risaukan kos kehidupan.
Bil api nnt mesti melambong sikit dari skang kan.

Aku pon tak tau nak pasang ke tak....
Tolongggg pikirkan dan bagi pendapat boleh ??

Giveaway SweetyGorjes Blog Page



Tarikh Tutup Penyertaan : 20 Jun 2013

http://2.bp.blogspot.com/-oqd28xA6yNY/UZsAjyskdoI/AAAAAAAABbA/h2_Z4NwmVbE/s1600/giveaway.jpg
Sila klik pada Banner tersebut

Terima kasih Miera Yang Gojes sebab sudi menjemput saya join Giveaway ini .
Giveaway ni sempena pembukaan Bisness Online Miera .
Semoga bisness beliau maju dan mendapat sambutan.
InsyaAllah.


So sesiapa yang nak join dan yang kena Tag oleh saya !!!
Kena lah mengikuti terma syarat seperi di bawah. heheww.
Untung-untung murah rezeki jadilah 5 pemenang bertuah.

Syarat-syarat :

1) Follow BLOG ini dan BLOG ini.
2) Buat entry bertajuk "Giveaway SweetyGorjes Blog Page".
3) Letak banner macam kat atas tu dalam entry korang bersama backlink
4) Tag kan kepada 3 orang rakan anda.
( disini saya TAG :  ayuejean , Tengkubutang dan CikBolat )
4) Kemudian letak URL entry korang dekat komen SINI.


5 Pemenang bertuah :

Korang boleh tengok KAT SINI ...


Sekian terima kasih dan saya dah join.

Hari tua awak today.........


Happy Birthday to you




Kartini Bte Wagimut.
23 may 19xX

Semoga panjang umur , murah rezeki dan di redhai Allah slalu. InsyaAllah.
Hanya sekadar ucapan dapat ku hulur kan...

Birthday Girl.



Ada disini....















Jumaat, 17 Mei 2013

Kesihatan diri ini

...................................................
Dah 2hari selesema melanda diri ni.
Agak kerimasan sangat hidung ni.

dengan bersin lagii..
Air cond lagi...
Pepagi mood dah sloww..

Badan rasa cam nak demam pon ye gak.
Mata berair je nih pastu badan lemau jer.

Rasa mcm nak balik umah je skang ni.
Huwaaaaaaaaa....


Khamis, 16 Mei 2013

Kelaparannnn

 Helooo heloo.
Ye aku tengah lapar skang ni.

Rasa nak soh nasik tu datang berlari kat aku je skg ni.
Pagi tadi cuma beralaskan perut Susu  dengan roti gardenia sekeping.
 Skang ni dah jam 2 petang.

Mana boleh tahan lapo dah nih!
Jap g habes bos meeting aku nak tapau makan.
Aku dah lapo sgt dah ni.

Tolong la paham...
meeting time org lunch mmg tak patut kan.
Ni sumee angkara budak-2 LI kat cmpny aku ni....


Sabooo jelaaaa ...

Cepatlerrrr habess

Selasa, 14 Mei 2013

Kisah 12 may

Salam semua..
Aku rasa terlambat nak wish kat emak-emak, ibu-2, mama-2, umi-2 dan lain-2
Happy Mothers Day.

Mothers Day dalam kalendar jatuh 12 May 2013 (Ahad).


Memula sabtu petang suami ku ajak pulang rumah mak mertua, lepas tu aku cakap sabtu nak puasa
1 Rejab kan.. Tak nak lah nanti menyusahkan dorang pulak.
Lepas maghrib jela kita gerak.
Lepas maghrib terus bersiapkan barang-2.
Skalik dah azan isyak, terus jelah lepaskan isyak dulu baru kitorang gerak.
sampai umah mertua dalam 9 lebih camtu.

Sampai je sana, dorang kata ajak makan kat luar, mebi sambut mother day kot.
Aku pon syahdu jugak ingat kat mak.
Harus lah rasa macam nak tlipon, tapi tak mampu nak tlipon takot mlalak pulak.

So marilah kita makan diluar bersama family suami.
Untunglah aku bukak puasa makan sikit je kat rumah. Hehe.

Tapi cuaca malam tu macam nak hujan.
Lepas je sume habes makan hujan turun ngan lebatnya.
So tersangkut kitorang kat situ dalan sengah jam kot.

Sampai umah mertua dah dekat kol 12.
Lebat dengan guruh sana sini.

Esoknya, aku ngan suami nak g wedding kat Bt.Pahat.
Sebab kitorang tak tau jalan, hny berpandukan map yang diberi sahajo.
Lepas sarapan pagi dekat kol10 pagi baru kitorang gerak.

Dalam perjalanan tu baru aku tipon mak nak wish mothers day.
Skalik mak xdo g noreh getah ngan abg aku.
Yang jawab adelah ank buah aku.
Takpelah kang-kang je aku tipon.

Kiorang boleh berpusing dekat pekan bt. Pahat sebab dah salah jalan.
Patut nyer ikot dari muar xpayah ke bt.pahat.
tapi sebab kepandaian kami suami isteri yang dengil dengar kata gps begitulah.

Mencari dan mencari sambil tu tanta kawan yang duk kat Bp jugak.
Sampai lah kitorang dekat rumah pengantin dekat kul1 jugak.
So lepas makan duduk beborak, amik gambar gedik-2 sikit
masa ngah beborak mak ku tlipon.
So aku pon terus mengWish Selamat Hari Ibu .
Mak aku pon cakap terima kasih, pastu borak ape tah lagi.
MAcam dengar tak dengar sebb bising speaker.
tak lama kemudian tu suami ku bersuara. hoho (lelakikannnn memanggg)
So suamiku sudah kepanasan nak nunggu sandingnya jam 2.30ptg.

So tak kuase nak nunggu lagi.
Kalo dekat takpe, ni nak balik melaka lagi kan.

Lagi pon memula nak singgah Ayer Hitam tempat orang borong barang-2 tuh
Pastu pikirkan hari macam dah makin nak petang, pastu takut nak sesat lagi
tambahan pulak fuluss pon berkurangan.
So marilah kita pulang sahajoooo.

Ikot jalan paling dekat

Sampai umah mertua pon dah asar.
Penat jgn cakap lah.

Sebelum maghrib marilah kita pulang kerumah sendiri.
Sebab aku pon dah penat + mengantuk lagi.

Meh layan je gambar ni...

Selamat pengantin baru Ain & jai



Rabu, 8 Mei 2013

Gula Lembut

a.k.a Jelly Candies.

google





Morning dan selamat pagi.
Teringat zaman kanak-2 dulu, suke sangat makan gula lembut ni.
Siap berebut lagi ngan kengkawan nak warna warni.
Dah lah ianya kenyal-2 macam getah tu.
Manis pulak.

Tadi aku kuar g kedai jap beli gula lembut ni.
Oh nikmatnya..

Korang nak, meh lah sini aku bagi rasa jer..
Hehehe

Selasa, 7 Mei 2013

PRU 13

Hai hai hai.
Agak lame benor bersawang belog ni kan.
Yeah memang kemalasan nak apdet cerita-2 sume ni.
Rajin membaca ke belog org jer skang ni untuk timba ilmu hahaharr..

Berbalik kepada tajuk diatas.
Pru 13 telah dilakukan pada 05.05.2013 bersamaan hari ahad bermula 8.00pagi sampai 5.00ptg.
Aku tak g mengundi pun sebab aku tak sempat nak daftar sebagai pengundi lagi.  Tunggu jelah 5taun akan datang baru aku g mengundi.
Bukan lain, melainkan malas nak p daftar sebagai pengundi jer.

Sejak keputusan keseluruhan diumumkan iaitu Barisan Nasional menang.
Ramai kengkawan kat Fb, Twitter, Blog yang heboh pasal keputusan itu.

Dekat fb lagi pulak aku rimas dengan banyak perbalahan komen-2.

Nak menyampuk rasa malas ya amat.

Ape yang penting menang dan kalah adelah adat pertandingan kan!
Tak payah nak pertikaikan lagi.

So mengundilah secara bijak pandai.
Pikir mana yang terbaik untuk dicalonkan!

Jangan lah ade kes perkauman lepas ni.
Gaduh sana sini sebab politik.

Tahniah Barisan Nasional 
Janji ditepati.
Rakyat didahulukan,
Pencapaian diutamakan.

1 Malaysia...





Mari kita hayati dan bernyanyi  bersamaaaaaaa ....

Sapa tak hafal lagu ni??? haha sila komen! aku nak rotan 1 kali huhuhu.

Rabu, 27 Mac 2013

TAMAK MAKAN

Salam dan selamat pagian..
Kejap je aku rasa dah rabu.
Malam tadi lakiku bertanya esok hari ape eh 'Yang'?
Aku jawab camni dengan jawapan yang pasti, esok hari khamis bang.
Lakiku trus cakap cmni 'hoii apesal awal sangat khamis? bukan esok hari rabu ker? haha
Aku jawab, eh yeke? (muka malu berlalu sambil selak kalendar)

Ni aku nak cite pasal tamak makan pulak.
Malam tadi pas berbual lakiku ajak makan luar, maklumlah berdua kan mmg mkn luar je lebih.
Makan malam pun dah kul 11 malam, sebab lakiku kata dia lapar sangat.
Perut aku memang tak rasa nak lapar pon, just haus jer.

Sampai kat kedai aku order laicikang.
Lakiku order Horlick panas dengan nasi goreng cina.
Aku tak nak makan, atas sebab takut kena marah sbb ngak mau makan yakin terus order
Nasi goreng paprik.
Sekali nasi masing-2 sampai mak datukkk banyak sangat nasi nyaa.
Suku je nasi aku makan, sebab tak lalu nak telan dah sbb tak lapar pon.
Lakiku pulak suku lagi nak habis sbb terlampau banyak.

Pagi ni pulak sampai jer opis aku g kedai blakang.
Order Roti telur ngan milo ice.
Ice pepagi kau mampuuuu??
Pastu aku nampak pulak rendang ayam.
Nampak macam menyelerakan kalo makan ngan nasi impit.(terkenang raya lak).
Dok lah berpikir sambil tunggu roti telur.
AKhirnya aku kalah ngan napsu tamak makan ni.
Order jugak nasi impit ngan rendang ayam tu. 
Buat tapau kat opis.

Aku tak tau lah bila kala nak telan nasi impit ni.

Tunggu jelah perut ni lapar pulak.
Kegmukkan makin meningkat nampaknya.

Gambar mmg takde, koserr nak mik gambar.
Pemalas kuat sangat skang nih.......

Khamis, 21 Mac 2013

RESULT SPM HARI INI

Cewahh macam aku pulak yang nak gi amik result.  Aku semangat nak tau ape result SPM anak buah aku tu.  Anak buah aku yang amik SPM tahun lepas adelahsorang jer.  So pepagi dah mesej tanya dia dapat berapa.  Skalik dia tak balas daa..  Dalam kol 1o lebih kot aku call, kata nya tak kuar lagi sbb pengetua dan tah sesapa tengah berucap.  So tersangat lah bising kan.

Dalam kol 3 lebih ade mesej masuk kat fon.  Tertera result si kaka shera ni.  Walau macamna pun tahniah di ucap kan walau tak dapat 9A kan.  Banyak jugak A dia dapat lebih pada 5.  Yang lain tu sumer lulus dengan jayanya.  Alhamdulillah syukur sangat.  Kalau arwah atok ade lagi mesti die gumbira sangat kan. 

Lepaas tu pulak si kakak shera ni dapat panggilan PLKN tapi sesi ke2.  Dekat Kuala Pilah, aku tak pasti pulak ape nama Kem nyer.  So banyak dia tanya aku pasal nak masuk PLKN ni.  Maklum lah duluuuuu maksu dia bekas PLKN jugak dekat Kem De' Bana Jempol.  Hahah harus lah dia rujuk kat aku kan.  Tanya nak bawak apa lah kan.  Aku pun buat lawak boooo+++ cakap bawah baju kecik ngan suar kecik jangan lupa.. HUahuahauahuaaaa...  Kejam ko dapat Maksu macam ini kan kakak shera.  Kejam2 pun bday dia hari tu, dia dah pau aku kasut sarung sepasang, tapi rahsiaa kami je laaaa. Kang kalo tak rahsia beraturr yang lain mintak kasut pulak.  Aku ni mak aji bakhil sikit muahahaha..






Pape pun tahniah lah kakak oiiiii...  Paling gempak diantara anak2 buah yang lain rasanya stakat ini.  Lepas ni berjauhan lah kamu dari keluarga untuk menyambung belajar kat mana2 yang terbaik yoo..  Harap tak nanges2 macam duduk asrama duloo huyoo.. Okeyyyy


Hari nak aku makan roti dan air tin jer.  Air tin buah kundur ngan air soya. Pastu roti cokelat ngan roti blueberi.  Kisah nya aku terlampau lapar tunggu bos masuk opis.  Sudahnya aku tak g makan pun.  Ni aku tengah melantak roti yang ke-2 pulak.

Alhamdulillah ade jugak rezeki aku dapat makan,.

Ka cauuu =)

Rabu, 20 Mac 2013

CERITA DIPAGI HARI

Selamat petang sumer.  Agak menyepi kan blog aku skang nih.  Yo memang aku kini sangat pemalas nak apdet.  Tapi rajin dok merayap baca cerita kat blog org lain.  Tah kenapa perangai aku macam tu haha.  Sila abaikan.  Kadang-2 niat nak apdet tu memang ade, bila bila nak type jadik malas, nak salahkan siapa gamaknya macam tu.  Okey takmo cerita kisah malas aku tu lagi.  Harap-2 pasni rajin nak apdet yo.  (Macam lah blog aku ni ramai readers hahaha bajet hot-2 jer kan) Angkat kepala dongak ke kipas, tangan masuk poket, choiii )

Kisahnya macam ni, minggu ini  lakiku kerja shift malam.  So bila malam aku duduk rumah diam-2 sensorang. Pagi tadi seawal jam 7.00 pagi aku dah bukak kan pagar rumah yang kat depan tu.  Sebab kitorang tak buat lagi pun kunci pendua.  So kunci adalah satu jer (kongsi).  Kemudian aku naik atas (rumah 2tingkat) nak gosok baju pergi kerja,  sebelum naik atas aku dah unlock pintu kayu ngan grill tu. So aku pun naik keatas gosok baju.


Dalam kul 7.20pagi camtu, kedengan bunyik motor lakiku, so aku pun buat diam jelah.  gosok je baju.  Lakiku memberi salam, aku pun terjerit lah jawab salam dari atas "Waalaikumsalam".  Lepas tu dia kata bukalah pintu ni, berkuncilah.  Aku pun jerit lagi, tak kunci pun bukak jelah. Pastu dia cakap turun kejap, buka pintu ni, berkunci ni.  Aku pun turun lah ke bawah dengan baju terbiar kat atas tu.


Ko tahu tak dia boleh menyuruk bawah tangga, padahal dah masuk rumah pun.  Pagi-2 buta nak main nyuruk-2 ngan aku.  Aku dah emo dah, dah la kena naik turun tangga boleh jadi nak main-2 macam tu.  Pastu dia boleh gelak sebesar tidak.  Huish nasiblah lakiku, kalau bukan lakiku memang aku cepuk muka dia.


Dalam kul 7 sengah macam tu (lebih sikit kot) tengah aku siap, kawan dia datang nak pergi mengurut.  Tah aku pun tak tahu kat mana dia nak pergi.  So bersarapan lah aku sorang-2 minum air teh-O jer.  Pagi-2 aku mampu telan air jer.

Kang petang aku sampai rumah, mesti dia nak mengadu kat aku camner org tu urut.  Sakit sana sini kan.  Tau dah, tunggu jelah aku balik kerja petang kang.  Skang ni aku tau memang dia tengah buat taik mata kat umah tu.  Tanpa gangguan makhluk lain hahaha.


Langkawi Dis 2012 - Kota Mahsuri (HoneyMoon)


Khamis, 7 Februari 2013

AKHIRNYA MENDAPAT HABUAN ...

Semalam pagi en.suami masuk FINAL badminton antara budak-2 depart dier.  Dalam kul 1lebeh die terus call aku.  Suh aku teka-2 menang ke kalah.  Mesti lah menang.  Habes tu kalo dah kalah takkan nyer die nak buat teka teki telefon aku kan.

Lepas tu die cakap abang lah KING hahaha... kingkong ke hape tah.. Die menang, pastu aku cakap wah malam ni ikan bakar lah.  Die cakap tak molah, next time.  Okey cam tu kepci jelah.  Die pon on jer.


Lepas aku habes tengok cite setia hujung nyawa baru g mandi n solat.  Masa tu dah hujan kemain lah lebat.  Terus perut jadi lapoooo bebenauuu.  Die cakap xmo lah kepci, nak makan nasik. 


Bila hujan renyai sikit kitorang gerak g  kat restoran london seafood .  Sebab perut dah keroncong, order tomyam campur, nasi goreng cina, nasi goreng kampung, telur dadar, otak-2, air laici dan nescafe tarik.


Lepas makan terus g Tesco pulak, g jumpa anak buah ade barang mak kirim kat die.  Anak buah ni jaga kedai mak die niaga pakaian islamic macam jubah kanak-2 lelaki/perempuan,jubah kanak-2 perempuan quran digital, blaus pompuan dan ape tah lagi.  Sesapa yang nak beli jubah atau quran digital boleh lah singgah kat kiosk apetah nama, aki tak ingat.  Depan ngan kedai kasut bata dan kedai cermin mata.


c ukup sampai sini  sahaja....

Rabu, 6 Februari 2013

Masuk FINAL ....


 Pepagi lagi en.suami dah mesej, today die ade lawan badminton.  Patut hari ni nak gi klinik, tapi sebab die ade badminton tangguh pergi besok pagi jer lah.  Kul 10.00 tadi mesej en.suami, tapi tak reply pon =(.

Merajuk jap huhuhu.  Lepas tu baru je die mesej 12.30t/hari. "Abang masuk final ni. Kalau menang dapat 50hengget, doakan eh".

Aku balas lah, amin mudahan menang. Boleh la belanje ikan bakar hahaha.

Lepas tu langsung die tak balas.  Nasib la labu, bini awak ni kuat makan.  MAsak punye lah pemalas.  Bukan malas, nnt pembaziran, ye maklumlah makan berdua ajer. 

So tunggu jelah mesej selepas ini, tengok die htr mesej kata menang ke kalah.  Mudahan menang lah kan.  Boleh aku merasa ikan bakar.  Kalo menang nak kena bodek baekk punyerrr hahaha..

 Cayokkkkk my hubby *:x lovestruck*:x lovestruck*:x lovestruck
(^_^)

Selasa, 5 Februari 2013

MUAR SABTU LEPAS


 Harap maaf entry tanpa gambar lagi. 

Sabtu lepas anak makngah suamiku berkahwin di Muar kalo tak silap aku Jalan Parit Amat Darat kot. 

Sebelum ni mak aku ade penah cakap nak ziarah atok suami aku yang sedang sakit kat Muar.  So alang-2 dah nak gi Muar nak lah bawak mak aku sekali.  Jumaat lepas tunggu laki aku balik kerja 11.00 malam terus balik kampung.  Aku tak bafi tau kat mak pun, yang aku nak balik.  Cuma bagitau abang aku jer.

Dah sampai pagar depan rumah dalam 12.30tengah malam.  Call mak suruh bukak pintu rumah.  Lepas tu mak terus masuk bilik.  Die cakap kepala die pusing-2 macam nak pitam.

Lepas tu aku jadi risau, dah la tengah malam kan.  Aku pun bancuh air susu then suruh makan ngan roti.  Lepas tu urut-2 belakang yang kepala dalm sengah jam kot baru die okey.

Baru lah boleh mak tido.  Pepagi aku tengok mak dah siap mandi, die cakap dah okey sikit dan rasa nak ikut g Muar.  Dalam kul 10.00pagi bergerak lah kitorang ke Jasin.  Sampai je Jasin, family sisuami baru lepas bersiap.

Dalam 10.40 baru bergerak ke Muar.  Nasib baik tak hujan sepanjang perjalanan kami.  Sampai Muar dalam 12 lebeh.  Kitoerang salam-2 dan terus g makan.  Time tu orang tak berapa ramai sangat, mebi awal lagi kot.  Selesai makan lepak-2 kat khemah kmudian nak atas rumah lepak depan pelamin pulak.


Nak tunggukan kul 2.00 sanding.  Mak aku siap terlelap sengah jam lagi kat atas rumah tu.  Atas rumah tu kitorang je kot yang lepak. Aku maen game kat fon lah.  Ape je lagi nak dibuat, bila haus suruh suami amik air kat bawah. 


Masa yang ditunggu telah tiba, pengantin bersanding.  Diorang kat sana ade buat sistem bayar tol. Tu 1st time aku tengok kene tal.  Kalo tak silap aku 4 tol kene redah.  Yang paling ramai dekat pelamin. Penuh pelamin tu dorang tunggu yang tua dan muda same jer.

Aku pulak yang kesian tengok pengantin tu, dah la berpeluh-2.  Siap nak tol-2 lagi.  Macam naya kan orang jer.  Hehehe.  Lepas tepung tawar, dorang ade buat campak gegula ngan syiling.

Kebtulan masa tu aku ngah pose nak amik gambar, skali gegula tu tercampak depan aku, terus aku mengelupur kutip syiling ngan gegula.  Hasil syiling rm1.50 hasil gegula, segenggam tangan aku ler.  Lelaju masuk dalam h/bag.


MAsa pengantin turun g makan beradab, kitorang pon terus salam tuan rumah tanda nak balik.  Sebelum balik ke Melaka, singgah rumah atok dulu.  rehatkan badan dan solat, lepas zuhur kitorang terus gerak pulang.


Sampai melaka dalm 5.45ptg hantar suami, sebab suami kena kerja jam 7.00malam. Singgah rumah lepas solat asar terus aku balik kampung hantar mak.  Tinggal lah sisuami keseorangan.  Hehehe..


(^_^)

Selasa, 22 Januari 2013

IKEA PERTAMA KALI

 Hari sabtu lepas aku ade cerita yang aku nak pergi seremban.  Lepas keje aku terus balik rumah, skali tengok rumah tunggang langgang bersepah.  Laki aku dah membuta.  Aku dengan perasaan hangin rasa macam nak campak-2 jer sume barang-2 yang selerak tu. Haahaha.  Barang-2 sepah maklumlah baru pindah rumah.  Lepas siap-2 kemas aku terus ke dapur.  Nasi putih lebihan semalam ade lagi, tapi aku tak teringin nak makan nasi goreng.  Aku buat kan meggi kari 1 bungkus untuk si suami dan 1bungkus bihun Pa Ma untuk aku.  Lepas siap semuanya aku kejut si suami makan.  

Selesai makan, buatkan pulak nasi goreng sebab si suami bertanya pasal nasi lebih semalam punye.  Aku pung kletung kletang tumbuk bwg ngan cili api.  Terus masuk dalam tupperware.  Mana tau kot kelaparan dalam kete.

Lepas aku solat zuhur dalam 3 sengah baru gerak balik kampung. Dalam perjalanan hujan jer.  Sampai jer kampung mak buat air kopi terus makan nasi goreng aku bekal kan tu.  Lepas kitorang asar baru gerak g seremban.  Sampai seremban pun dalam 7 sengah dan terus magbrib jer.

Esoknye pulak lepas subuh terus aku buat nasi goreng untuk sarapan.  Mak aku tanya cam ni, skang kul bape ? Aku jawab sambil tengok jam 4.30pagi.  Aik biar betul jam ni, lelaju aku selak sliding tengok kat luar dah cerah sikit.  Tengok jam kat fon baru kul 7 pagi.  Tergelak-2 aku berdua kat dapur dengan mak.

abg ngan kak ipar ajak g IKEA pulak.  Laki aku macam dah malas nak g sebab terkenangkan nak bawak kereta ke KL hari ahad. Skali abg aku kata nek 1 kete jer.  Lepas sarapan dalam kol 10 cam tu gerak g IKEA, tapi sebelum tu g ke KEpong dulu amik adik kak ipar aku.

Sampai jer parking kat ikea punyelah penuh dalm kul12.00t/h.  Hampir 1jam pusing-2 cari parking.  Ade tu pulak kita dah tunggu berjaman, sekali tetiba datang kita lain terus masuk. anginnn tak kau???  Rasa aku macam nak balik jer, nasib bukan aku yang drive.

AKhirnya bersyukur semua dapat parking.  Teruje apabila melangkah IKEA yang penuh dengan manusia.  Maklumlah dah nak CNW ni kan. Penuh dengan bangsa die jer.  Setiap floor majoriti berbangsa dorang jer. Dah lah ramai, aku pulak cam rambang-2 mata.  Tapi menahan napsu punye pasal bersabar.  KEsudahnya memang aku tak membeli ape-2.

Cuma datang habes masa kat situ dan penatkan kaki tangan jer.  Sementara tunggu kak ipar bayar, aku, mak suami dan ank-2 buah duduk kat kerusi-2 pameran tu.  Penat hoihhh.  Lepas tu kak ipar belanje hot dog yg layan diri tu.  Teruje jugak aku disitu huhu.  MAk aku pulak benda mcam tu kurang sikit nak ditelan, nasib ade karipap yang sedap.. 

Dah kenyang terus balik semban, dalam kete semua tidur kecuali driver dan co driver. Sedar-2 dah sampai tesco seremban jer.  Masuk tesco bukan muka layu, masuk tandas tepek bedak sikit, lepas tu g food court.  Kitorang makan nasi ayam jer.  Lepas makan terus balik, aku dah tak larat nak berjalan.

Sampai rumah pun dah dekat kul 5.00 ptg lepas asar minum kopi terus balik kampung hantar mak pulak.  Sampai kampung pun dalam 7.30 malam. Lepas kitorang maghrib terus balik melaka. Maklumlah isnin nak kerja.  Rumah pulak tunggang terbalik dengan barang-2.

Seandainya kalau ade orang nak ajak aku g IKEA tunjukkan jalan memang tak payah lah. LAngsung aku tak ingat.  Pepandailah korang carik sendiri.

Okey bai...

Sabtu, 19 Januari 2013

1Day 2013 ...

Morning... Yawww yaw... Seronok sangat aku rasa bangun pagi hari sabtu ni.  Hari ni aku koje.  Hari pertama dalam 2013 aku bekerja pada hari Sabtu.  Sangat mengliatkan diri nak bangun mandi tatkala hujan diluar.  Aku tatap gagahkan diri wakeup , kau mampu ??

Hari ni plan, habes keje (1/2 day) packing barang nak balik kampung mak bersama si suami.  Lepas tu nak bawak mak pergi seremban, sesaje jalan-2 g umah abg det. 

Okey nak sambung kerja dan bye.. 

Selamat sambung tido yer kengkawan 

^                                   ^
___________________

MELAKA RIVER CRUISE

Dah survey kemana untuk cuti sekolah hujung tahun ni ke belum ? Untuk korang yang datang nak melawat Melaka boleh lah survey dar...