TABUNG EMAS

Halaman

MAI JENGUK

FOLLOWER

Isnin, 12 Mac 2012

KUEH KOCI

Malam ni aku nak kongsi ngan korang pasal aku buat kueh koci.

Haipp tolang la percaya yang aku buat tau!!

Ahad lepas kakak aku yang kat KL tu balik kampung.

So kalo anak-anak mak aku ni dah balik jejauh.

Haruslah mak aku ni terus rase cam nak buat itu ini.

Kakak aku ngan aku pun tolong aah kan jela sambil jawab ngan jawapan kebulur.

So petang ahad tu operasi membuat kueh koci bermula.

Sila la try kalo gase-gase sedap eh.

KUEH KOCI


2 - Bungkus tepung pulut..
2 - Biji kelapa muda yang telah. diparut
1 - bungkus gula merah.
2 Helai daun pandan.
Daun pisang yang telah dilayu api.
Garam.
Minyak masak.
Pengkukus.
Gula kasar.

CARA_CARA

Buat inti kelapa dahulu. Korang masukan kelapa muda yang dah diparut tu pastu ko letak gula merah yang dah dimasak sebab nak kasi warna keperangan tu teserlah.  Pastu taburkan gula secukup rasa, kalo korang kuat makan manis letak la gula tu banyak mana yang ko rasa mampu telan.  Pastu taburkan garam secukup rasa. Kang kalo xder rase garam xlengkap plak kan. Pastu korang simpulkan daun pandan tu, pastu campakkan dalam inti yang ko buat tu.  Pastu rasa cam dah masak je inti tu korang angkatlah.  Sementara ko nak bagi inti tu sejuk sikit ko pi la buat doh nye pulak.

Masukkan 2bungkus tepung pulut dalam mangkok yang agak-agak muat.  Pastu masukkan air garam sikit, nak bagi ada rasa cam masin sikit. Tapi korang jangan lupe lak basuh tangan kang masin lain pulak. Hahaha.. Lepastu ko gaul tepung tu sampai sebati. Letak lah air kosong nak sebatikan. Jangan bagi terlampau lembik sangat tepung tu. Nanti payah nak masuk inti plak. Bila dah okey tepung tu, dah jadi sebati semuanya, baru korang buat bentuknya.

Korang amik doh tu buat bulat kecik/sesedap mata korang nak telan lah. Letakkan atas daun pisang yang telah di gunting kecil(agak-agak ley balut kueh tu). Ko tempek kan kat daun pisang tu pastu letakkan inti kelapa tadi pastu korang bulatkan baluk doh tu supayan inti tu tak terkeluar.
Pastu ko balut la daun pisang tu camner korang nak.  Kalo gase nak cantik balut la cecantik.  Pastu ko wat la benyak.  Bila dah banyak korang kukus la.  Pastu tunggulah sampai kueh koci tu masak. Aku pun tak pasti bape minit.

Hasilnya................





srapan pagiku

Camtulah gopenyer Kueh Koci Cikfi ^_^

KEPUJIAN DINANTIKAN

Dengan bangganya aku gase cam nak terbang skang jugak.

Hahaha sila jeles laju-laju ok..

Aku dah bermula bercuti so korang pulak camner??

Meh la kite habeskan cuti tahun yang tak cam cuti tahun sangat la kan.

Pagi tadi aku sampai jer opis dengan semangat yang kobar-kobar.

Sebab kurasakan semua kerja dah beres.

Cuma ada satu dua jer yang temeh-temeh.

Tapi skang dah dah boleh rilex sambil type entry ni.

Bila sume yang temeh aku dah settle kan haruslah dpat kepujian.

Kepujian yang sangat-sangat di nantikan dari mulot boss.

Ayat eh macam nih

" Semua keje dah beres so, awak dah boleh balik sambung cuti awak"

Haaaa terujee sangat wei..

Sila korang jeles okey!!

Korang jangan nak ngulau sangat eh sambil wat keje.

Heheh sila buat keje korang tu sampai muntoh ijo tau.

Camni aku senyum tau!!


Aku terus nak tersenyum cam kucing tu la kalo ayat camtu dah kua kan.

Terus rase nak shutdown pc ni lelaju.

Tapi nak kasi korang jeles aku type dulu la ape yang patut.

Hehehehe...

K..sila ampunkan aku kalo korang terase k.


----Jom Balik Sambil Nyanyi Lagu NegeraKu----

LEMBAB!!

Haiii...

Korang....

Yeappp ari ni aku kena jugak keje sbb emergency sume benda nak kena hantar today!!

Patut dah boleh senang lenang kat rumah time cuti-cuti cam ni.

Ye memang sekang tengah mood bercuti.



Abaikan pasal cuti jap boleh..

Lain hari baru aku kisahkan pasal cuti plak.

Arini aku geram gile.

Aku tatau kenapa TEnet ni sangat slow down sangat.

Kenapa aku nak signin blog pon macam hampeh payah sangat.

Bile nak Bw page tu jadik blur screen putih jer tanda loading!!

Aku tak tau apesal time semangat nak hapdet blog time tu lah macam-macam hal.

Segalanya lembab hari ni..

Nak bukak folder pon kemain LEMBAB.

Kalao nak dikira ngan kure-kura pasti la kure-kura menang,...

Aish pape pon aku tetap bersabar dengan mu wahai komputer.

Baru je g updet antivirus ko dah buat hal lagik..

Jangan pulak la ko buat-buat hal time aku cuti panjang nanti.


Nasib boleh gak hapdet ha walau pon agak lembabsss...



/.....................................................\


SELAMAT BERCUTI SEKOLAH


^_^

PakNuar.Photographer

Korang memerlukan  photographer untuk majlis bertunang, hari jadi, perkahwinan atau outdoor  bajet tapi gambar letop letops korang ...